Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dit is drogeren (en zo kun je jezelf ertegen beschermen)

Dit is drogeren (en zo kun je jezelf ertegen beschermen)

Door Klaas

Het is zomervakantie, voor veel jongeren de tijd om zichzelf klem te zuipen en alle remmen los te gooien. Super chill natuurlijk, maar er zijn mensen die roet in het eten kunnen gooien. Het kan je bijvoorbeeld overkomen dat iemand iets in je drankje doet of dat je geprikt wordt met een naald.

Vrees niet: vaak is uitgaan vooral hartstikke leuk en veilig. Maar wat kan je verwachten en hoe moet je vervolgens handelen als je wel wordt gedrogeerd? 

1. De kenmerken van een aangetast drankje

Drogeren is een ingewikkeld verschijnsel. De woordenboekdefinitie is: ‘Het geven van een drug of medicijn aan iemand, zonder dat die ander dat weet of wil.’ In werkelijkheid is er nog veel meer over te vertellen. Drogeren kan op allerlei manieren worden gedaan.

De meest voorkomende is het stoppen van drugs of medicijnen in iemands drankje. Deze drugs of medicijnen kunnen resulteren in allerlei klachten, van misselijkheid tot geheugenverlies, en van bewusteloosheid tot niet kunnen slapen. Kortom: daar zit je niet op te wachten.

Drogering voorkomen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om drogeren te voorkomen:

- Laat nooit je drankje onbeheerd achter (ja, neem 'm zelfs mee naar de wc, of laat 'm door je vriend of vriendin vasthouden).
- Houd je hand boven je glas.
- Neem geen drank aan van vreemden, tenzij je ziet hoe het wordt ingeschonken.

Helaas bestaat er niet één goede strategie om jezelf te beschermen tegen drogeren. Dat komt enerzijds doordat er niet veel bekend is over de werkwijze van drogeerders, anderzijds omdat mensen vaak niet weten dat ze gedrogeerd zijn. 

Waar moet ik op letten?

Toch is er een aantal dingen waarop je kunt letten. Ten eerste, heel simpel: de smaak van je drankje. Hoewel drank die alcohol bevat al vaak een sterke smaak heeft, kan je in veel gevallen toch proeven dat een drankje is beïnvloed door een drug. Het drankje smaakt bijvoorbeeld bitter, zout, of juist heel chemisch. Bruist je drankje wel heel erg? Dit kan een teken zijn van de aanwezigheid van GHB.

Drankje testen

Dit zijn allemaal nogal DIY-achtige tips, maar als je echt helemaal zeker van je zaak wil zijn, kan je ook even een wetenschappelijke test uitvoeren. Klinkt een beetje gek om in de kroeg te doen, maar het kan wel. Bij het bedrijf NothingInMyGlass, opgericht door Zeeuwse studenten, kan je papiertjes kopen die controleren op de aanwezigheid van ketamine en GHB in je drankje. Het enige wat je hoeft te doen, is een druppel van je drankje laten vallen op het papiertje. Als het papiertje verkleurt, dan weet je dat je drankje is aangetast. 

Gaat het alsnog mis met je drankje, probeer het dan uit te spugen en informeer het barpersoneel, de beveiliging en/of de EHBO. Later kun je een urinetest bij de huisarts laten doen, om te zien of er drugs in worden aangetroffen. 

2. Needle spiking

Dat mensen gedrogeerd worden, is helaas van alle tijden. Toch fronste onlangs half Nederland haar wenkbrauwen door de ontdekking van een nieuwe vorm van drogeren: needle spiking. Needle spiking is, zoals de naam het al zegt, drogeren door medicijnen of drugs toe te dienen met een naald. Het lijkt erop dat steeds vaker jongeren slachtoffer worden van deze nieuwe vorm van drogeren, maar meerdere instanties zetten er hun vraagtekens bij. In mei werd nog een tienerfestival in België stilgelegd omdat er vijftien bezoekers onwel waren geworden en aangaven een prik van een naald te hebben gevoeld. Later is bevestigd dat het toch niet om needle spiking zou gaan.

Over deze variant is nog niet veel bekend, omdat het prikken relatief nieuw is. Ook heb je weinig invloed op het voorkomen van needle spiking, omdat je het zelf niet echt in de hand hebt - net als alle andere vormen van drogeren. Eén ding dat experts in ieder geval adviseren, is dicht bij je vrienden blijven. Als je echt een sterk vermoeden hebt dat je geprikt bent, en ook daadwerkelijk klachten ondervindt, schakel dan hulp in. Vervolgens kan je naar een huisarts gaan.

3. Ben ik daadwerkelijk gedrogeerd?

De symptomen van een alcoholvergiftiging - wanneer je zelf te veel drankjes neemt - en drogering hebben erg veel overeenkomsten. Je kan de invloed van een paar drankjes nog weleens onderschatten, waardoor je sneller denkt aan drogering dan alcoholvergiftiging. Zo kan het gebeuren dat je klachten aan de verkeerde oorzaak toeschrijft.

Maar hoe kan je er dan achter komen of je daadwerkelijk gedrogeerd bent? Er zijn een aantal opties, waaronder naar een ziekenhuis of huisarts gaan. Daar kan je dan naast je bloed of urine laten checken, ook je haar laten checken op de aanwezigheid van drugs. Hoewel GHB en GBL lastige stoffen zijn om terug te vinden in je haar, kan je er wel veel andere soorten drugs mee aantonen. Zo lang je je haar niet hebt geknipt, zou het terug te vinden moeten zijn.

Verder kan je ook vragen naar camerabeelden van de kroeg, of informeren bij de beveiligers of zij iets geks hebben gezien of een verdacht persoon op het oog hadden die avond. Als je na al die stappen voldoende aanleiding hebt om iemand te beschuldigen van drogering, kan je contact opzoeken met de politie. Drogeren is immers strafbaar, en op die manier wordt de uitgaanswereld toch weer een klein beetje veiliger.

Lees ook
Dingen die ik niet mis aan het uitgaan!

Wil je nóg meer weten over drogeren? Check dan vooral deze pagina van Drugsinfo.nl. Je kunt via deze pagina gratis contact opnemen met de Drugsinfo-lijn. Je blijft anoniem.

Gepubliceerd op 12 augustus 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.