Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Belangrijke data voor studiekiezers: zet ze in je agenda!

Belangrijke data voor studiekiezers: zet ze in je agenda!

Het eindexamenjaar is waarschijnlijk het spannendste jaar van je middelbareschoolcarrière. Je moet een profielwerkstuk maken, het is de laatste mogelijkheid om je cijfers op te krikken en je doet natuurlijk eindexamen. Maar misschien wel het lastigste aan dit laatste jaar is dat je moet beslissen wat je hierna gaat doen. 

We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en daarom scheppen wij graag wat orde in de chaos. Dit zijn de belangrijkste data voor studiekiezers.

Numerus fixus

Wil jij je aanmelden voor een fixusopleiding? Houd er dan rekening mee dat deze deadline een stuk eerder is dan de aanmelddeadline voor opleidingen zonder numerus fixus en dat je meedoet met een selectieprocedure. Aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus kan vanaf 1 oktober tot uiterlijk 15 januari. Deze datum geldt voor alle onderwijsinstellingen met fixusopleidingen. Op 15 april wordt de uitslag bekend, dus ben je van plan je in te schrijven voor bijvoorbeeld geneeskunde of criminologie, markeer deze datum dan ook groot in je agenda. Wil je weten welke opleidingen komende jaar een numerus fixus hebben? Check de site van Studiekeuze123.

Open dagen

Als je er nog niet uit bent wat je wil gaan studeren: geen paniek. Er zijn genoeg studiekeuzeactiviteiten om daar achter te komen. In de periode oktober t/m december en februari/maart staan er veel studiekeuzeactiviteiten op de planning, zoals open dagen, proefstudeerdagen of meeloopdagen. Deze activiteiten vinden in deze periode nog steeds vrijwel allemaal online plaats. Bekijk mogelijkheden in de Opendagenkalender

De deadline

Goed, je bent er uit! Je weet waar en welke hbo- of wo-opleiding je wilt volgen. Dan is het tijd om je aan te melden. Doe dit uiterlijk 1 mei via Studielink. Zodra je dit gefixt hebt, is het handig om niet te lang te wachten met het aanvragen van een lening, een aanvullende beurs en je studenten-ov. Dit kun je namelijk het beste minimaal drie maanden voor aanvang van je studie regelen, zodat het allemaal op tijd rond is. Kijk hiervoor op de site van DUO.

Ben je van plan komend studiejaar te starten met een mbo-opleiding? Schrijf je dan uiterlijk 1 april in.

Zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding, word je door de instelling uitgenodigd voor de (verplichte) studiekeuzecheck. Zo kom je te weten of de opleiding die je hebt gekozen echt bij je past. Na je deelname ontvang je een advies van de opleiding waarin staat of er een match is tussen jou en de gekozen opleiding. Opleidingen plannen deze studiekeuzechecks doorgaans na de examens. Mocht de opleiding nou toch niet goed bij je passen, dan kun je nog tot 31 augustus je aanmelding wijzigen. 

Het kiezen van een studie kan soms overweldigend en stressvol zijn, maar laat je niet gek maken. Haal diep adem, streep dingen weg die je in ieder geval niet wil doen en bezoek open dagen om een beeld te krijgen van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen. En onthoud: alles komt goed.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 1 oktober 2019 en geupdatet in oktober 2023. 

Gepubliceerd op 3 januari 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.