Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zakken kan je 13.000 euro kosten

Met een beetje pech kan zakken je dit schooljaar zo'n 13.000 euro kosten. Als (áls) de plannen in het regeerakkoord doorgaan, wordt de studiefinanciering immers afgeschaft. Wie in 2013 gaat studeren heeft dan nog recht op 'gratis' stufi, maar wie door zakken of een gap-year pas in 2014 kan beginnen, niet.

Huidige (en volgend-jaar-beginnende) studenten krijgen namelijk maximaal vier jaar lang de basisbeurs van bijna 270 euro per maand van de overheid. Wie nog bij z'n ouders woont, krijgt minder. In principe krijg je alles cadeau, zolang je maar binnen tien jaar afstudeert. In 2014 wordt dat waarschijnlijk anders: nieuwe studenten moeten het later ook gaan terugbetalen als ze wél hun diploma halen. Met rente.

Strengere exameneisen

Het kan huidige examenkandidaten dus een hoop geld opleveren als ze volgend schooljaar meteen gaan studeren. Maar dan moet je natuurlijk wel slagen (ondanks de strengere exameneisen) en eventuele plannen voor een gap-year in de ijskast zetten.

Scholierenvakbond LAKS houdt zich hier niet zo veel mee bezig, omdat stufi met name een zaak voor studentenvakbonden is. "Maar toen het regeerakkoord net verscheen, kregen we tientallen berichten van ongeruste ouders, docenten en leerlingen. Die laatsten wilden vooral graag gaan staken. Het enige wat wij erover kunnen zeggen, is dat het voor veel extra druk zorgt op huidige examenkandidaten," zegt voorzitter Lotte van Savelberg een tikkeltje bezorgd. "Het is nog maar de vraag of de afschaffing er komt, wij gaan in elk geval voorlopig geen actie voeren."

Prijzig tussenjaar
Dit jaar kan zakken dus een dure grap worden, maar wel slagen en vervolgens een tussenjaar nemen dus ook. Een wereldreis kost dan eigenlijk al €13.000, zonder dat je een stap buiten de deur hebt gezet. Wat merken gapyear-organisaties daarvan?

Petra Cubretovic van taalorganisatie EF is teleurgesteld. "Wij zouden het erg jammer vinden als deze regel ingevoerd wordt. We merken ook zeker dat scholieren er bij ons meer vragen over stellen."

"De scholieren die twijfelen, raden wij aan te wachten tot er meer duidelijkheid is. Een tussenjaar is een investering, maar heeft veel voordelen voor je toekomst. Met de nieuwe regels is die investering voor dit jaar groter geworden. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken, maar het is het zeker waard," vindt Petra. Van een teruglopend aantal inschrijvingen is bij EF nog geen sprake.

Nog niet definitief

Moet je je al zorgen maken? De plannen zijn zeker serieus, maar er is nog niets definitief. Er wordt momenteel een officieel wetsvoorstel geschreven, dat vervolgens goedgekeurd moet worden door de Tweede Kamer (waarin een aantal partijen fel tegen zijn). Vervolgens moet ook de Eerste Kamer het nog goedkeuren, al zegt die meestal wel ja. Maar mocht het kabinet voor die tijd vallen, dan gaan de plannen - op z'n minst tijdelijk - van tafel. 

Nog even afwachten dus. En hard blokken, maar dat deed je natuurlijk allang. Toch?

Blogger Merel zette onlangs alle scholierenplannen uit het regeerakkoord voor je op een rijtje: klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 6 december 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}