De horeca heeft ons nodig, waarom blijven we weg?

De horeca heeft ons nodig, waarom blijven we weg?

Door Lieke

Een bijbaantje in de horeca is voor veel jongeren verleden tijd. Die conclusie kun je wel trekken uit een recent onderzoek van de ABN AMRO. Na de corona-lockdowns blijven vooral veel jongeren weg uit die branche. Zij vonden baantjes bij bezorgdiensten of op locaties van de GGD, waar het salaris hoger is en werktijden regelmatiger zijn. 

Ondanks dat blijf ik maar al te graag werken in de horeca.

'Al twaalf klanten geholpen'

Net na mijn vijftiende verjaardag, in februari 2020, solliciteer ik voor een bijbaantje bij Bakker Bart. Op dat moment heb ik net ontslag genomen als krantenbezorger, want dat vond ik maar een saaie baan. Als ik met mijn broertje de broodjeszaak binnenloop, ziet hij per toeval de vacature en besluit ik te solliciteren. Twee weken later begint mijn eerste werkdag in de afwas.

Mijn werk is alleen van korte duur, want na zes weken gooit corona de wereld op zijn kop. Bakker Bart blijft open als verkooppunt, maar met mijn vijftien jaar mag ik hier nog geen rol in spelen. Als de wereld dan langzamerhand weer open gaat, komt mijn zestiende verjaardag snel dichterbij. Nog steeds sta ik vooral bij de vaatwasser, maar daarbij begin ik met het helpen van klanten. Van nature ben ik erg verlegen, dus mijn hart klopt iedere keer iets sneller als er iemand voor de toonbank staat, uit angst om iets fout te doen of iets verkeerds te zeggen. Iedere zaterdagavond als ik na een dag werken thuis kom, weet ik mijn ouders precies te vertellen hoeveel mensen ik die dag geholpen heb. Zó spannend vind ik het.

Het is nu bijna drie jaar later, en zenuwen? Wat zíjn dat? Door het helpen van klant na klant, iedere week opnieuw, heb ik zelfvertrouwen opgebouwd. Dat is echt iets waar ik mijn horecawerk dankbaar voor ben. Waar ik voorheen iedere interactie met een vreemde ontliep, sta ik daar nu veel meer open voor. Natuurlijk is het af en toe nog spannend, want ik blijf van nature verlegen, maar ik ga het contact met vreemden niet meer actief uit de weg. Wat dat betreft ben ik heel erg gegroeid.

Iedere dag is een verassing

Naast het leren van levenslessen is het werk in de horeca ook gewoon leuk. Je komt met zo veel verschillende mensen in aanraking en je krijgt een inkijkje in hun leven. Zoals Jonathan al zei in zijn blog: je bent als het ware een vlieg op de muur. Het leukste is het opbouwen van een band met gasten die met regelmaat de winkel bezoeken. Door alle korte gesprekjes links en rechts leer je die mensen echt goed kennen. Andere keren komen er mensen uit het buitenland langs. Al die verschillende mensen brengen variatie in je dag, waardoor het iedere keer een verrassing blijft hoe je dag zal verlopen.

Ook het weer speelt hier een belangrijke rol in, want als het koud is en regent, zullen er minder mensen op de been zijn dan wanneer het zonnetje schijnt. Zo weet je als horecamedewerker vaak pas op de dag zelf wat je te wachten staat.

Als je nog een bijbaantje zoekt, zou ik zeggen: ga langs bij een horecazaak bij jou in de buurt, want zij zoeken vast nog iemand die kan bijspringen. Het is niet alleen gezellig, maar je kunt er ook nog eens veel van opsteken!

Gepubliceerd op 13 januari 2023
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.