Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De allesbeslissende profielkeuze

De allesbeslissende profielkeuze

3VWO. Het jaar van de beslissing. De toekomstbepalende keuze. Dé profielkeuze.

Al een maand lang krijgen we elke dinsdag tijdens mentorles een boekje. “Profielkiezer – beroepskeuzedagboek vwo3”. Je doet testjes en je vult je idolen in, dat soort dingen. Dat wordt er niet bepaald makkelijker op.

Justine denkt na, overpeinst en deelt haar gedachten graag met jou. Vandaag over Belangrijke Levenskeuzes, volgende keer een ander Grote Kwestie.

Als je denkt dat je eindelijk jouw ding hebt gevonden, zie je de volgende optie en twijfel je weer. Als een klasgenoot/vriend/docent je beschrijft als iemand die écht voor DAT geschikt is, terwijl je net zeker wist dat je dat andere wilde. Dat hele toekomstbeeld vervaagt weer in een seconde. Dat is ook het moeilijkste. Je wilt niet dat je later als oudje terugkijkt op je leven en denkt: "Godsjezus. Had ik toch maar een ander profiel/andere studie gekozen."

What happened?

’t Is al niet makkelijk en dan heb je ook nog eens met de mening van anderen te maken. Hebben jouw ouders al helemaal bedacht wat je later moet worden? En ben je het daar mee eens? Stiekem worden we gewoon keihard beïnvloed door iedereen om ons heen. “NAH! Arts worden! Das nou echt wat voor jou!” Als je dat vaak genoeg hoort, ga je er zelf in geloven en als je dan eenmaal geneeskunde studeert heb je zoiets van - eh, what happened?

Ik doe daar altijd heel makkelijk over. Ga gewoon lekker doen wat je leuk vindt en dan kom je d’r vanzelf wel. Toch? Zoals Gandhi ooit zei: als je doet wat je leuk vindt hoef je geen dag in je leven te werken. Gandhi = my homeboy. Hij heeft gelijk, hoor. Nee serieus.

Andermans ordeel

Hoeveel mensen zijn er nou niet de mist in gegaan met hun baan? Al die depressieve mensen? Ik heb zoveel (echt ontiegelijk veel) leraren, waar je maar naar hoeft te kijken en je weet dat die mensen gewoon het foute beroep hebben gekozen. Maar over beroepen hangt er ook zo’n oordeel in de lucht. Een schoonheidsspecialiste is 'dom', een arts 'slim'. Maakt ’t er ook niet makkelijker op. Moet je ook nog 'ns bang zijn voor wat anderen van je keuze vinden. Hoe kun je nog naar jezelf luisteren?

Laten we nou maar gewoon met z’n allen afspreken dat we gewoon lekker gaan doen wat we willen. Goed? Voor een betere wereld zonder depressieve mensen.

Gepubliceerd op 4 november 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

T.

T.

Helemaal mee eens!

13 jaar geleden

M.

M.

Profielkeuze wordt onnodig opgeblazen. Eigenlijk is het heel simpel.

Als je wiskunde kan kies je NT, als je geen wiskunde kan kies je EM. Met NT kan je vrijwel alles studeren en met EM ook behalve de exacte studies maar dat was je toch niet van plan omdat je geen wiskunde kunt.

Echt, het is gewoon onzin. Keuzevakken kies je omdat het moet en omdat het leuk is.

13 jaar geleden

S.

S.

Het is natuurlijk onmogelijk om op je 15e te weten wie je bent en een duidelijk stappenplan te maken hoe je daar vervolgens komt. Als je je profielkeuze zo belangrijk maakt dat je hele toekomst eraf gaat hangen (iets wat ik op zich best begrijp) kom je niet meer tot een goed antwoord, maar kom je tot paniek. Volgens mij is het goed je ogen open te houden voor mogelijkheden en af en toe een gewaagde keuze te maken. Als je docenten depressief op je overkomen, is dat denk ik omdat ze vast zitten in patronen en het leven zich een beetje laten overkomen. Dan wordt het vanzelf een lijdensweg.

Oplossing zit 'm denk ik in de levenshouding, beetje opletten, soms hard werken, dingen uitproberen en fouten maken. Ik heb de afgelopen 10 jaar 20 toekomstplannen gehad, van alles uitgeprobeerd en af en toe eens stevig het roer omgegooid. Dat ik terecht zou komen als hoofdredacteur van Scholieren.com had ik twee jaar geleden niet kunnen bedenken, laat staan toen ik 15 was. Wat zeg ik, toen bestond Scholieren.com nog helemaal niet. Succes! Don't worry!

13 jaar geleden

M.

M.

Heey, doen wat je leuk vind is het beste!
Volg je hart!
Ik doe C&M en het is echt super!
Daarnaast heb je vaak ook nog ruimte voor 1 of 2 extra vakken!
Don't worry, be happy!

13 jaar geleden

N.

N.

Helemaal mee eens! Gewoon doen wat je leuk vindt, je komt er altijd wel ergens mee.

13 jaar geleden

T.

T.

Uitstellen, uitstellen, uitstellen. Mijn schoolcarrière staat in het teken van uitstellen. Inleverwerk, toetsen, maar ook mijn profielkeuze.

Terwijl iedereen al lang een keuze had gemaakt welk profiel zij de komende 3 jaar zouden gaan doen was ik er nog lang niet zeker van welk profiel ik wilde gaan doen en daarbij wat ik later wilde gaan doen. Totdat...

mijn mentor mij vertelde dat je met N&T met biologie (dus eigenlijk ook N&G) later alles nog kan studeren. Toen was de keuze snel gemaakt. N&T+biologie werd het.

Nu zit ik in 6VWO en wordt het toch echt tijd om écht te gaan kiezen.

Verschillende open dagen heb ik al bezocht, informatie op internet opgezocht, een lijstje gemaakt met dingen die ik wel en niet leuk vind, mensen om me heen gevraagd wat zij een studie voor mij vonden, maar het blijft mijn beslissing.

Ik voel de beslissing steeds dichterbij komen, maar stel hem voor nu nog even uit...

13 jaar geleden

R.

R.

het gaat zoals Mr.Mark zegt idd niet om profielkeuze. Er is maar één iemand in de bovenbouw in mijn jaar die is veranderd van profiel. dat is dus één op de honderdvijftig.

als je luistert naar hoeveel mensen de verkeerde studie gekozen hebben en gaan switchen, dan heb je op die honderdvijftig aan handen en voeten nog niet genoeg.

iig lekker geschreven en ook leuke invalshoek die benadrukt hoe moeilijk het is om zelf te kiezen en niet anderen te laten kiezen.

13 jaar geleden

M.

M.

Je kreeg mij hardop aan het lachen: " Gandhi = my homeboy. Hij heeft gelijk, hoor. Nee serieus." Haha geweldig! :)

13 jaar geleden

I.

I.

Wat Mr.Mark zegt klopt niet .... als je geen wiskunde kan (dus geen wiskunde B) dan zegt hij dat je E&M moet gaan doen ... en wat nou als je medicijnen wilt gaan studeren, of fysiotherapeut wilt worden ?
dan heb je geen NT nodig maar wel scheikunde en dat kan niet met E&m , dus denk goed na over wat je kiest

13 jaar geleden

B.

B.

wat hier boven gezegd is door Mark klopt niet! Als je slecht bent in wiskunde en het liever niet hebt, kies je voor C&M. Bij E&M heb je wiskunde namelijk wel. C&M wordt het 'pretpakket' genoemd, omdat je geen echte beta vakken hoeft te kiezen. Bij E&M heb je sowieso economie in je pakket, heeft toch ook wel een beta kant, veel berekenen enzo, voor m&o geldt hetzelfde. Bij een N&G of N&T profiel moet je denken aan vooral beta vakken, natuurkunde etc. Maar je kunt hiernaast wel een taal kiezen, als je het bijvoorbeeld echt niet meer weet kun je ook altijd nog E&M doen met scheikunde. Dan heb je van alles wat!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.