Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

De beste universiteiten en studies van het afgelopen jaar

Wat vinden studenten van hun universiteit en studie? Is de opleiding biologie beter in Leiden of Groningen? Welke universiteit blinkt uit op het gebied van kunst? Dit zijn belangrijke vragen voor studiekiezers en de antwoorden hierop vind je in de jaarlijkse Keuzegids. Elk jaar maakt deze studievergelijker de balans op van alle opleidingen. 

De kwaliteit van het universitaire onderwijs is verbeterd, blijkt uit het onderzoek van de Keuzegids. Ook zijn studenten positiever over hun studie en halen ze sneller hun diploma. Net als voorgaande jaren is er dit jaar weer een lijst verschenen van de beste universiteiten en studies van het land. 

Beste universiteiten

Om de universiteiten te vergelijken, worden ze verdeeld in twee groepen: de brede klassieke universiteiten en technische universiteiten. Aan de eerste groep reikt de Keuzegids de eerste plek uit aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met 64,5 punten. De Radboud blinkt vooral uit op het gebied van Recht en Bestuur. 

Uit de tweede groep staat Wageningen Universiteit op één, met 74 punten. Het is al de vijftiende keer dat Wageningen Universiteit op de eerste plek staat. Zij scoren volgens de Keuzegids 'buitengewoon goed' op het vakgebied exact & informatica. 

Beste studies

Om studies te vergelijken kijkt de Keuzegids naar de feedback die studenten geven, beoordelingen van experts en statistische onderzoeken. Op basis hiervan krijgen studies een cijfer tussen de 0 en de 100. 

Wageningen  Universiteit is lekker bezig, want hun studie Plantenwetenschappen steekt er dit jaar met kop en schouders bovenuit met 96 punten. Deze studie scoort goed op het lesprogramma en de kwaliteit van docenten. Op nummer twee en drie staan Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente en Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Beide hebben 90 punten.

Moneys

RTLNieuws heeft onderzocht met welke studies je het meeste kans maakt om veel te verdienen. Studenten die tandheelkunde doen kunnen rekenen op het hoogste salaris van alle studies: gemiddeld verdienen afgestudeerden van deze opleiding €5620 per maand. Geneeskunde staat op twee met gemiddeld €3340 per maand. Als je wel rijk wil worden, maar niet de zorg in wil, is econometrie ook een goede optie. Daar verdien je gemiddeld €3430 per maand. Het minste verdien je als cultureel antropoloog, gemiddeld €1790 per maand. De Keuzegids benadrukt wel dat je vooral een studie moet kiezen die je leuk lijkt en de keuze niet moet baseren op het salaris dat je kunt verdienen. 

Gepubliceerd op 2 december 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.