Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'De sport gaat altijd voor'

'De sport gaat altijd voor'

Door Oscar

Recente studies hebben uitgewezen dat de gemiddelde scholier gebaat is bij extra slaap. Een school in Harderberg gaf hieraan gehoor en besloot de lessen voortaan later te laten beginnen. Maar Leroy van Ooijik (16) uit Veenendaal heeft van uitslapen nog nooit gehoord. Hij staat elke dag extreem vroeg op. Leroy is namelijk zwemmer, en ook nog eens heel ambitieus.

Wat voor de meesten van ons een verschrikking moet zijn, is voor Leroy routine. Om 5:00 klinkt het geluid van zijn wekker, en niet lang daarna ligt hij al in het water. Een topsporter wordt beoordeeld op zijn prestaties in wedstrijden, maar de basis van een succesverhaal gaat niet over een nacht ijs. Leroy’s leven staat in het teken van trainen, trainen en, je raadt het al, trainen.

Sport en school combineren is moeilijk, maar niet onmogelijk. "Ja, elke dag rond 20:00 naar bed, en om 5:00 weer opstaan is verre van ideaal. Maar zoals met alle dingen: het went."

Druk bestaan

Dit jaar hoopt Leroy te slagen voor zijn mavo-examen. "Het is een druk bestaan. Maar ik kies er uiteindelijk zelf voor. Ik heb ambities en die worden natuurlijk niet vanzelf realiteit." Als Leroy straks geslaagd is voor zijn mavo, hoopt de wedstijdzwemmer te gaan studeren aan het CIOS en uiteindelijk gymleraar te worden.

Maar alle inzet wordt regelmatig beloond. Leroy sloot dit kalenderjaar af met drie bronzen en een zilveren medaille. Al deze plakken behaalde hij op diverse NK’s. Sportief een prima jaar, zou je zeggen. "Die podiumplaatsen, vooral die tweede plek, geven me een beetje een bitterzoet gevoel. In eerste instantie waren mijn verwachtingen niet zo hoog en had ik van tevoren nooit durven dromen van een tweede plek. Maar ik was enorm dichtbij de nummer één, waardoor je toch denkt dat er misschien meer in had gezeten."

Geen druppel drank

Maar voor een podiumplek moeten offers gemaakt worden. Zo heeft Leroy nog geen druppel alcohol aangeraakt in zijn leven en ziet hij zijn vrienden minder dan hij eigenlijk zou willen. "Mijn vrienden snappen dat ik voor de sport leef en respecteren en steunen dat. Het is jammer, maar het zij zo. Dat ik sommige dingen moet missen is nu eenmaal niet anders. Vooralsnog gaat de sport voor."

Nu 2014 bijna ten einde is en 2015 voor de deur staat is het misschien tijd om de balans op te maken. "De sportieve hoogtepunten waren natuurlijk mijn podiumplekken. Ook ben ik genomineerd voor Veens Sporttalent van het Jaar. Aan de andere kant had ik ook een tegenslag in de vorm van Pfeiffer. Opeens mocht ik niet meer zeven keer, maar drie keer in de week trainen. Dat was even slikken ja."

Leroy is kort over zijn ambities voor 2015: "Ik wil hoog, en het liefst hoger eindigen op de NK’s, slagen voor mijn mavo en winnen op het Sportgala. Maar boven alles wil ik gewoon beter worden dan ik was."

Gepubliceerd op 4 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.