Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nooit meer voor 09:00 les

Nooit meer voor 09:00 les

Onze blogger Vanessa pleitte er laatst al eens voor: een uurtje later beginnen op school, zodat je actiever en vrolijker aan de les kunt deelnemen. Op middelbare school de Nieuwe Veste in Harderberg gaan ze dat nu ook echt doen.

Onlangs riep een wetenschappelijk comité uit Amerika scholen op om niet eerder dan 08:30 te beginnen. Het slaaptekort onder pubers zou namelijk een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid zijn.

Dezelfde conclusie trokken twee leerlingen van de scholengemeenschap waar de school in Harderberg bij hoort. Scholieren Amy Pieper (19) en Anne Siersema (18) onderzochten voor hun profielwerkstuk, onder begeleiding van Rijksuniversiteit Groningen, de slaapritmes en schoolresultaten van ruim 700 medeleerlingen. Ze ontdekten dat er twee soorten scholieren waren. Leerlingen die ochtendmensen waren, scoorden 's ochtends gemiddeld een halve punt hoger dan gemiddeld. De avondmensen die 's ochtends een toets hadden scoorden slechter. Iedereen haalde betere cijfers als de toets 's middags werd gemaakt.

Amy en Anne werden voor dit bijzondere PWS beloond met de KNAW Onderwijsprijs en kregen een studiebeurs. Hun onderzoeksresultaten worden bovendien op Tweede Kerstdag gepubliceerd in een internationaal vakblad.

Slechtere cijfers

Ook de schoolleiding van de Nieuwe Veste in Harderwijk vond de conclusie van deze onderzoeken interessant. Daarom beginnen de eerste- en tweedeklassers voortaan om 08:30 en de rest om 09:00 uur. Normaal begonnen de lessen om 08:10. "Pas na 10:30 moeten ze echt opletten en proefwerken vinden alleen nog 's middags plaats. Want in de ochtend halen leerlingen slechtere cijfers," zegt locatiedirecteur Tom Versteeg in dagblad Trouw.

Maar maakt een halfuurtje extra wel echt verschil? Jazeker, zegt Kantermann: "Hoe langer tieners 's ochtends kunnen slapen, hoe beter dat is voor hun gezondheid. Veertien-plussers zou je niet voor 09:00 uur 's ochtends moeten laten beginnen. 10:00 uur zou nóg beter zijn. Voor veel tieners voelt het om 09:00 uur 's ochtends alsof het midden in de nacht is. Zij zitten op school permanent in de nachtdienst. Een kwestie van biologie, niet van luiheid."

Experiment

In Engeland is dit idee ook al opgepakt: daar beginnen op honderd middelbare scholen de leerlingen volgend schooljaar pas om 10:00 uur. Dit is een experiment van Oxford University en duurt vier jaar. 

De school in Harderberg wilde eerst ook om 09:30 beginnen, maar omdat de leerlingen dan pas laat thuis zijn, wilden de ouders dit niet. Of andere scholen ook later gaan beginnen, is nog niet bekend. 

Gepubliceerd op 24 december 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.