Dit zijn de beste tips voor als je naar de brugklas gaat

Dit zijn de beste tips voor als je naar de brugklas gaat

Je hebt er misschien wel tegenop gezien of juist naar uitgekeken: de eerste dag van de middelbare school. Nu is de vakantie dan toch echt voorbij en dat betekent nieuwe vrienden maken, nieuwe juffen en meesters - eh, ik bedoel natuurlijk docenten - en een nieuwe school.

Erg spannend, maar met deze tips wordt de overgang naar de brugklas een stuk makkelijker en leuker.

1. Meneer en mevrouw

Een van de grootste veranderingen in de brugklas is dat je elk uur naar een ander lokaal en een andere docent moet. Je docenten spreek je ook niet meer aan met juf of meester, maar met meneer of mevrouw. Hoewel je hier vanzelf wel aan went, zal je toch een paar keer per ongeluk je docenten met juf of meester aanspreken. Neem van mij maar aan dat ze dit helemaal niet erg vinden en soms zelfs leuk.

2. Schooltas

Heel anders dan op de basisschool, moet je op de middelbare zelf je boeken mee naar school nemen. Daarom is een goede tas heel erg belangrijk. Want met een laptop of tablet, vijf of zes boeken, meerdere schriften en een etui tikt je schooltas toch al gauw de tien kilo aan. Het is onvermijdelijk dat je in de eerste weken last zult hebben van je schouders en rug, maar door op de volgende dingen te letten, kan je het een stuk dragelijker maken:

1. Zorg ervoor dat de zwaarste spullen het dichtst bij je rug zitten. Doe bijvoorbeeld je laptop of tablet en boeken eerst in je tas en daarna pas je lunchtrommel.

2. Zorg dat je tas recht tegen je rug aanzit. Dit kan je bij de meeste rugtassen met touwtjes aan de zijkant afstellen. Als je tas gaat hangen, kan dit pijn gaan doen aan je rug.

3. Heel simpel, maar neem geen spullen mee die je niet nodig hebt. Je hebt van school waarschijnlijk een lange lijst gekregen met schoolspullen die je moet hebben, maar die hoef je lang niet allemaal mee te nemen. Een woordenboek hoef je bijvoorbeeld alleen tijdens toetsen mee te nemen. Het enige wat je mee moet nemen zijn de boeken voor de vakken die je die dag hebt, een schrift voor elk vak, een rekenmachine en een etui met pennen en potloden. Meer heb je écht niet nodig. Scheelt toch al gauw een paar kilo.

 3. Pauze en eten

Waar je in groep 8 nog regelmatig de tijd kreeg om buiten te spelen, is dit in de brugklas verleden tijd. De meeste middelbare scholen hebben een aula waar je tijdens je pauze kan zitten om te eten en te kletsen met vrienden en vriendinnen, maar je hebt hier vaak ook een kantine en snoep- en drankautomaten. Wat super chill is aan de middelbare, is dat je in principe elke dag frikadelbroodjes, frisdrank en zure matten kan kopen. Weg met die bammetjes van thuis! Let er alleen wel op: je zakgeld gaat er sneller doorheen dan normaal en waarschijnlijk zul je wat vaker langs de tandarts moeten om een gaatje te laten vullen.

4. Toetsen en huiswerk

Wat ik altijd echt super fijn vond aan de basisschool is dat je ook écht vrij bent als de schooldag voorbij is. Helaas is dit op de middelbare niet meer zo. Vrijwel gelijk gooien je docenten je dood met huiswerk en toetsen. Het is aan te raden om goed bij te blijven met je huis- en leerwerk. Zelf heb ik vaak genoeg meegemaakt dat ik mijn huiswerk zo lang heb uitgesteld dat ik tot diep in de nacht aan het werk was. Dus ik zou toch echt eerst je huiswerk maken en dán instagrammen en tiktokfilmpjes kijken. En lukt het een keer niet helemaal? Weet dan dat je altijd bij je mentor terecht kan. Zeker in de eerste paar weken is het helemaal niet gek om om wat hulp te vragen

Tips

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips bij de overgang naar de middelbare school. Het zal een spannende tijd worden vol nieuwe ervaringen, vriendschappen, en soms lastige momenten. Als je een helpende hand nodig hebt tijdens het leren van een toets of maken van je huiswerk, kan je voor verslagen, samenvattingen en soms zelfs antwoorden (zeg het niet te hardop) altijd terecht op Scholieren.com. Ik wens je een hele fijne middelbareschooltijd toe!

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 4 september 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.