Klagen over de rekentoets? Dat kan!

Klagen over de rekentoets? Dat kan!

Heb je een klacht over de rekentoets? Dan kan je die sinds vandaag online indienen. Onze collega's van het LAKS (ook de mensen achter examenklacht.nl) hebben namelijk de website rekentoetsklacht.nl in het leven geroepen. Daar kan je klagen en info vinden over de toets.

Hoe zat 't ook alweer met de rekentoets? Even een opfrisser: de rekentoetsen waren sinds het schooljaar 2014/2015 al verplicht om te maken, maar het maakte voor je diploma niet uit of je de toets haalde of niet. Vanaf dit schooljaar (2015/2016) moeten vwo'ers de rekentoets verplicht maken en halen om te slagen. Op andere niveaus moeten scholieren de toets wel maken, maar telt-'ie niet mee.

De komende weken zullen veel scholieren zich weer over de o-zo-gevreesde toets (waar zelfs politici voor zakten) buigen. De eerste afnameperiode is namelijk sinds vandaag begonnen en loopt nog tot en met de 26e. In maart is de tweede afnameperiode, in mei en juni is er nog een derde afnameperiode.

College van Toetsen en Examens

Wat er gebeurt met je klacht? De klachten die het LAKS binnenkrijgt via rekentoetsklacht.nl worden besproken met zowel het College van Toetsen en Examens (CvTE)  als met het Ministerie van Onderwijs.

Het doorgeven van een klacht kan best nuttig zijn, zo bleek vorig jaar. Andrej Josic, voorzitter van het LAKS, vertelt: “De normering van een toets werd aangepast toen het LAKS een terechte inhoudelijke klacht, die wij kregen van een scholier, doorgaven aan het CvTE”.

Heb je de toets dus gemaakt en wil je klagen? Dat kan hier. (Mocht je 'm eigenlijk best wel te doen vinden, je kunt er ook gewoon meer informatie vinden.)

Gepubliceerd op 11 januari 2016

REACTIES

A.

A.

Ik heb vandaag toevallig mijn resultaat van het rekenexamen terug gekregen.. Erg tevreden met mijn 5 ben ik niet maar ik ben volgens de regels op het middelbaar beroepsonderwijs officieel geslaagd! Ik vind niet dat op basis van een momentopname kan worden aangetoond of iemand wel of niet de verplichte rekenvaardigheid beheerst. Daarom hoop ik ook oprecht dat deze wetgeving wordt aangepast of zal verdwijnen in de toekomst!

8 jaar geleden

..

..

Als je de rekentoets niet met twee vingers in de neus haalt als je op het vwo of op de havo zit, dan hoor je überhaupt niet op die schoolniveaus thuis, laat staan op de hbo en de universiteit.

Het rekenen zelf mag echt geen probleem zijn, want het niveau qua rekenvaardigheid is goed vergelijkbaar met het niveau van groep acht / de Cito Eindtoets rekenen. Alle "rekenkunstjes" hoor je dus al op de basisschool geleerd te hebben, als het goed is. Je krijgt op de rekentoets geen sommen voorgeschoteld die je niet met theorie die je op de basisschool gehad hebt, kunt oplossen en de moeilijkheidsgraad van de sommen zelf is echt niet veel hoger dan de moeilijksheidsgraad van de sommen op de Cito Eindtoets.

Sommige mensen zeggen dat niet het rekengedeelte, maar het leesgedeelte het probleem is en dat de "rekentoets" in feite niet om rekenen gaat, maar om nauwkeurig lezen. Hier ben ik het mee eens: slechts een klein gedeelte van de toets bestaat uit pure rekensommen, de rest bestaat uit verhaaltjessommen waarbij je een rekenmachientje mag gebruiken. Echter, problemen hebben met het nauwkeurig lezen van een dertigtal woorden is, wat mij betreft, nog ernstiger dan het niet kunnen oplossen van een simpele optelsom.

Kortom: als je op de havo of op het vwo zit en geen voldoende kunt halen voor de rekentoets, moet je je diep schamen en je afvragen wat je op de universiteit / de hogeschool te zoeken hebt. Ook als je op het vmbo zit, zou je makkelijk een voldoende moeten kunnen halen voor een toets die net boven basisschoolniveau is. Het is diep triest dat de rekentoets zo'n groot struikelblok voor zoveel scholieren is.

Als je je slecht bent gaan voelen door deze reactie: niet getreurd, je kan ver in het leven komen als je moeilijkheden hebt met een rekentoets op basisschoolniveau!
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/kamerleden-maken-rekentoets-en-zakken-allemaal

8 jaar geleden

W.

W.

Ik snap niet waarom iedereen hier zoveel over loopt te zeuren. Hij is helemaal niet lastig!! Bij ons op school is het gemiddelde voor mavo 6.9, havo 7.7 en vwo 8.3

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.