Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo relax je tijdens de examenperiode

Door Lieke

De examenperiode is voor iedere scholier een belangrijke periode. Blokken, blokken en nog eens blokken: dat is vaak het beeld bij de examens. Maar zo houd je het niet drie weken vol.

Ergens moet je even de tijd voor jezelf nemen en ontspannen, zodat je er daarna weer tegenaan kan. Het is af en toe goed om juist niet aan de examens te denken, dus even te ontspannen zonder telefoon. Hier zijn een paar tips.

Terug naar je roots

Om jezelf een oppepper te geven, ga eens langs bij je oude basisschool. Na schooltijd kan je daar bijpraten met juffen en meesters van wie jij jaren geleden hebt leren rekenen. Vaak hebben zij grappige verhalen over hoe jij was als klein kind. Ook kan je zelf vertellen over hoe je de middelbare school beleeft. Op deze manier krijg je perspectief en zie je hoe ver je eigenlijk al bent gekomen. Misschien is dat examen van de dag erna wel net iets minder angstaanjagend dan het van tevoren leek.

Game time!

De hele dag bezig zijn met school, zelfs tot laat in de avond, gaat jou niet helpen met slapen. Slaap is van groot belang, vooral in zo’n stressvolle periode als de examens. Spreek daarom met je ouders of broers en zussen af om iedere avond een gezelschapsspel te doen, dan ga je lekker ontspannen de nacht in - mits je niet te fanatiek wordt. Sla om een uur of acht 's avonds je boeken dicht, leg je telefoon aan de kant en pak een spel kaarten op tafel. Iets lekker te snacken tijdens een spelletje kan natuurlijk ook niet missen.

Terugblikken

Als je ervan houdt om creatief bezig te zijn, kan je het over een andere boeg gooien. Pak de harde schijf van je ouders erbij en speur door de foto's van jouw tijd op de middelbare school. Maak een selectie van de leukste beelden, of juist momenten die jou zijn bijgebleven. Denk aan de standaard foto van jou op de fiets op weg naar je eerste schooldag, de eerste reis naar het buitenland, schoolactiviteiten en feestjes met vrienden en vriendinnen. Als je deze foto's uitprint, kan je er vervolgens een mooie collage van maken als herinnering aan je tijd als middelbare scholier. Dit kan je ook samen met vrienden doen, want die hebben gegarandeerd foto's van jou waarvan jij niet wist dat ze bestonden.

Creatieve ontbijtjes

Kan je het dan écht niet loslaten, die examens, maak er dan iets leuks en luchtigs van. Zo kan je iedere ochtend een ontbijt maken dat past bij het examen dat je die dag hebt, zoals te zien in onderstaande TikTok. Mocht je nu geen zin hebben om dit zelf te maken, kan je altijd je ouders vragen of zij jou willen verwennen. Een beetje support tijdens de examens mag ook wel.

Er zijn eindeloos veel dingen die je kunt doen om je hersenen even rust te geven, dit lijstje is pas het topje van de ijsberg. Wees je ervan bewust dat het niet alleen stampen, stampen, stampen is. Gun jezelf af en toe een beetje vrije tijd, zodat de druk en stress niet te veel wordt. Als je het even niet meer weet, kan je altijd nog een stukje gaan wandelen.

@lilysannehilt Aller liefste mamsie #vwo #eindexamen2021 #slagen ♬ Hyperventilatie - Antoon

Gepubliceerd op 6 mei 2023


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?