Van dubbel betaald op zondag naar minimumloon

Van dubbel betaald op zondag naar minimumloon

Het is zeven uur op maandagochtend. En daar sta ik: veganistische melk te vullen in de Albert Heijn. Ik denk aan mijn warme bed en vraag me af waarom ik dit werk in hemelsnaam nog doe. Tuurlijk, het verdient lekker, maar het is de frustratie eigenlijk niet waard.

Er lijkt geen einde te komen aan de kar met acht verschillende soorten melkvervangers en wanneer ik ontdek dat ik daarvan drie op de verkeerde plek heb gevuld, kom ik tot de conclusie dat ik klaar ben met mijn baantje in de supermarkt.

Bye, bye Albert Heijn

Eenmaal thuis open ik meteen mijn laptop om op zoek te gaan naar vacatures. Iets wat ik al weet: ik wil de horeca in. Doordat ik al een paar keer als uitzendkracht in deze branche heb gewerkt, ben ik erachter gekomen dat zo’n bijbaan veel beter bij me past. De gezellige sfeer en het contact met de gasten vind ik heerlijk en mijn social skills zijn enorm verbeterd. Daarnaast gebeurt er een stuk meer dan in de Bonus-schappen.

Van plastic kratten naar hete borden

Nu staan horecamedewerkers niet bepaald bovenaan de lijst van best betaalde beroepen. Lonen verschillen natuurlijk per bedrijf, maar op dit moment werk ik in een restaurant voor een stuk minder geld dan voorheen bij de Appie. Daarnaast is mijn huidige werk intensiever: in plaats van dat ik af en toe een zwaar kratje moet tillen, sprint ik nu door de keuken wanneer de kok "DIO!!" roept. Dan pak ik gauw de gloeiend hete borden op, om vervolgens via de steile trap naar beneden te gaan en zo het eten voor de neus van de gast te zetten. Maar ik vind het geweldig. En daarom kan ik dat lage loon makkelijk loslaten.

Toch hoor ik van veel leeftijdsgenoten dat het idee van minder verdienen ze ervan weerhoudt te stoppen met het baantje dat ze stiekem verschrikkelijk vinden. En dat snap ik, ik doe ook graag dingen die (jammer genoeg) geld kosten: reizen, uitgaan en shoppen. Maar iets wat ik óók graag doe, is genieten van het leven en doen wat me positieve energie geeft. Vakkenvullen draagt daar niet aan bij.

Experimenteren, leren en ervaren

Ongetwijfeld zijn er mensen voor wie het een stuk lastiger is om zomaar te switchen van baan(tje). Maar heb je wel de mogelijkheid, ga dan op zoek naar iets wat je leuk en/of interessant vindt. Want vooral als je jong bent, en al helemaal als je nog thuis woont, heb je vaker de vrijheid om te experimenteren. Daardoor kan je veel leren en ervaren.

Misschien denk je: meid, doe niet zo dramatisch. Maar deze situatie gebruik ik slechts als voorbeeld. Ik wil hiermee zeggen dat je je welzijn serieus moet nemen en je geluk voorop moet stellen. Ook al gaat het om iets zoals een bijbaantje van ‘maar’ vier tot tien uur per week. Als iets een negatieve invloed op je heeft, is het de moeite waard om op zoek te gaan naar een oplossing.

Herkenbaar?

Herken jij jezelf hierin en ben je nou ook helemaal klaar met dat bijbaantje, dan is dit je teken om te kiezen voor je geluk en te stoppen met die handel. Want wat de reden ook mag zijn waarom je dat werk nog doet: het is de energie en frustratie vast niet waard.

Lees ook
Hoe werken bij Scholieren.com mij veranderde

Gepubliceerd op 8 oktober 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.