Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Directeur, kap met bezuinigen!

Directeur, kap met bezuinigen!

Door Merel

Beste schooldirecteur,

Waarschijnlijk kent u mij wel. Ik ben dat blonde meisje met die krullen, dat elke pauze tegenover de lerarenkamer zit.

Zo niet, dan kent u me misschien wel van de schoolkrant. Oh, wacht, die is er niet meer. Ik zit ook in de organisatie van de kerstlunch trouwens. Maar daar is geen interesse meer in. Laatste poging: het jaarboek? Shit, dat heeft ook geen toekomst meer.

We beginnen even opnieuw.

Beste meneer de schooldirecteur, mijn naam is Merel. Ik weet niet of u mij kent. Ik ken u wel. U bent namelijk de directeur van onze school. De plek waar ik het, geloof het of niet, aardig naar mijn zin heb. Een plek waarbij ik me betrokken voel.

Weet u wat ik nou zo jammer vind, meneer de schooldirecteur? Dat me die betrokkenheid zo moeilijk gemaakt wordt. Ik weet nog goed dat de school begin dit jaar een nieuwe slogan kreeg: Beleef het Bouwens. Daar heeft u ongetwijfeld erg lang en goed over nagedacht, maar een beetje vreemd is het wel, vindt u niet? Want hoe kan ik het Bouwens nou beleven als alle leerling-initiatieven rigoureus de kop in worden gedrukt?

Waar ik het over heb? Dat lijkt me duidelijk.

Het begon met het jaarboek. Het budget daarvoor werd uit de schoolbegroting gekickt en moet nu in zijn geheel bij elkaar geschraapt worden uit de vrijwillige(!) ouderbijdrage.  En niemand wordt blij van een flinterdun zwart-wit jaarboek met meer reclame erin dan in een Kruidvat-krantje.

Vervolgens moesten leerlingen ineens gaan betalen voor de kerstlunch. De kerstlunch, die niet verplicht moest worden. En scholieren laten betalen voor vrijwillige naschoolse activiteiten, dat werkt altijd! Een idee uit dúizenden, chapeau. En welnee meneer, wij steken graag tijd in het organiseren van een evenement met een opkomst van drie strafcorveeënde leerlingen! Wie niet?! En hé, dat eindexamengala, dat is eigenlijk ook nergens voor nodig, toch? Dat kost alleen maar geld!

Maar het ergste is nog, beste meneer, dat deze school, mijn school, maar toch ook echt uw school, wel ergens geld vandaan kan halen, grof geld zelfs, voor een spiksplinternieuw logo. Ik herhaal, een lógo.

Er is blijkbaar toch ergens een mysterieus potje met het Verboden Woord ontdekt. In tijden van recessie, grappig zeg. In de wandelgangen wordt gefluisterd (en niet alleen door leerlingen), dat dit logo niet uit een potje, maar een hele grote vetpot komt . Zo groot dat het tienduizenden euro’s heeft gekost. Oeps, nu zei ik het toch hardop!

Ik licht u maar even in, omdat u vanuit uw plek daarboven misschien niet alles meekrijgt (die kreet ‘nieuwsgierig naar jou’ komt vast niet van u). Maar de onvrede stijgt bij de leerlingen. Het borrelt al weken. Het nadert het kookpunt.

De laatste editie Vandaag is dat punt bereikt. Vandaag werd ons het laatste restje eigenheid afgenomen. Onze parel, onze eigen autonome schoolkrant, voor en door leerlingen, product van een toegewijde en enthousiaste redactie, is niet meer. Condoleances zijn hier op zijn plaats.

Maar in plaats daarvan ontvingen we een drie regels tellend mailtje met het zoveelste doodvonnis. BAM, zou redacteur Pim zeggen. Meer uitleg zouden we kunnen krijgen tijdens het tweejaarlijkse overleg met de leerlingenraad en directie. Hallo, tweejaarlijks? Dan ben ik al zowat geslaagd!

Vandaag stierf er in mij een betrokken leerling.

Ik heet nog steeds Merel. Nog steeds blond, nog steeds krullen, en nog steeds ben ik zo’n 30 uur per week in datzelfde gebouw als u. Het is er alleen wat killer dan voorheen. En misschien ben ik ook wel wat killer geworden.

En als u erover wilt praten, als u kunt uitleggen waarom alle leerling-initiatieven ineens van tafel worden geveegd: ik zit nog altijd tegenover de lerarenkamer. Ik kijk er naar uit.

 

Met vriendelijke groet,

Merel van ’t Hooft
V6B

Benieuwd naar de reactie van de directeur? Hij heeft Merel een uitgebreide brief teruggeschreven om opheldering te geven. En die brief is ook een beetje voor jou bedoeld: klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 12 januari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

in brabant vallen ook slachtoffers!

Het begon vorig jaar met de niewe reclame campagne met verschillende slogans, waaronder: 'Denk anders', en 'Je bent geen nummer'.
De eerste verschrikking die onze brave leerlingen te wachten stond toen zijn begin dit jaar onze computerruimte wilden betreden was geconfronteerd worden met het feit dat onze geliefde inlog-NAMEN vervangen waren met NUMMERS.... Tja de reclame is tenminste half waar: we zijn nu dan wel genummerd, maar we denken tenminste wel anders, over onze school, en dat verdomde nummer GRRRR

Enkele maanden het schooljaar in krijgen we dit te horen:
Alle excursies zijn permanent geschrapt door een gebrek aan geld. En dat terwijl we de kosten voornamelijk zelf moesten vergoeden.
geluk voor de 6e klas, die alles achter de rug heeft, maar we hebben wel medelijden met de bruggers: er blijft niets goeds over zo.

Uiterst verbaasd waren wij dan ook toen er als maar meer peperdure digiborden aangesleep werden.
Zelfs leraren die het normale krijtbord nauwelijks gebruikten, en bovendien door menig leerling tot de minst effectieve leraren van de school bestempeld zijn, krijgen er een (aka dicteert standaard iedere les pagina's aan aantekeningen uit zij eigen boek (nooit van stensils gehoord) en geeft ook nauwelijks uitleg).

ook over de kestlunch heeft onze school altijd een vreemde filosofie gehad: verplicht je leerlingen naar een ontbijt te komen, waar weinigen interesse in hebben, en daar ook nog eens geld voor eisen. Niets drijft een leerling zo op stok als hem dwingen te betalen voor een onvrijwillige, vaak onvoldoenende maaltijd. Gelukkig is dit afgeschaft, jammer van het kerstgevoel, maar een ontbijt is ook niet de wereld.

nu sluit ik mijn verhaal toch maar af, beseffende dat ik weinig nuttigs inbreng, maar onthoud: JE BENT NIET ALLEEN

12 jaar geleden

D.

D.

Het klopt helemaal zoals Merel het verwoordt. &
Niemand gaat een digitale schoolkrant lezen.. het leuke moment van meteen de Break lezen als die uitgedeeld werd is ook meteen verdwenen:(

12 jaar geleden

J.

J.

op papier/internet ben je wel stoer, maar als het op face to face aankomt..

12 jaar geleden

P.

P.

wat echt een kei van argument is van iemand die anoniem reageert

12 jaar geleden

M.

M.

@je

fyi, ik heb meerdere gesprekken gehad met mijn directeur over dit onderwerp, zowel vóór als na publicatie. Face to face, dus, zeg maar.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.