Dario (21): 'Iedereen kan een goede leraar worden'

Jens

in opdracht van Helden voor de klas

Steeds minder studenten kiezen voor een lerarenopleiding. Gevolg: een docententekort. Er lijkt weinig interesse meer voor het vak. Maar is dat terecht? Waarom zou je kiezen voor de lerarenopleiding? Ik vraag dat – en meer – aan Dario (21), die voor leraar Engels studeert in Rotterdam. 

Vanaf wanneer wist je dat je een opleiding voor leraar wilde volgen? Heb je dat altijd al gewild? 
"Ik wist het vanaf mijn examenjaar in havo 5, alleen ben ik dat jaar toen gezakt. Toen ik het jaar daarna wel geslaagd was, heb ik eerst een andere opleiding gedaan, waarvan ik dacht dat die leuk was. Dat bleek niet zo te zijn, en toen ben ik alsnog naar de lerarenopleiding gegaan. Dat was écht iets voor mij." 

Waarom heb je voor Engels gekozen? 
"Ik heb de eerste twee jaar van mijn middelbare school tweetalig onderwijs gedaan, dus ik ben altijd veel met Engels bezig geweest. Het is nog steeds voor mij het leukste en ook het makkelijkste vak. Het was voor mij logisch om daar mee door te gaan." 

Hoe ziet voor jou een dag eruit? 
"Ik kom om kwart over 8 de school binnengelopen. Dan bespreek ik even met mijn lesbegeleider hoe de dag eruit gaat zien. Op dat moment heb ik mijn lessen al voorbereid en weet ik wat ik ga doen; dat nemen we samen nog even door. Dan geef ik een paar lessen en haal ik in een tussenuurtje even wat eten bij een winkelcentrum, en daarna zijn er nog twee lessen die mijn lesbegeleider geeft en waar ik bij help. Dan ga ik naar huis, kijk ik nog toetsen na, en dan zit mijn dag er wel weer een beetje op." 

Wat is je drijfveer?  
"Het is heel leuk om leerlingen te helpen. Ik vind het vooral leuk dat de leerlingen van mijn lessen beter worden in Engels, en het ook toe kunnen passen." 

Wat vind je het leukste aan lesgeven?  
"Ik word er heel vrolijk van als leerlingen enthousiast zijn over mijn les. Het klassieke lesgeven, zo van: de leraar vertelt wat, leerlingen luisteren en dan moeten ze een toets maken, daar heb ik niets mee. Ik probeer met leuke spelletjes hun skills te verbeteren, zoals lezen, schrijven, luisteren. Daardoor verbeteren ze continu hun Engels zonder dat ze het zelf door hebben. Bij die spelletjes is het heel leuk dat sommige leerlingen heel fanatiek zijn, ze doen echt heel erg hun best. Daar word ik blij van." 

Je probeert dus wel anders les te geven dan de 'klassieke manier'. 
"Ja, en dat krijgen we ook heel erg mee op de lerarenopleiding. Dat traditionele lesgeven gaat al een tijdje mee, en er zitten zeker goede kanten aan, maar er zijn zoveel nieuwe manieren om les te geven die ook heel goed werken, en vaak ook beter werken."  

Wat maakt nou dat studenten voor een lerarenopleiding zouden moeten kiezen, volgens jou? 
"Toen ik in mijn examenjaar zat en nadacht over of ik de lerarenopleiding wilde doen, zeiden veel mensen dat leraar zijn meer iets was voor 'als je een hele carrière hebt gehad' en dan je ervaring wilt delen. Dat snap ik wel, maar ik heb ook heel veel leraren gehad die heel veel kennis en ervaring hadden maar het niet altijd even goed konden overbrengen op de leerlingen. Ik denk dat als je bij de lerarenopleiding begint, dat je dan een heel andere blik hebt over lesgeven en kinderen. Je krijgt bij mijn opleiding niet alleen theorievakken over Engels met grammatica enzo, maar ook lessen over 'hoe geef ik les', 'hoe pak ik pestkoppen aan' – dat soort dingen. Die dingen moet je ook kunnen, en ik denk dat de lerarenopleiding daardoor veel interessanter is dan veel mensen denken."    

Stel, ik ben een eindexamenleerling die twijfelt over een lerarenopleiding, maar niemand van mijn vrienden doet die studie. Wat is dan wijsheid?
"Ik zou, als je het niet zeker weet, altijd praten met een leraar die een lerarenopleiding heeft gedaan. Mijn docente Engels en mentor zei tegen mij dat het ongelofelijk leuk is om kinderen te zien groeien en te helpen verder te komen. Als een docent passie heeft voor zijn of haar vak, moet dat wel overtuigend zijn." 

Dit interview is gemaakt voor de campagne Helden voor de klas. Denk jij erover om ook leraar te worden in het basisonderwijs of op de middelbare school? Check of het bij jou past en doe de test op Heldenvoordeklas.nu

 

 

Gepubliceerd op 15 oktober 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.