Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Merel's schooldirecteur reageert

Merel's schooldirecteur reageert

Blogger Merel is woest: "Alle leuke dingen op mijn school worden wegbezuinigd: het jaarboek, de schoolkrant, de kerstlunch..." In een boze open brief op Scholieren.com vroeg ze haar schooldirecteur om opheldering. Hieronder zijn reactie.

Beste Merel,

Natuurlijk ken ik jou wel: van de leerlingenraad, het leerlingenontbijt met de rector en je mooie optredens op school. Je bent een topleerling, en ik snap dat je boos bent. 

Daarom reageer ik ook. Niet alleen naar jou, maar naar alle Nederlandse scholieren: ook zíj kunnen te maken hebben met zulke bezuinigingen. En wellicht boos zijn. 

Nieuw logo

Allereerst: het nieuwe schoollogo. Dat is onderdeel van onze communicatie en die was dringend aan vernieuwing toe, met name onze website. Laat nou net het logo meegelift zijn met een mediaproject van ons bestuur, stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs. Dat heeft óns dus niet direct geld gekost, maar je hebt gelijk: vernieuwing van communicatie kost ons geld. 

Maar dan: de bezuinigingen van de leerlingenintiatieven zoals het jaarboek en de schoolkrant. Dat heeft alles te maken met de ouderbijdrage, want daar ben IK nou ontzettend boos om geweest. Tot onlangs had de school een uitstekende overeenkomst met alle ouders, waar de MR en de Ouderraad volledig achterstonden.

Oude ouderbijdrage

Dat was altijd een solidariteitsbijdrage voor dingen die het ministerie niet vergoedt: excursies, gala, jaarboek, diploma-uitreiking, jaarlijkse revue/musical, schoolkrant, et cetera. Alle ouders betaalden elk jaar precies hetzelfde bedrag en dat kwam in een gezamenlijke pot terecht: zo betaalde een brugklasser in feite ook een beetje mee aan de diploma-uitreiking van dat jaar. 

Maar de politici in Den Haag hebben dat sinds dit schooljaar verboden. Alle ouders in Nederland moeten voortaan jaarlijks exact kiezen voor elke activiteit of product die de school hun kind aanbiedt. Onze school was 'gekozen' tot school waarop extra controle wordt uitgeoefend.

Concreet levert dat een formulier op waarop ouders moeten aanvinken of ze willen betalen voor excursie A, de tekendoos, de blokfluit, de kennismakingsdag, de rekenmachine, enzovoorts. 

Het ouderbijdrageformulier: vink aan wat je wilt.Nieuwe bijdrage = lager

Het nieuwe principe: de gebruiker betaalt, niks solidariteit of voorinvestering!  De schooldirectie was boos, de ouders waren boos, maar omdat dit een 'bekostigingsvoorwaarde' was, hadden we geen keuze: een school die niet luistert, krijgt geen subsidie.

Omdat ouders nu preciezer kiezen, zit de ouderbijdragepot tegenwoordig minder vol. Kleinere zaken, zoals de schoolkrant of de kerstlunch, staan niet meer op het formulier.  Dus nu moet de school dat óf zelf betalen, óf -in het geval van de kerstlunch- de leerlingen alsnog om een kleine bijdrage vragen. En omdat we minder te besteden hebben uit de ouderpot, hebben we voor het laatste gekozen.

Oplossingen zoeken

Zo zoeken we voor elk probleem een oplossing: om geld te besparen, hebben we jullie schoolkrantredactie gevraagd de krant digitaal te verspreiden. Net als de schoolgids, de personeelsinfo en het ouderblad.

Met jouw gedachte, lieve Merel, ben ik het in principe wel eens. Net als jij wil ik wél een kerstviering voor alle leerlingen, een jaarboek, en ..., en ...., maar we moeten dat met wat minder geld doen. Vandaar dat we als directie met jullie om tafel zijn gaan zitten om oplossingen te zoeken.

En die hebben we gelukkig gevonden: we hebben prachtige kerstbijeenkomsten gehad op alle locaties! Want net als jij houd ook ik van mijn school en wil ik het beste voor de school, al kijk ik misschien met een andere bril. 

Merel, ik weet zeker dat je zult slagen dit jaar, en wens je daarna een glanzende journalistieke carrière toe. Blijf even positief als je bent (behalve als je boos bent!), want die kan de Nederlandse pers heel goed gebruiken! 

Henk Janssen
Directeur Bouwens van der Boijecollege
Panningen (Limbug)

Gepubliceerd op 12 januari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

J.

J.

Ge-ni-aal.
Stuurde mijn directeur mij maar brieven via Scholieren.com.

12 jaar geleden

W.

W.

Ging mijn directeur of leerlingenraad überhaupt maar in op mijn brieven...

12 jaar geleden

K.

K.

Ik vind het heel erg goed om de stem van een directeur hier op scholieren.com te zien!

12 jaar geleden

N.

N.

Leuk. Ik heb goede herinneringen aan leraren (decanen, directeuren...) die serieuze klachten en kritiek met even serieuze reacties konden benaderen, met net zoveel goodwill als hierboven. Zo zou het moeten zijn.

12 jaar geleden

A.

A.

Die directeur ziet er in elk geval een stuk menselijker en aardiger uit als de mijne!

12 jaar geleden

N.

N.

Heel goed en leuk artikel van Merel! Ook leuk dat jullie de directeur ook aan het woord laten!

12 jaar geleden

S.

S.

Inderdaad een goeie brief, maar ik vind het jammer dat middelbare scholen zoveel geld (moeten?) uitgeven aan marketing. Een slogan, een logo.. tienduizenden euro's? Dat het uit een ander potje komt is technisch, het zijn in ieder geval allemaal euro's die niet naar het onderwijs zelf gaan.

12 jaar geleden

M.

M.

Ik wil ook een schoolkrant! En een kerstviering! En een jaarboek! Wij hebben dit allemaal niet eens... En inderdaad een aardige directeur.

12 jaar geleden

M.

M.

Bij ons op school hebben wij dat allemaal niet. Wij hebben ook al met Petities geprobeerd om dit allemaal te bekomen, maar tevergeefs. Veel succes

12 jaar geleden

T.

T.

@ Simon zker waar, alleen is dat niet het probleem van die directeur

12 jaar geleden

E.

E.

Allereerst +1 voor een directeur die (openbaar!) wil reageren op zo'n brief.
Verder, inhoudelijk stelt de reactie geen eene **** voor. Het enige dat deze directeur doet is zeggen we kunnen niet anders, het is niet anders en het is vooral niet onze schuld. Aan het einde zegt hij nog ergens dat er al een oplossing gevonden is maar uit de brief van Merel begrijp ik dat de "succesvolle" kerstviering van de directeur toch niet zo heel veel voorstelde.
Het lijkt alsof na deze reactie alles uitgelegd is en dus klaar ids maar ik denk (en hoop) dat het de sfeer onder leerlingen en docenten niet echt verbeterd. Uitleg is mooi maar er is niets echt opgelost als ik het zo lees.

Mooie woorden weinig daden, zoals ik al zei enkel lof voor het reageren op zich, maar inhoudelijk stelt het weinig voor. Waar een wil is is een weg lijkt me, ook voor docenten en management.

12 jaar geleden

-.

-.

Zo zie ik mijn directrice nog niet schrijven. Ik denk ook niet dat ze me kent. Ze verschijnt en verdwijnt. Ik denk dat ik voor het eerst met haar zal spreken op mn diplomauitreiking..

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.