De vertrutting van kroningsdag

De vertrutting van kroningsdag

Door Joca

Willem-Alexander doet z'n uiterste best om een coole koning te worden. In zijn vrije tijd is hij piloot van het regeringsvliegtuig, hij proost met topsporters op de Olympische Spelen en hij heeft Máxima om wat extra shine mee te pakken.

Jammer dat het allemaal voor niks is, want het hele inhuldigingscircus is het toppunt van Hollandse truttigheid.

Het begon al met de oprichting van het Nationaal Comité Inhuldiging. De belangrijkste taak van dit comité is het uitdelen van oranje strikjes als keurmerk voor leuke oranjedingen, of voor sponsoring van het feest. Oranje strikjes. Jumbo en KPN zijn net overijverige leerlingen die een moord doen voor een sticker van de juf in hun schoolschrift.

Spruitjesgeur

BN'ers maken massaal koningsliedjes en walsen op ouderwetse melodietjes die nog in een stoffig laatje lagen. Dromen voor het land kun je delen je delen op een speciale site (die natuurlijk is beloond met een oranje strikje).

Ondertussen komen kranten en tijdschriften na de 'Dag Beatrix'- bijlage nu met een voorspelbare koningsbijlage, of een themanummer over Máxima. Allemaal blikken ze terug met foeilelijke oude babyfoto's, schrijven ze koningsgezind dat Willem het nu wel echt aankan en dat het allemaal echt wel heel leuk zal worden op 30 april. Als het niet over de koning gaat, dan gaat het wel over het koningslied-oproer. De spruitjesgeur vliegt je tegemoet.

In de storm van koningswalsen, koekhapcompetities en virtuele polonaises bereiken we als Nederlands volk nu het punt waarop het allemaal niet meer leuk meer is. Het is te veel en te truttig. Zelfs een half uurtje Armin van Buuren is te weinig om dat te compenseren.

De keuze van de koning

Zo'n oranje overdosis van truttigheid kan heel makkelijk voorkomen worden volgend jaar. Koning Willem-Alexander moet het heft in eigen handen nemen, want het volk heeft er een puinhoop van gemaakt. 

Het is tijd voor de keuze van de koning. Willem nodigt een paar dance-artiesten uit die hij leuk vindt en regelt een groot podium. Misschien wil Mark Rutte ook komen, die twee jaar geleden immers in z'n vrije tijd op Dance Valley gespot werd. Daarnaast verbiedt Willem-Alexander oranjebijlages, oranje strikjes en dat soort onzin. Koningsdag moet terug naar de basis: een cool feest van een coole koning. Want dat kan-'ie best wel zijn.

Gepubliceerd op 30 april 2013
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

-Deze reactie is verwijderd door het Nationaal Comité Inhuldiging-

9 jaar geleden

K.

K.

Geniaal!

9 jaar geleden