De rekentoets is een eitje

De rekentoets is een eitje

De rekentoets: er is al heel veel over gezegd de afgelopen paar jaren. Dat het veel te moeilijk was, iedereen ervoor zakte, en dat de toets niet meer meetelt op vmbo- en havo-niveau. Er is zelfs een landelijke klachtensite voor opgericht door onze collega's van het LAKS.

Ik werd er bijna bang van, net als een hoop klasgenoten. Toen wij dan ook aan de beurt waren, speelden de zenuwen behoorlijk op. Gelukkig konden we het toetslokaal na een uurtje weer verlaten met een stralende glimlach: het was een eitje.

Even een opfrisser: de rekentoetsen waren al verplicht om te maken, maar het maakte voor je diploma niet uit of je de toets haalt of niet. Vanaf schooljaar 2015/2016 moeten vwo'ers de rekentoets verplicht maken en halen om te slagen. Op andere niveaus moeten scholieren de toets wel maken, maar telt-'ie niet mee.

Zakkende politici

Mijn angst voor de toets begon vorig jaar al: toen ik het artikel met de kop ‘Kamerleden met onderwijsportefeuille zakken voor rekentoets' las, schrok ik. Zelfs de politici die deze toets invoerden zakten ervoor! Dan moest het niveau wel erg hoog zijn. Dat viel dus allemaal best wel mee.

Toen ik op internet een oefentoets opzocht, vond ik de opgaven best wel meevallen. Misschien dat het dan zou liggen aan de strenge normering, maar ook dat bleek niet zo. Zo kun je ook slagen als je een 4,5 haalt voor je rekentoets (dat is afgerond een 5). Om een 4,5 te halen moet je 23 van de 45 vragen goed hebben. Dat is net de helft. Best wel te doen, toch?

Is hij echt zo makkelijk?

Maar is de rekentoets dan echt zo makkelijk? Ja. Die sommen waren écht heel makkelijk. Als je elke vraag goed leest en de plaatjes, grafieken en tabellen die erbij staan goed bekijkt, is het echt een eitje. Om dit te bewijzen, laat ik je hieronder eerst een opgave zien uit een CITO eindtoets voor groep 8-ers.

Klik op het plaatje voor een vergroting

Omdat je al op het vwo zit, ga ik er even vanuit dat je minimaal op het rekenniveau zit van bovenstaande vraag. Nu kreeg ik bij mijn rekentoets onderstaande vraag:

Klik op het plaatje voor een vergroting

Volgens mij is het niveauverschil tussen de rekentoetsvraag en de CITO-vraag miniem. Het enige verschil is eigenlijk dat je je informatie zelf op moet zoeken bij de rekentoets en bij de CITO-toets hoeft dat niet. Daar zou je misschien dus de mist mee in kunnen gaan. Maar, als je al vier of misschien zelfs vijf jaar vwo hebt doorstaan, dan moet informatie uit een tabelletje halen wel lukken toch?

Die informatie kun je vervolgens gewoon intikken in je rekenmachine. Bij de rekentoets mag je namelijk een rekenmachine gebruiken, en bij de CITO-toets mocht dat niet.

Laat je niet bangmaken

Laat je dus niet bang maken door allerlei berichtgeving. Over CITO-toetsen en eindexamens wordt ook altijd veel ophef gemaakt, maar da's echt niet altijd waar. Gewoon rustig gaan zitten, goed nadenken en vertrouwen op je instinct (en je rekenmachine). Wedden dat je 'm dan gemakkelijk haalt?

Even je geheugen opfrissen? Lees hier uitgebreider terug hoe 't ook alweer zat met de rekentoets.

Vind jij de rekentoets nou wél heel moeilijk, dan kun je sinds gisteren een klacht indienen. Klik hier voor meer info.

Gepubliceerd op 12 januari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Dat vond ik nou ook. Ik heb de rekentoets vorig jaar gedaan en ik zit op de havo. Had een dikke 7, dus dan moeten die VWO-ers het al helemaal kunnen.

8 jaar geleden

S.

S.

"Maar, als je al vier of misschien zelfs vijf jaar vwo hebt doorstaan, dan moet informatie uit een tabelletje halen wel lukken toch?"

En blijft het hier bij? Is het alleen maar even kijken wat er in de grafiek staat, en dan ben je klaar?
Het feit dat je er een rekenmachine bij mag gebruiken (bij sommige opgaven) geeft weer dat er hele andere eisen gesteld worden aan de leerling. Niet even 9 X 8 uitrekenen, of even een paar dingen bij elkaar optellen, maar ook de rekenvaardigheid van de leerlingen wordt op de proef gesteld. En lang niet iedereen heeft die vaardigheid.

Bij rekenen gaat het om logisch nadenken, snel kunnen zien wat de opdracht is en direct weten wat je moet doen. Voor de meeste mensen is dat simpel, je leest alles en je maakt de opgave, maar er zijn echt mensen die er moeite mee hebben.

Neem bijvoorbeeld even de rekentoets van 2015, die kan je hier vinden: http://www.cito.nl/~/media/cito_nl/files/voortgezet%20onderwijs/cito_voorbeeldtoets_3f_2015.ashx
Ga even naar vraag 29.

Voor de meeste mensen is het zo te berekenen, maar voor iemand die niet goed logisch na kan denken, of er lang over doet voordat hij/zij in ziet hoe de opgave aangepakt moet worden, is dit echt niet bepaald een "eitje".

De voorbeeldopgave die jij geeft spreekt lang niet namens alle opgaven, niet alles gaat om optellen en aftrekken. Sommige opgaven gaan bijvoorbeeld over het rekenen met maten, en die kunnen behoorlijk pittig zijn.

Verder:
"Om dit te bewijzen, laat ik je hieronder eerst een opgave zien uit een CITO eindtoets voor groep 8-ers."

De opgave komt niet uit een CITO eindtoets, en ik vraag me ook af waar je dat op baseert - de opgave staat op leestrainer.nl en nergens staat dat hun toetsten afkomstig zijn van CITO.

Mijn punt is dus dat de rekentoets niet zomaar voor iedereen makkelijk is, en dat er echt mensen die moeite hebben met rekenen, ook al moeten ze op een bepaald niveau zitten.

8 jaar geleden

L.

L.

De rekentoets was inderdaad heel erg makkelijk. Ik had een 10 met de eerste poging. Hoe die politici het voor elkaar kregen om te zakken vind ik nog steeds erg vreemd!

8 jaar geleden

L.

L.

"Maar, als je al vier of misschien zelfs vijf jaar vwo hebt doorstaan, dan moet informatie uit een tabelletje halen wel lukken toch?" Nou nee dus. Ik zit in vwo5, en heb mijn rekentoets niet gehaald. Het is inderdaad niks om heel bang voor te zijn, maar net als een normaal geschiedenisproefwerk halen sommige mensen de rekentoets (niet in één keer). Sommige mensen hebben hier wel moeite mee, 'informatie uit een tabelletje halen'.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.