De beste inpaktrucs voor je bagage

Door Joca

Daar sta je dan met een berg spullen naast een veel te kleine koffer. Je vlucht vertrekt over een paar uur en je bagage ligt nog uitgespreid op bed. O ja, en hoe zwaar mocht dat rolkoffertje ook alweer zijn?

Vakantie vieren is relaxed, met uitzondering van het inpakken van je bagage dan. Hoe zorg je dat alles past, zonder dat je op het vliegveld fiks extra moet betalen? Met een paar handige trucs gaat het inpakken veel makkelijker en loop jij straks met een brede glimlach langs de beruchte bagagewegers van Ryanair en al die andere strenge luchtvaartmaatschapijen. 

Vacuüm verpakt

Hoe strak je je kleding ook vouwt of rolt, er blijft een hoop lucht tussen zitten. Met een vacuümzak los je dat probleem op: Doe al je bagage in de zak, rits 'm dicht en zet een pomp of stofzuiger op het ventiel. Hoppa, het pakketje is de helft kleiner en past nu gemakkelijk in je koffer. Vacuümzakken kun je kopen bij de kampeerwinkel, maar ook bij winkels als Blokker en Action. Deze truc laat het volume van je bagage wel krimpen, maar veel lichter wordt je koffer er helaas niet van. Daarvoor zijn echter andere methodes uitgevonden!

Volgepropte jas

Als je goed naar de kleine lettertjes kijkt, zie je dat alleen koffers en handbagage een gewichtslimiet hebben. Het maakt dus niet uit hoe zwaar je zelf bent. Haal die robuuste bergschoenen en grofgebreide truien maar uit je koffer, en trek ze lekker aan tijdens de vlucht. Ook kun je wat extra spullen meenemen in je broekzak en jaszak.

Als je het echt professioneel wilt aanpakken koop je een speciale bagagejas. In de 300 verschillende zakken neem je zo 15 kilo aan extra spullen mee. Je kunt ook zelf een bagagejas maken door de voering van een oude winterjas open te snijden en alle extra's daar in te proppen. Handdoeken kun je om je schouders doen, voordat je de bagagejas aan doet. Scheelt toch weer mooi een kilo in je tas!

Natuurlijk, je ziet er niet bepaald modieus uit met zo'n gigantische zak om je lijf. Toch loont het de moeite, zeker omdat je maar een paar minuten in dat apenpak hoeft rond te lopen: Bij de handbagagecontrole en bij het wachten voor de gate. 

Minder meenemen

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar minder meenemen is een kunst. Ga te werk zoals mensen die ultralight kamperen en noteer elk dingetje in je koffer op een lijst. Daarna kun je dingen wegstrepen. Maak er een sport van om zo min mogelijk mee te nemen, want wees eens eerlijk: heb je zes paar schoenen nodig voor een weekje Blanes? Kun je de helft van je kleren niet thuislaten als er een wasserette naast je hotel is?

Door heel systematisch te werken voorkom je dat je koffer vol met nutteloze en zware spullen zit, terwijl je belangrijke dingen als je lievelingsteddybeer vergeet. Als je iets te fanatiek bent geweest in het minder meenemen, kun je altijd nog spullen kopen op je vakantieadres.

Kortom: Je hoeft geen gigantisch dure ultralichte koffers van titanium te kopen om zo nét wat extra spullen mee te kunnen nemen. Met wat knutselwerk en inpaklijstjes lukt het ook!

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 25 juli 2013
ADVERTENTIE
Vind je koken, eten en voeding leuk? Wat maakt dit sapje zo lekker of dit reepje zo gezond? En hoe wordt al dat voedsel eigenlijk gemaakt? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Is de reclame grappig of saai? Ontdek het bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. Kom op zaterdag 6 april naar de open dag in Delft of Amsterdam.

Meld je aan!