Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

De beste schoolbands van Nederland

De beste schoolbands van Nederland

Een hoop jong muziektalent uit heel het land verzamelde zich woensdag in Bitterzoet, te Amsterdam. Daar vond namelijk de finale van de UNICEF Talent Battle plaats; een wedstrijd waarin de beste schoolbands tegen elkaar strijden. 

Na drie grote voorrondes en meerdere wildcards stonden tien bands in de finale die werd gehouden in Amsterdam. Als muziekliefhebber woonde ik de optredens bij en checkte ik gelijk hoe het zat met het talent.

Uit heel het land

De zaal van Bitterzoet loopt voor de aanvang al snel vol. Op elke vierkante meter zijn fans en familie van de bands te vinden. Binnen kom ik een van de finalisten tegen, de band Hope. Als ik vraag naar waar ze vandaan komen, blijkt daar een verhaal achter te zitten: "We komen uit Den Haag, Amsterdam, Baarn en ook uit België. We leerden elkaar kennen op een muziekkamp en toen we aan het afspreken waren voor het volgende kamp dachten we: we zijn allemaal artiesten, laten we een band oprichten."

De muzikale talenten schrijven zelf hun eigen nummers. "Door de afstand kunnen we helaas niet vaak repeteren, maar door deze battle oefenen we wel vaker. We zijn niet zeker van een eerste plaats, het was al een verrassing dat we door de voorrondes waren."

De band Hope

'Hoog niveau'

De prijzen voor de winnaars zijn niet mis: twee opnamedagen in een professionele studio, airtime op Spotify voor je eigen band, bandcoaching en masterclasses van de Herman Brood Academie en ook nog een cheque voor je school waarmee ze muziekinstrumenten kunnen kopen. 

Natuurlijk moeten de bands dan wel eerst de jury weten te overtuigen. En dat is er niet zomaar één: Willie Wartaal (De Jeugd Van Tegenwoordig), Eloi Youssef (zanger van Kensington) en Sofie Gevers zullen de bands gaan beoordelen. 

Willie Wartaal geeft vlak voor het eerste optreden eerlijk toe nog niet te weten waar hij als jurylid zal gaan letten: "Sowieso op performance en sound. Ik hou ervan als iets goed klinkt, daar ben ik met De Jeugd Van Tegenwoordig ook veel mee bezig. Ik denk wel dat als ik met De Jeugd hieraan mee had gedaan, we kansloos waren geweest. Het niveau ligt erg hoog."

Jurylid Willie Wartaal

Een beetje verliefd

Dat de talentbattle door UNICEF werd georganiseerd merkte je goed, want elke band hield een inleidend praatje over armoede en alle narigheid die kinderen in arme landen meemaken. Elke band mocht één nummer spelen en daarna was het tijd voor jurycommentaar. Vooral bij de solo's van de bands joelde en juichte de hele zaal mee. De bands halen alles uit de kast om te winnen en maken de juryleden ook enthousiast. Over Hope zei Willie Wartaal 'dat hij een beetje verliefd was' op de band. 

Iets voor elf uur werd de winnaar bekend: de band Exit uit Hengelo. De tweede en de derde prijs waren voor Tinseltown en Drummer(v)gezocht.  De juryleden waren erg te spreken over de kwaliteit van de bandjes. 

Achteraf blik ik nog even met Eloi Youssef terug op de optredens. "Ik vond het een verbazingwekkend leuke avond", zegt hij meteen. "Ik herkende mezelf terug in deze bandjes. Veel van hen zijn zelfs beter dan wij toen waren. Wat een bijzondere avond!"

Gepubliceerd op 29 november 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.