Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De beste tips tegen stress en een black-out

De beste tips tegen stress en een black-out

Door Wayne

Daar zit je dan, zenuwachtig en bezweet op een houten schoolstoel achter een spierwit tafeltje. Voor je neus ligt een examen waar je keihard voor hebt geleerd, maar toch lijken de zenuwen de overhand te nemen. Ik geef je graag tips om je zenuwen de baas te zijn, zodat je rustig je examen kunt maken.

1. XL toets 

Zie het examen als een XL-versie van een toets waar je toevallig ook wat langer de tijd voor hebt. Een examen maken wordt vaak gezien als een big thing, maar relativeer. Zo tem je een beetje de zenuwen vlak voor de toets. 

2. Denk aan jezelf

Laat je niet opjutten door je klasgenoten! "Denk je dat je de Republiek goed kent? Snap jij het hoofdstuk over chromosomen?" Denk aan jezelf en denk positief! Je beheerst de stof prima.

3. Planning

Maak een planning. Klinkt vreselijk ouderwets, maar het helpt écht! Zo weet je wanneer je waar aan toe bent en niet op het laatste moment nog moet stressen over een vergeten hoofdstuk wat je nog moest leren. 

4. Niet stampen

Speaking of last-minute: ga niet stampen vlak voor een examen. Anders ga je namelijk stressen om het feit dat je net geleerde informatie niet moet vergeten en dat haalt je uit je concentratie. 

5. Voorbereiden

Pak je tas de avond van tevoren in zet je wekker wat eerder. Hierdoor kan je rustig naar je examen toe in de ochtend en hoef je niet stressvol te haasten.

6. Slapen en eten

Slaap en eet goed. Een goeie nachtrust helpt erbij dat je fris en fruitig je examen gaat maken. Drink verder geen energiedrankjes of tien bakken koffie. Daar krijg je eventjes een oppepper van, maar daarna zak je helemaal in tijdens je examen. Zorg ook voor een goed ontbijt, want anders verlies je jouw concentratie bij het examen.

Ben je eenmaal begonnen met het examen?

7. Rustig aan

Maak rustig je vragen. Ga niet door de vragen heen racen omdat je de tijd voelt hijgen in je nek. Dat is nergens voor nodig, maar...

8. Ga door

Blijf niet hangen bij een vraag, ga door. Anders ga je namelijk de hele tijd dubben en verlies je kostbare minuten.

9. Pauzeer

Plan een pauze. Drie uur lang non-stop een examen maken is funest voor je concentratie en denkvermogen. Het is goed om eventjes 5 minuten te rusten en te strekken. Zorg alleen niet dat je jouw buurman of buurvrouw stoort natuurlijk.

10. Vertrouw op jezelf

Hou je zelfvertrouwen de hele tijd hoog. Laat je moed niet in de schoenen zakken door een pittige vraag. Je hebt nog tig andere punten die je kan halen voor een dikke voldoende. 

Gepubliceerd op 8 mei 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.