Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

De Grote Boze Examens

De Grote Boze Examens

Door Tim

Johann Sebastian Bach, Claudio Monteverdi, Jean-Baptiste Lully: ik ken ze allemaal. Barokmuziek is echt mijn ding geworden deze week. Het is doping voor het leerproces, een manier om de col van de Grote Boze Examens te kunnen verslaan.

Al zeven jaar huppel ik als een lieve, mannelijke variant van Roodkapje door het bos van de middelbare school. Soms neem ik wel eens een omweg, maar altijd wist ik dat het eindpunt van mijn reis een kopje koffie met de rector en zijn handtekening onder mijn diploma zou zijn. Ik vergat echter dat er nog wat beren op de weg zouden zijn. De Grote Boze Examens had ik helemaal even uit mijn geheugen gewist.

Inmiddels heb ik drie van de negen examens achter de rug: het verrassende Nederlands, het ongelofelijk lange scheikunde en het eenzijdige biologie. Het was absoluut niet wat ik er van had verwacht in alle voorgaande jaren.

Aan de ene kant is het allemaal niet zo speciaal, Die drie uur vliegen namelijk voorbij alsof het niets is. Aan de andere kant is dit hopelijk de laatste keer dat ik me bezighoud met stompzinnige onderwerpen als 'de wet van Hardy-Weinberg' en 'koolstofchemie'. Leren voor de examens vind ik in ieder geval erg vaag en moeilijk, hashtag meerstress.

Klassieke muziek

Maar hoe kill je dan die examens? Maak je het lekker comfortabel in de examenzaal met een dekentje of kussentje voor je tere babybilletjes? Neem je tassen vol eten mee om energie aan te vullen tijdens die drie uurtjes? Dat doe je normaal toch ook niet? Of heb je een talisman of trek je net als ik paarse gelukssokken aan? Of luister je naar klassieke muziek tijdens het leren, iets waarvan ik ontdekt heb dat het superrustgevend werkt.

Wat het beste is kan ik je niet vertellen, ik ben een scholier; geen wetenschapper. Maar we doen er alles aan om de grote boze wolf te mijden op ons pad, terwijl we weten dat we die wolf tóch wel tegen komen. Presteren is wat we de komende week moeten doen, al die comfortabele shit is alleen een bijzaak.

En dat presteren moet ons lukken. Nog een paar daagjes knallen, let's do this!

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 16 mei 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.