Diploma of school tot je 23e?

Diploma of school tot je 23e?

Als je 18 bent, kan school je niks meer maken, maar misschien gaat dat veranderen. De minister van Onderwijs gaat onderzoeken of de kwalificatieplicht verhoogd kan worden naar 23 jaar. Dat betekent dat school je alleen voor je 23e laat gaan als je een havo-, vwo- of mbo niveau 2-diploma op zak hebt.

Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge heeft de minister opgeroepen tot invoering van deze maatregel. In het schooljaar 2010/2011 stopten er namelijk 38.500 jongeren zonder een diploma met school. 82% van hen is tussen de 18 en 23 jaar oud.

Verkeerde keuze

De wethouder vertelde maandag in de uitzending van EenVandaag dat er alleen al in Rotterdam 2600 jongeren hun school vroegtijdig verlaten. Daarvan is ook ruim 80% boven de 18 jaar. Hugo: ''De meeste jongeren maken een verkeerde keuze, omdat ze op dat moment nog niet echt met hun toekomst bezig zijn. Ze zijn niet meer leerplichtig, dus kunnen ze gewoon met school stoppen.'' Daarom wil de gemeente Rotterdam de leerplicht dus verhogen.

Volgens van de minister van Onderwijs heeft de regering de afgelopen paar jaar het aantal vroegtijdige schoolverlaters al weten te halveren, maar ''er zit er inderdaad nog een probleem tussen de jongeren van 18 tot 23 jaar.''

Diploma = belangrijk

Het 1V Jongerenpanel heeft een onderzoekje gedaan onder 2000 jongeren, waaruit blijkt dat een meerderheid het een goed plan vindt om jongeren te verplichten een diploma te halen. 96% van de jongeren vindt het zelfs belangrijk om een basisdiploma te halen. Toch denken sommigen dat je ook wel ver kunt komen zonder diploma.

Denk jij dat het ophogen van de leerplicht helpt?

Gepubliceerd op 19 juni 2012
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

REACTIES

G.

G.

Sowieso niet verplichten tot je 23e. Op je 18e ben je vrij, en ben je gewoon volwaardig burger. Je kunt natuurlijk wel iets zeggen als: 'je uitkering is lager als je geen opleiding hebt' o.i.d.

13 jaar geleden

S.

S.

Met een diploma kom je misschien verder. Maar als iedereen sowieso een diploma moet hebben, wordt dit diploma toch vanzelf minder waard op de arbeidsmarkt? Ik vind het een stom voorstel. Hoe kan je sowieso tot je 23ste bezig zijn aan een vwo-, havo- of mbo niv. 2 diploma?? De grens van 18 jaar kan ik begrijpen, maar om deze ineens met 5 jaar te verhogen vind ik toch een beetje groot. Waarom niet tot 21 of iets dergelijks?

13 jaar geleden

A.

A.

Hmm, 23 is erg laat... Ik ben momenteel 18, word in oktober 19, en studeer sinds dit jaar thuis om mijn vwo alsnog te halen - het niveau dat werkelijk bij mij 'hoort'. Ik kon op de middelbare school absoluut niet functioneren, zelfs het volwassenonderwijs liep niet (was toendertijd 16-17). Ik kom sociaal namelijk heel moeilijk mee met leeftijdsgenoten, van jaar 1 tot aan jaar 5. Dit heeft me de grond ingeduwd, ik deed al snel vrijwel niks meer aan leerwerk, dus haalde ik op de havo (was ik toen 'matig' vond) veel onvoldoendes. Ben toen afgestroomd naar het vmbo-t, een niveau dat mij wel liet wegkomen met geen reet uitvoeren. Daarna de vavo geprobeerd om mijn havo te halen, was té eenzaam, ik liep mentaal weer vast en was te gedeprimeerd om nog te werken. Via een thuisstudie kan ik ein-de-lijk aan het vwo beginnen. Dat op mijn 18e! De rest is klaar, ik begin... Maar goed, nu ga ik te veel uitwijden.
Ik bedoel maar, als zoiets daadwerkelijk wordt ingevoerd, vraag ik me toch sterk af in hoeverre het wordt nageleefd... Moet je dan per se naar een dagschool? Ik denk eerlijk gezegd niet dat dit voor iedereen een goed plan is. Sommige mensen trekken het leren niet, bijvoorbeeld omdat ze veel gelukkig worden van praktisch bezig zijn. Laat die mensen geen jaren verspillen in klassen. Laat ze lekker uitleven in hun werk waar ze een drijfveer voor hebben. Die mensen zullen er beslist niet op vooruitgaan. Alleen maar geldverspilling, zo'n invoering, vrees ik. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld kwetsbaardere jongeren zoals ik. Het komt weleens voor dat iemand echt niet zijn draai kan vinden op school, en dan dus niet met aanstellerij, maar serieuze gezondheidsbedreigingen.
Het zijn dus in principe gevallen die een bijzonderheid hebben, als ze dan nog geen diploma hebben. Zal de oplossing liggen in een verhoging van de leeftijd voor leerplicht? M.i. is dit een te sterk gegeneraliseerde visie.
Ik heb dus wel een diploma van het vmbo-t, maar vwo hoop ik zo snel mogelijk in the pocket te krijgen... (Ik weet het; een behoorlijk gat in niveau, maar maakt geen verschil via staatsexamens van de overheid.) Ik ben benieuwd of ze het blijven toestaan dat je als 18-jarige of ouder, je enkel inschrijft voor staatsexamens... Geeft weliswaar net zo'n geldig diploma als het voortgezet onderwijs, maar er zit geen enkele leerplicht aan. Totaal geen controle, boeken voor thuis moet je allemaal zelf regelen, etc. etc. In theorie zou je er zelfs niets aan kunnen doen.
Dan zouden de staatsexamens (vmbo-t/havo/vwo) dus alleen nog bedoeld zijn voor 23+'ers... Nou, als ik straks geen mogelijkheid meer heb om mijn thuisstudie voort te zetten (hoop nog 1 à 2 jaar bezig te zijn voor uni), dan betekent dat, dat ik per se terug naar de havo op de vavo moet, OF het mbo... Dat zorgt dus voor een behoorlijke degradatie. Hoop niet dat ze zo dom zijn om dat over het hoofd te zien. Sommige mensen komen gewoon véél beter tot hun recht bij een thuisstudie, en kunnen dan toch zonder problemen instromen op het hoger onderwijs voor hun hbo/wo. Tja... Het is maar wat de overheid wil.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik snap niet dat zulke mensen op de functie kunnen zitten waar ze zitten. Ze hogen de examennorm op en maken het bijna onmogelijk om een vervolg opleiding te doen maar verwachten wel dat mensen nog het nut zien van een diploma en daarna proberen door te studeren omdat de overheid anders geen inkomsten heeft van hun 3000 euro per extra vervolg opleiding jaar er dan niet komt. Als ze willen dat mensen niet zonder vo diploma van school af gaan zouden ze het simpel moeten houden niet onmogelijk maken voor de volgende generatie.

13 jaar geleden

M.

M.

Ik ben het sowieso niet eens met deze regel (echt belachelijk als je het mij vraagt), maar ik wil even zeggen dat ik het eens ben met degene boven mij. Ik vind dat als ze willen dat iedereen per se een diploma haalt, ze ook het studeren aan een mbo, hogeschool of universiteit goedkoper zouden moeten maken.

Ik bedoel, de strengere exameneisen, wat ik op zich ook al onlogische regelingen vind, hebben nog meer nut dan deze regel.

Op je achttiende kun je dit zelf bepalen. Dit komt bij mij eerder over als dwingelandij.

13 jaar geleden

J.

J.

Wat een onzin. Als je 21 bent kun je al een toelatingsexamen doen voor welke opleiding dan ook.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.