Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De helse fietstocht

De helse fietstocht

Door Ivo

Kwart voor acht, dat is het tijdstip waarop ik op een reguliere doordeweekse dag vertrek om zo'n 8 kilometer te fietsen van mijn dorp naar school. Een helse tocht.

Elke morgen en elke middag ploeter ik weer op mijn stalen ros naar school, die zich in een nabij gelegen dorp bevindt. Aan gezellig meefietsen met anderen heb ik 's ochtends geen behoefte. Aan luide muziek door mijn koptelefoon wel. Vastberaden en op topsnelheid sjees ik over het fietspad naar school.

Die muziek is hard nodig. De weg naar mijn school baant zich eerst door een wirwar aan straten en na een kleine 10 minuten beland ik op een weg die net zo oninteressant is als het levensverhaal van Barbie uit Oh Oh Cherso. Het is een ellenlang stuk rechtdoor, langs een meer en met een paar restaurantjes die er het grootste gedeelte van het jaar verlaten bij liggen.

Eind vorig jaar dacht ik even dat het beter zou worden. Er werd een nieuw fietspad aangelegd. Maar ik juichte te vroeg. De gemeente bakte er niks van. Zodra de vrieskou haar intrede deed in ons kikkerlandje, leek het fietspad voor even de ijsbaan uit Dancing on Ice. Stuk voor stuk vielen we om.

Ochtendhumeur

Tot overmaat van ramp is het al-tijd druk op het fietspad. Het lijkt alsof het hele dorp dagelijks naar mijn school fietst, want soms is het bij wijze van spreken gewoon dringen om een plekje te bemachtigen tussen de chagrijnige autochauffeurs en de scholieren met een ochtendhumeur.

Maar veel opties heb ik niet. De bus doet er een stuk langer over, dus dan maar met een doorweekt pak thuiskomen. Het fijnste moment is dan toch wel als je na zo'n helse fietstocht op school aankomt. Bij onze enorme fietsenstalling begroet de bewaker - die volgens mij betaald wordt om de hele dag shag te roken - me vriendelijk en ben ik klaar voor een nieuwe schooldag. Soms met natte broek en jas. Maar mij krijg je niet snel van mijn stuk. Zelfs bij windkracht 9 met onweer ga ik op de fiets. En later - als ik zelf ook zo'n chagrijnige automobilist ben - zal ik hier vast met warme gevoelens op terugkijken.

Hoeveel kilometer fiets jij op een dag?
[poll:588]
Eindigt deze saaie weg dan nooit?

Gepubliceerd op 19 maart 2015
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Serieus? Ik fiets elke dag 25km, 12,5 heen en 12,5 terug. Ik vind het zelf niet zo erg, en ik ben er na 2,5 jaar wel aan gewend. Maar mensen die zeuren dat ze lang moeten fietsen, terwijl ik 10km op een dag meer fiets, daar kan ik echt niet tegen.

7 jaar geleden

L.

L.

Kwart voor 8 op de fiets? Dat valt toch wel mee? Ik zit 's morgens altijd om half 7 op de fiets, dus moet ik er om kwart voor 6 uit...

7 jaar geleden

J.

J.

8 kilometer is 20 minuutjes fietsen, daar hoef je toch niet over te zeuren

7 jaar geleden

K.

K.

mijn vriend fietst elke dag 20 km in 40 min. en ik fiets vaak met hem mee ik vind het helemaal nniet zo veel

7 jaar geleden

J.

J.

Ik fiets 16km heen en 16km terug, ook met lange saaie stukken. als het slecht weer is ga ik daarentegen wel gewoon met de bus, maar ik fiets zo vaak mogelijk

7 jaar geleden