De berg die het profielwerkstuk heet

De berg die het profielwerkstuk heet

Door Naomi

"Dit is, naast je eindexamens, misschien wel hét belangrijkste wat je gaat doen in je middelbareschooltijd." We zouden een onderzoek gaan doen waar je 80 uur aan moest zitten. Ook het cijfer zou belangrijk zijn voor je diploma. Bam, stress.

En niet alleen bij mij, maar bij bijna alle havo-5-leerlingen om mij heen. We zagen dat profielwerkstuk (pws) dus echt als een enorme berg.

Profielwerkstuk

Laat ik je geruststellen: het klinkt allemaal een stuk groter en belangrijker - sorry school - dan dat het eigenlijk is. Het kan zelfs leuk worden (ja echt!). Het pws-cijfer telt helemaal niet zo vaak mee voor je eindexamenlijst. Het is namelijk een onderdeel van je combinatiecijfer (meestal samen met maatschappijleer en ckv). Ook heb ik genoeg leerlingen gehoord die minder dan 80 uur aan hun pws hebben besteed en gewoon een prima cijfer hebben gehaald.

De grootste uitdaging van het hele proces is misschien wel het uitkiezen van een onderwerp. Je gaat jezelf namelijk heel dankbaar zijn als je een onderwerp kiest dat je écht interessant vindt.

Wat niet doen:

o   Een onderwerp kiezen, alleen maar omdat er veel informatie over te vinden is.
o   Een onderwerp kiezen waar bijna niks over gepubliceerd is.
o   Een onderwerp kiezen dat je pws-maatje graag wil doen.

Wat vooral wél doen:

Hoe kies ik dan wel een goed onderwerp, vraag je je misschien af… Allereerst: neem de tijd om een keuze te maken. Ik heb zelf brainstormsessie na brainstormsessie gehad totdat ik tevreden was over mijn onderwerp.  Bedenk allereerst een vak waar je (enigszins) geïnteresseerd in bent. Hierbij kun je ook gelijk denken aan een eventuele begeleider met wie je dit proces wel wil aangaan. Kijk ten tweede naar welke aspecten van dat vak je nu eigenlijk interessant vindt. Daarna kun je wat research gaan doen; bijvoorbeeld naar waar andere scholieren hun pws over gehouden hebben. Misschien kun je hier wel je eigen draai aan geven. Let op: schrijf bij een brainstormsessie alles op. Zo kom je op de leukste ideeën. Wanneer je verschillende ideeën hebt neergepend, kun je het volgende lijstje afgaan:

o   Vinden zowel mijn partner als ik het onderwerp leuk?
o   Is er genoeg informatie over te vinden?
o   Kan ik hier een goed onderzoek aan koppelen?
o   Blijf ik 80 uur geïnteresseerd in dit onderwerp?

Probeer het pws-proces zo leuk mogelijk te maken voor jezelf. Houd je van sport? Organiseer een sportevenement! Houd je van drama? Maak een film! Houd je van lezen? Ga boeken met elkaar vergelijken! Houd je van muziek? Schrijf een liedje! Houd je van bèta? Ga proefjes doen!

Feestje

Mijn profielwerkstuk ging over de invloed van kunst als protestvorm in het afgelopen decennium. Ik ben daarvoor zelf naar kunsttentoonstellingen geweest, heb kunstenaars en politici bevraagd en heb een short-film gemaakt. Ik vond het maken van mijn profielwerkstuk uiteindelijk zó leuk, dat ik over die 80 uur heenging. Maak er dus je eigen feestje van!

Lees ook
Dit moet je weten als je met je profielwerkstuk begint

Gepubliceerd op 6 september 2021
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.