Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De leraar van het jaar is een meester met dromen

De leraar van het jaar is een meester met dromen

Ismail Aghzanay (30) is leraar Engels en teamleider op het Comenius College in Rotterdam. Hij mag er nu een titel bijplakken: Ismail is in 2021 verkozen tot leraar van het jaar! 

Maar hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen? Volgens zijn leerlingen kijkt hij verder dan het klaslokaal, zo vertelt de Rotterdammer. "Ik wil het verhaal achter mijn leerlingen weten. Zo geef ik mijn leerlingen aan het begin van elk schooljaar de opdracht: schrijf jouw verhaal. Hoe meer je met mij deelt, hoe beter ik jou kan helpen bij de problemen die spelen."

"Door deze opdracht krijg ik als docent inzicht in wat er zich achter de voordeur afspeelt, zoals de grootte van het gezin en problemen thuis, maar ook wat er buitenshuis gebeurt, zoals de straatcultuur."

Lockdown

Tijdens de schoolsluiting kwam Ismail er daardoor achter dat er in sommige gezinnen armoede is. "Dat vond ik confronterend, maar ik heb geprobeerd het contact met de leerlingen te onderhouden."

Ismail stond aan altijd open voor een gesprek en vindt dat je je als docent kwetsbaar moet opstellen. "Ik probeer te benadrukken hoe lastig ik deze tijd zelf ook vind. Ik wil online de best mogelijke lessen bieden die niet alleen aansluiten bij mijn vakgebied Engels, maar ook bij de menselijke kant van het leven."

Achterstanden

Ismail is van mening dat er veel dingen beter kunnen in het onderwijs. "We vinden leesvaardigheid heel belangrijk, maar hoeveel scholen hebben een minibibliotheek? Hoeveel bibliotheken zijn er wel niet gesloten? Dat zijn toch zaken die kunnen bijdragen aan je taalontwikkeling."

"Ik merk vooral sociaal-emotionele achterstanden. Jongeren hebben toch een jaar lang hun leven on-hold moeten zetten. Soms ook rekening houdend met ouders met een kwetsbare gezondheid. En dan ineens ben je weer met de hele school bij elkaar. Dan zie ik dat de sociale omgang toch weer even wennen is. Ik merk bijvoorbeeld dat de brugklassers wat groffer zijn. Leerlingen maken nu sneller vervelende opmerkingen en dagen elkaar meer uit."

Toegeven als je fout zit

Volgens Ismail zit het met de kennis van docenten meestal wel goed. "Maar wat je moet kunnen als docent is consequent zijn, dat betekent ook dat je leerlingen structuur geeft. Structuur biedt een vorm van veiligheid."

"Ik denk ook dat een leerkracht rechtvaardig dient te zijn. Dus niet afgaan op wie vind ik lief en wie vind ik niet lief. Als iemand fout zit, zit iemand fout. Als je dat van de leerlingen verwacht vind ik dat je het docent zijnde ook moet toegeven als je fout zit. Dat is toch iets wat te weinig leerkrachten doen."

Drie pennen

"Ik straf ook niet veel. Ik heb gewoon duidelijke regels die ik vanaf dag één aan mijn leerlingen duidelijk maak", gaat Ismail verder. "Als ik straf, dan bestaat dat bij mij uit uren nablijven. Zoals je nu ook ziet met corona, is het vervelendste wat je kan doen de vrijheid van een leerling afnemen."

"Een van mijn regels is: je moet drie pennen bij je hebben en voor elke pen die je mist, moet je een uur nakomen. Dat gebeurt niet meteen, maar alleen als het structureel gebeurt. Mensen vinden dat heel raar, maar ik vind dat belangrijk voor de structuur in het klaslokaal. Als je maar één pen bij je hebt en je raakt die kwijt, dan ga je aan je klasgenoten en leerkracht vragen of die een pen voor je hebben. Dat creëert onrust in het klaslokaal."

Waardevol beroep

Ismail zou tot slot alle jongeren aanraden om docent te worden. "Hoe mooi is het als een leerling later naar je toe komt en zegt: ik wil u bedanken voor het vertrouwen dat u mij gaf. Dat is toch prachtig?"

Ismail is van mening dat een impact hebben op het leven van een kind het mooiste is aan het leraarschap. "Alle werkende mensen in Nederland zijn ooit begonnen in het klaslokaal en ik hoop dat die allemaal een leraar hebben gehad die voor hen het verschil heeft gemaakt. Dus zonder enige twijfel, ga voor het leraarschap!"

Lees ook
Les van de leraar van het jaar

Gepubliceerd op 8 december 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.