Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Deze meiden hebben een bijzonder bijbaantje

Deze meiden hebben een bijzonder bijbaantje

Door Rixt

Kranten bezorgen in de regen, met je handen in het sop borden afwassen of in no-time zoveel mogelijk vakken vullen. Niet iedereen heeft zin in zo'n standaard bijbaantje.

Elisa, Sanne, Yara, Fay en Jacolien hebben een bijzonder bijbaantje waar ze graag over vertellen.

In een strandtent

"Het werk wat ik doe is hetzelfde als in andere horecagelegenheden", vertelt Elisa (17). Samen met twee vriendinnen werkt ze in de zomer in een strandtent in Zeeland. "Het is anders dan andere baantjes, omdat we er alleen in de vakantie werken en we er dus speciaal voor naar Zeeland gaan." Elisa en haar vriendinnen wonen in Drenthe, zo'n drie uur van de strandtent af. Daarom is het vakantie en werken in één en juist dat maakt het zo leuk. "Natuurlijk is het hard werken, maar als je vrij bent, kan je bijvoorbeeld heerlijk op het strand liggen." De weken dat ze in Zeeland zijn, slapen ze in een huisje van de eigenaren van de strandtent.

"Het werk zelf is niet zo bijzonder, gewoon hetzelfde als andere leeftijdsgenoten doen." Vaak staat ze achter de bar koffie te zetten, slagroom op de appeltaart te spuiten of bier te tappen, maar ook is ze regelmatig op het terras te zien met een dienblad in haar hand.

Koeien melken op de boerderij

Sanne uit vwo-6 is dagelijks tussen de koeien te vinden. Zo'n dertig uur per week werkt zij op een boerderij met melkkoeien. Naast dat ze in haar examenjaar zit, heeft ze dus ook nog een parttime baan. 's Ochtends, 's avonds en in het weekend is ze aan het werk. Wat ze moet doen, verschilt per dag: ze melkt de zwart-wit gevlekte dieren, maar daarnaast crosst ze soms op de trekker over het land om ander boerderijwerk te doen, zoals het schoonmaken van de stallen en het verzorgen van kalfjes. Haar baas heeft haar zelfs haar trekkerrijbewijs laten halen: "Ik vind met koeien werken leuk."

In de kap- en schoonheidssalon

"Het is heel gevarieerd werk", vertelt de zeventien-jarige Yara. Het werk bestaat uit veel schoonmaken van de kapsalon en schoonheidssalon, koffie en thee brengen naar de klanten en de telefoon opnemen. "Ik heb een paar keer tijdens drukte de haren van klanten mogen wassen, nadat ze net waren geverfd." Inmiddels werkt ze er niet meer omdat het te druk werd in combinatie met school. Maar het in contact komen met verschillende mensen, maakte het werk erg leuk. 

Bloggen bij Scholieren.com

Wanneer je op Scholieren.com kijkt, is de kans groot dat je een blog van Fay (17) voorbij hebt zien komen. "Ik vond het altijd al leuk als we voor Nederlands iets moesten schrijven. Dit merkte mijn lerares ook en toen zij de vacature voorbij zag komen, vroeg ze me of dat niet iets voor mij zou zijn. Een paar dagen later was m'n sollicitatie verstuurd."

De blogs mogen over van alles gaan en in allerlei vormen zijn: een reportage, interview, column of nog weer iets anders. Spijt heeft ze niet van haar sollicitatie: "Het feit dat je een platform hebt waar je al je hersenspinsels en ideeën op kwijt kan, is heel fijn. En dan word je ook nog eens super goed begeleid. Wat wil je nog meer?"

Op de heftruck door de bouwmarkt

Jacolien (17) heeft voor haar bijbaantje een heftruckrijbewijs gehaald. Dat is ook wel nodig, want haar werk bestaat uit producten met een heftruck uit de schappen van het bouwmagazijn halen. Als orderpicker moet Jacolien het materiaal dat de klanten hebben besteld uit de schappen halen en het in de auto laden. "Het leuke aan mijn baantje vind ik dat ik praktisch bezig ben. Je werkt met je handen. Het contact met de klanten, even een klein kletspraatje, vind ik ook erg leuk." Haar oude werk hield op met bestaan, waardoor Jacolien op zoek was naar iets nieuws. Op een vacaturesite zag ze dit bijbaantje voorbij komen. "Voordat ik dit baantje had, wist ik nog niet veel over de bouw. Nu leer ik elke keer wat nieuws over bepaalde materialen of bouwklussen, dat is ook een pluspunt!"

Ben je je huidige bijbaan zat en ben je op zoek naar wat nieuws? Er zijn nog veel meer werkplekken waar je waarschijnlijk nog niet eens aan hebt gedacht. Kijk dus eens verder dan de gebaande paden!

Werken bij Scholieren.com? Ook mogelijk! We zoeken nog examenvloggers. Bloggers, uit de eerste tot en met de zesde klas, zijn ook altijd welkom.

Lees ook
Van dubbel betaald op zondag naar minimumloon

Gepubliceerd op 7 december 2021

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.