Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De zes ergste natuurrampenfilms

De zes ergste natuurrampenfilms

Door Tim

Aardrijkskunde is een leuk vak, maar soms een beetje ongrijpbaar. Overstromingen, meteorieten, vulkanen? Na de Watersnoodramp in 1953 hebben we in Nederland niet veel ernstigs meer meegemaakt op dat gebied. Om er een beetje een beeld bij te krijgen, hier de zes ergste natuurrampenfilms op een rijtje.

Elke maand: de filmtiprubriek. Blogger Tim zoekt voor jou de leukste films mét een educatief tintje. Zo zag je al films met een Italiaans tintje, filosofische films en vijf Nederlandse boekverfilmingen. Deze maand de zes ergste rampenfilms.

1. Meteoriet: Armageddon (1998) [IMDB-rating: 6,4]

Een meteoriet zo groot als Texas komt op de aarde af en moet vernietigd worden. De NASA besluit Harry S. Stamper aan te schrijven, omdat hij bekend staat als de beste olieboorder ter wereld. Hij en zijn team staan voor de heldhaftige taak om op de meteoriet te landen, een gat te boren in de oppervlakte en een nucleaire bom in de kern te laten zakken. En dat met twaalf dagen astronautentraining, en de voor de hand liggende mogelijkheid nooit meer terug te keren op de aarde.

De eerste keer dat ik deze film zag heb ik zelfs wat traantjes weggepinkt. Het zet ons echt voor het vraagstuk 'wat als er zo'n blok op ons afkomt?' Let overigens op het instorten van 'The Chrysler Building', alsof ze drie jaar vóór het instorten van het WTC wisten dat New York niet onsterfelijk was... 

2. Aardkern: The Core (2003) [IMDB-rating: 5,3]

Men ontdekt dat de aarde steeds langzamer draait en de kern uiteindelijk stil zal vallen: dat zou het einde van ons leven betekenen. Dan besluit men een groot gat te boren en met een voertuig naar de kern te komen in de hoop hem weer draaiend te krijgen

Veel actie en kapotte dingen, maar helaas zo onrealistisch als het maar zijn kan. Al met al toch een aardige dosis actie en vermaak.

3. Weer: The Perfect Storm (2000) [IMDB-rating: 6,3]

Na een slecht visseizoen besluit een stel vissers met hun boot koers te zetten naar andere visgronden, die helaas wat meer stormrisico hebben. Je raadt het al, het ergste scenario wordt werkelijkheid: een gigantische allesvernietigende storm steekt de kop op. Hoe redt men de bemanning? Klein detail: de kapitein wordt gespeeld door George Clooney in zijn jongere jaren.

Niet een heel erg ondenkbaar scenario: hoeveel vissersschepen raken er wel niet verloren in de golven? Ouderwets gefilmd en met een iets minder ervaren George Clooney. Kortom, je moet er van houden.

4. Allround: 2012 (2009) [IMDB-rating: 5,8] 

2012 is het door de Maya's voorspelde doemjaar en de wereld begint langzaamaan te vergaan. Gelukkig zijn er een aantal Arken gebouwd (zoals die van Noach) waar mensen op grond van DNA-selectie en geld op kunnen. Er zijn maar een bepaald aantal plekken beschikbaar, dus dat brengt een behoorlijke chaos met zich mee. Wanneer Jackson Curtis en z'n familie toegang proberen te krijgen tot de Ark en de rampen eerder plaatsvinden dan gepland, breekt de hel los. Zal de mensheid het overleven?

Aangrijpende en toffe actiefilm. Tikje ongeloofwaardig, zeker met de wetenschap dat er niets gebeurde in 2012. Toch wel vermakelijk.

5. Vulkaan: Dante's Peak (1997) [IMDB-rating 5,7]

Vulkanoloog Harry wordt door z'n baas Paul naar Dante's peak gestuurd: een fictieve vulkaan met aan de voet het 'tweede aantrekkelijkste dorp van Amerika'. In een verkenning ziet Harry aanwijzingen voor een naderende uitbarsting, alleen gelooft z'n baas dat niet. Baas Paul houdt voet bij stuk, totdat Harry aan kan tonen dat er zwavel in het drinkwater zit. Maar dan is het bijna te laat om het dorp nog te evacueren..

Deze film laat perfect zien hoeveel chaos een (naderende) vulkaanuitbarsting kan brengen in een ogenschijnlijk rustig dorpje. In mijn ogen een realistisch verhaal.

6. Koud: The Day After Tomorrow (2004) [IMDB-rating: 6,3]

Door drie enorme sneeuwcyclonen wordt het noordelijk halfrond bedolven onder een enorm pak sneeuw en overmeesterd door extreem lage temperaturen. De zoon van weerdeskundige Jack Hall zit ingesloten in een New Yorkse bibliotheek nadat de stad getroffen is door een vloedgolf, die vervolgens bevroor. Ondanks de dodelijk lage temperaturen besluit Jack Hall af te reizen naar het noorden om z'n zoon te vinden.

Stel je voor dat we in een extreme ijstijd zouden belanden, wat voor 'n gevolgen zou dat hebben? Mooi weergegeven, maar helaas een erg onrealistisch scenario, een storm die in enkele seconden bevriest wat het tegenkomt. Kreeg er wel koude rillingen van op m'n rug...

Gepubliceerd op 3 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

The Perfect Storm vond ik trouwens ook een ramp van een film, maar dat terzijde.

10 jaar geleden

Tjeerd

Tjeerd

Deze rubriek motiveert altijd om films te gaan kijken. Da's tof, want zelf op zoek gaan naar een geschikte schijf voor twee uurtjes plezier blijft lastig. Ik snap alleen niet waarom er dit maal allemaal films zijn uitgekozen met een IMDB-rating die soms zelfs nog ónder de zesjescultuur ligt. Is het aanbod zo beperkt?

10 jaar geleden

H.

H.

Je moet bij deze films niet kijken naar de rating. Ik heb Armageddon, The Core, 2012 en The Day After Tomorrow allemaal gezien en het zijn stuk voor stuk goede films. Bij het uitzoeken van een film moet je dus niet alleen naar de rating kijken :)

10 jaar geleden

M.

M.

Dante's peak een keer gezien tijden aardrijkskunde

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.