De bijzonderste TED talks

De bijzonderste TED talks

Door Pim

Leren van de Maori en rekensommen over lesbische ouders: bij TedxYouth zaterdag kwamen een hoop goeie ideeën naar voren. Een grote groep creatieve jongeren luisterde in Amsterdam naar de bijzondere verhalen en plannen (TED talks) van leeftijdsgenoten. Gemist? Hier de hoogtepunten voor je op een rijtje.

Ik selecteerde de drie bijzonderste en meest inspirerende verhalen en stelde de sprekers een paar brandende vragen die bij mij blijven hangen na het luisteren.

1. Wilma Westenberg: zwakte wordt kracht

Wilma (18) heeft een heftig verhaal: ze werd geboren met een goedaardige tumor in haar wang. Haar artsen hebben geprobeerd 'm weg te halen, maar hij blijft teruggroeien. Momenteel gaat het best goed met haar, maar het blijft afwachten hoe dat in de toekomst is. Ze bouwde een prijswinnende website waar ze schrijft hoe je van je zwakte je sterkte kunt maken. 

Je hebt je vriend Koen leren kennen via Habbo. Denk jij dat internet een goede manier kan zijn voor (onzekere) mensen met een handicap om contact te maken?

"Nou, het kan wel helpen denk ik, je maakt toch makkelijker contact dan in het echt. Op een zeker moment zat iedereen op Habbo, en Koen en ik gingen daar eigenlijk wat langer mee door dan de rest. Na een tijdje heb ik zijn MSN-adres gevraagd en zo hebben we elkaar heel goed leren kennen. 

Later wilden we in het echt met elkaar afspreken, maar dat mocht niet van mijn moeder omdat zij hem niet kende. Hij mocht wel bij ons thuis komen, want dan kon zij er ook bij zijn. Zo hebben we elkaar eigenlijk ontmoet."

2. Merle Bouwmeester: leren van de Maori

Merle (15) is al vanaf haar negende druk bezig met beeldhouwen. Ze maakt enorme beelden en zit ondertussen gewoon in de vijfde van de havo. Bij TEDxYouth vertelt ze over haar droom om naar Nieuw Zeeland te gaan om te leren van de Maori.

>

Hoe kwam het dat je op je negende opeens begon met beeldhouwen?

"Dat was eigenlijk best stom," zegt Merle lachend. "Op mijn basisschool stond in de gang een soort totempaal. Die vond ik mooi en we hadden op woensdag altijd een creatieve middag waar je uit een paar activiteiten kon kiezen. Vanwege die totempaal koos ik voor beeldhouden.

Dat heb ik toen een tijdje gedaan en mensen die mijn werk zagen, waren heel erg onder de indruk en zeiden dat ik talent had. Zo ben ik uiteindelijk bij mijn leraar terecht gekomen die me toen verder heeft begeleid."

Waarom wil je naar de Maori en niet naar een ander vreemd volk?

"Ik werd eigenlijk geïnspireerd door mijn leraar, die is op zijn wereldreis ook bij hen geweest. Hij heeft me heel veel foto's laten zien en ik vind wat ze maken heel mooi. Ze gebruiken ook heel andere technieken dan wij, dus het lijkt me ook heel mooi om van ze van ze te kunnen leren."

3. Rosa d'Adelhart Toorop: twee mama's of papa's

Rosa (18) werd vroeger buitengesloten en denkt daarom nu veel na over dingen die niet geaccepteerd worden door veel mensen. Ze maakt zich nu hard voor de acceptatie van homo's en lesbiennes.

Ze wil graag dat schoolboeken aangepast worden, zodat kinderen leren dat het heel normaal is om twee papa's of juist twee mama's te hebben. Dat je in groep 5 bijvoorbeeld moet uitrekenen hoe veel zakgeld Jantje van zijn vaders krijgt, in plaats van zijn vader en moeder.

>

Van iets te dik naar je hard maken voor homo's en lesbiennes, hoe komt dat?

"Nou ja, ik werd vroeger niet geaccepteerd zoals ik was: iets dikker dan de rest. Toen ik dat kwijt was, ging ik nadenken over dingen die in Nederland eigenlijk niet echt getolereerd worden. Ik had een sterk rechtvaardigheidsgevoel gekregen en merkte dat homoseksualiteit nog steeds niet normaal gevonden wordt. Ik wil me er sterk voor maken dat dat wel gebeurt."

Je hebt je idee van aangepaste schoolboeken al op verschillende plekken gepitcht. Hoe nu verder?
"Ik vind dat de homovoorlichting die nu op scholen aan de gang is zeker door moet gaan, dat is heel goed. Ik probeer zelf actief met uitgevers in contact te komen om ook echt boeken te gaan veranderen en sommen aan te passen."

Meer talks kijken? YouTube!

Gepubliceerd op 20 november 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.