Dit is hoe jij het schooljaar perfect begint en ook kan eindigen

Dit is hoe jij het schooljaar perfect begint en ook kan eindigen

Door Lotte

Terwijl jij misschien nu nog even van je vakantie geniet, komt die rood omcirkelde datum op je kalender steeds dichterbij: de eerste schooldag. Voor je het weet zit je weer te zwoegen tijdens de geschiedenisles en te zweten tijdens gym.

Toch zijn er manieren om de start van het schooljaar goed te beginnen en die ook de rest van het schooljaar vast te houden. 

Mentale chaos

Een goed begin is het halve werk, een goede voorbereiding is the way to go. Zorg ervoor dat je de dag dat je weer voor het eerst naar school gaat alles voor elkaar hebt. Kaft daarom van tevoren je boeken en zorg dat je al je nieuwe schriften en pennen klaar hebt liggen. Op deze manier heb je veel meer orde aan het begin van het schooljaar en start je met een georganiseerd gevoel, in plaats van met een mentale chaos door alle dingen die je nog moet kopen.

Natuurlijk is het belangrijk het schooljaar goed te beginnen, maar je wil dit het liefst tot de volgende zomervakantie vasthouden, toch? Dit kan je doen door meteen met goede gewoontes te starten. Als school net weer is begonnen, zit je nog boordevol motivatie, en is het makkelijker om met deze gewoontes te beginnen. Zo zou ik aanraden om meteen vanaf het begin van het schooljaar vaste routines op te bouwen, zoals een huiswerkroutine, maar ook een ochtend- en avondroutine.

Routines

Dit hoeven echt geen uitgebreide routines te zijn, die houd je nooit vol. Kies gewoon een paar simpele taken die je graag in je ochtend en/of avond wil uitvoeren en voeg er elke week een aan je routine toe. Zo kan je elke ochtend beginnen met een glas water, 's avonds je outfit voor de volgende dag klaarleggen of voornemen voor het avondeten alvast iets voor school te doen. Door deze gewoontes dagelijks uit te voeren, ontstaat er een routine. Door deze routines heeft je dag meer structuur en val je 's avonds ook beter in slaap. Kan je ook een keer opletten in de les in plaats van steeds wegdoezelen. Wellicht is een reset routine ook wel wat voor je.

Ook een huiswerkroutine kan erg handig zijn. Als je jezelf vanaf het begin van het schooljaar aanleert na school direct (of nadat je even hebt ontspannen) aan je huiswerk te gaan, wordt het op den den duur zo'n gewoonte, dat het je niet eens veel moeite meer kost. Zo houd je meer tijd over voor dingen die je echt graag wil doen.

Iets voor jezelf doen

Hoewel het belangrijk is om goed je best te doen op school, is het net zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens het schooljaar. Kies daarom elke week een paar momenten uit waarop je even iets voor jezelf doet. Door hier gepland tijd voor vrij te maken, ben je geneigd om daarvóór productiever te zijn. Je weet immers dat je hierna mag relaxen.

Zo had ik in de vierde klas met mezelf afgesproken dat ik op donderdagavond mijn favoriete serie ging kijken. Eerst lekker douchen, comfy outfit aan en dan lekker genieten. Dit is veel chiller dan steeds stukjes van een serie op je telefoon kijken omdat je je huiswerk aan het uitstellen bent. Op vrijdagmiddag maakte ik meestal tijd vrij om lekker te lezen op mijn kamer. Maar je kan natuurlijk ook elke woensdagmiddag gaan sporten in het park, of een avondje piano spelen. Kies vooral iets waar jij gelukkig en ontspannen van wordt. Door ook tijd te nemen voor jezelf, zal het gemakkelijker zijn om die stressvolle schoolweken door te komen, en verlies je je motivatie voor school minder snel. 

Komt goed

En als laatste: maak het het beste van! Maak een lekkere lunch, zodat je daar naar uit kan kijken tijdens die saaie scheikundeles. Ga na school met je vrienden naar de bieb om te leren. Door school door een positieve bril te bekijken, wordt het leuker, waardoor je meer motivatie hebt. Hoewel het natuurlijk ook helemaal prima is al je een keer totaal geen zin in school hebt of op het laatste moment nog voor een toets moet leren. Het lijkt wel een beetje op mijn gemiddelde gymles: het bestaat uit vallen en opstaan. 

Lees ook
Start de week goed met een reset routine

Gepubliceerd op 26 augustus 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.