Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Les van de leraar van het jaar

Les van de leraar van het jaar

Door 7Days

Geschiedenisdocent Jan Willem van den Bos van het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend werd zaterdag leraar van het jaar. 'Hij is betrokken en verzorgt lessen op maat', volgens de jury. 'Deze leraar gaat altijd op zoek naar wat de leerling nodig heeft.' Je zou maar les van hem krijgen!

Door Govrien Oldenburger

''Goed, pak je agenda maar.'' Jan Willem van den Bos begint zijn les aan een gymnasium 3-klas. ''We zijn begonnen met het oprichten van een eigen politieke partij. Op 30 oktober moeten jullie je werkstuk en verkiezingsposter inleveren. Op 6 november gaan we debatteren.'' Agenda’s worden weer opgeborgen en de klas verhuist naar het computerlokaal. In kleine groepjes werken ze aan hun politieke partij.

''Een leuke opdracht,'' vindt Frank (13). ''Je doet nu tenminste iets anders. Anders zit je maar in de schoolbanken. Hierdoor begrijpen we het beter.'' Hij vindt het ‘zeer terecht’ dat zijn docent is uitgeroepen tot leraar van het jaar. ''Het gaat niet alleen om het lesgeven. Als je met iets zit, helpt hij je altijd graag.'' Ook Kiki (13) is blij met Van den Bos. ''Hij geeft een goede uitleg en je kunt hem alles vragen.''

Zelf uitzoeken

Tijdens de vorige les hebben de leerlingen de Stemwijzer ingevuld. De standpunten van hun favoriete partij kunnen ze mooi gebruiken bij het bedenken van hun eigen speerpunten. ''Ik bekijk de standpunten van alle partijen, die vergelijk ik met mijn eigen ideeën,'' vertelt Frank. ''Dit is veel leuker dan dat ik vertel welke standpunten de VVD er op nahoudt,'' denkt Van den Bos. ''Ik leer ze liever zelf dingen uit te zoeken.'' 

Hij loopt rond in het lokaal, op zoek naar omhooggestoken vingers. Een jongen wil weten hoeveel er aan ontwikkelingssamenwerking wordt uitgegeven. ''Zoek dat zelf maar op,'' zegt de docent. Een groepje krijgt tips over hun verkiezingsposter. Een ander groepje bestudeert de standpunten van de ChristenUnie.

Stekelvarkens

Op het volgende computerscherm worden afbeeldingen van stekelvarkens snel verruild voor de PvdA-site. ''Soms doen ze iets te weinig in de les,'' zegt Van den Bos. ''Maar dat vind ik niet zo erg. Ik vertel ze niet per les wat ze af moeten hebben. Dat gebeurt op de universiteit ook niet. Ze krijgen een periode om iets af te maken. Ik vind het belangrijk dat ze op die manier leren werken.'' De groep naast hem heeft de slogan inmiddels af: ‘Dierenwelzijn voorop. Wat mooi is, moet mooi blijven.’

Leraar van het jaar

Wat houdt dat ook alweer in, de Leraar van het jaar verkiezing? Potentiële leraren van het jaar worden genomineerd door collega’s en leerlingen. Uiteindelijk kiest een jury van leraren, leerlingen en bestuurders de winnaars (voor basis- middelbaar- middelbaar beroeps- en speciaal onderwijs). De leraren van het jaar zijn een jaar lang ambassadeur van hun beroepsgroep.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 14 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.