Directeur oneens met schoolontruiming

Directeur oneens met schoolontruiming

Door Kim

Een leerling van het Luzac Lyceum in Hilversum dreigt vrijdagochtend in een tweet met een zelfmoordaanslag op school. De politie besluit daarop het Luzac College in dezelfde gemeente te ontruimen.

Klinkt als een vergissing? De schooldirecteur vindt dat de politie onzorgvuldig heeft gehandeld. De politie is het daar niet mee eens.

Waar begon al het gezanik mee? "Ik ga een zelfmoordaanslag doen op 't Luzac Hilversum," twitterde een 14-jarige jongen vrijdagochtend. Die ietwat naïeve jongen doet ook alleen maar mee met de laatste rage, maar staat duidelijk niet stil bij de gevolgen.

"Oh, die zit hier niet!"

De directeur van alle Nederlandse Luzac-scholen, de heer Kempink, vertelt ons over de telefoon: "Afgelopen vrijdag heeft iemand de politie gebeld over die dreigtweet. De politie kende kennelijk alleen maar het Luzac College in Hilversum, ging daarheen en heeft de boel ontruimd."

"Op een gegeven moment vroeg de rector daar aan de politie: 'om welke leerling gaat het eigenlijk? Die-en-die? Oh, die zit hier helemaal niet!' Vervolgens belde hij zijn collega van het Luzac Lyceum, een paar honderd meter verderop. Daar bleek het wél een leerling van te zijn."

De politie verkaste naar de tweede school, die gelukkig niet óók ontruimd hoefde te worden.

Tweede ontruiming overbodig

Kempink: "De rector van het Lyceum vond dat een beetje overbodig en stelde voor de leerling gewoon uit de klas te halen. Die is toen opgepakt, verder was er op het Lyceum niets aan de hand."

Van een echte dreiging was dus geen sprake, vindt Kempink. "Het was een vrij onschuldig mannetje en dit was gewoon een ondoordachte actie van hem. Het is goed dat de politie geen enkel risico neemt, maar ze hadden wel even naar het Luzac College kunnen bellen om te vragen of de jongen op die school zat."

"Informatie wees op Luzac College"

De politie zélf is het daar niet mee eens: die vindt (nog steeds) dat ze de juiste school hebben ontruimd. Een woordvoerder van de politie Gooi- en Vechtstreek vertelt ons: "Na die burgertips hadden we alleen de tweet en een accountnaam, meer niet. Stapje voor stapje zijn we toen gaan onderzoeken: wie is dat, op welke plekken komt hij vaak, enzovoorts." 

Ze vervolgt: "Zo kregen we langzaam maar zeker ietsje meer informatie, en op een gegeven moment wees die informatie erop dat we het Luzac College voor de zekerheid maar moesten ontruimen. Op welke school de twitteraar zat, deed er voor ons op dat moment niet toe."

Welke informatie er nou precies toe leidde dat het verstandig was om het College en niet het Lyceum te ontruimen, wil de woordvoerder ons niet vertellen. Een belletje om te checken of deze @djnicolaas leerling was van de te ontruimen school, zoals de directeur had gewild, had volgens de politie niet uitgemaakt.

Het was ze écht om het Luzac College in Hilversum te doen.

Nacht in de cel

De jongen was 'zeer ontdaan', is verhoord, moest een nacht in de cel logeren en mocht zaterdagmiddag weer naar huis. Zijn school heeft 'm voorlopig geschorst en ook de politie is nog niet klaar met 'm.

En hoewel het tot nu toe iedere keer hetzelfde riedeltje is, vragen wij ons af: hoeveel scholen moeten nog ontruimd worden, hoeveel leerlingen moeten nog in de cel belanden, voordat jullie twitterverslaafden begrijpen dat dit soort grappen een beetje dom zijn om te maken?

Gepubliceerd op 12 december 2011
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.