Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Dans is het enige dat telt voor mij'

'Dans is het enige dat telt voor mij'

Door Bram

Vanaf het moment dat Lynn Viester (14) het podium op komt lopen, houdt het publiek haar adem in. Sirenes beginnen te loeien, dienstverleners proberen een vuurzee te blussen en op een groot scherm wordt een gewonde getoond die met een ambulance wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Het geluid van het nummer Wake Me Up vult de zaal en ogenblikkelijk begint Lynn te dansen.

Wij van Scholieren.com zijn groot fan van de Kunstbende: dé landelijke wedstrijd waar jongeren met creatief talent worden gescout. Daarom babbelen we met een aantal winnaars. Ditmaal: Lynn, de nummer één in de categorie Dans.

Even terug naar het begin: Lynn was nog geen vijf jaar oud toen haar moeder besloot haar in te schrijven bij een dansschool in Maastricht. “Mijn ouders hadden al snel door dat dit mijn talent en passie was", vertelt ze. "Dans was al op jonge leeftijd het enige dat voor mij telde. Waar ik ook was, áltijd danste ik, zelfs in de supermarkt! Soms was het zo theatraal dat mensen mij vroegen of ik vooral niet even wilde stoppen”, grapt Lynn.

Minder gaan dansen was uiteraard geen optie. Sterker nog, ze wilde alleen maar meer. Inmiddels is Lynn zo'n tien uur per week druk met danslessen, werkt ze in de avonduren aan haar techniek en heeft ze in het weekend allerlei optredens. Ofwel: haar ouders hebben haar talent goed aangevoeld. 

Emotionele choreografie

Afgelopen jaar gebeurde er iets ingrijpend in Lynn's leven. Iemand die haar erg dierbaar was, overleed. Omdat dans haar altijd al door moeilijke tijden heen had geholpen, kwam ze op het idee om de emotionele choreografie Why te maken. Ze heeft lang nagedacht over de manier waarop ze dit stuk het beste op de planken kon brengen. "Ik sloot mezelf op in mijn kamer, waar gaandeweg de dans ontstond. Mijn dansleraar hielp mij om de puntjes op de ‘i’ te zetten."

Na heel veel uren oefenen mocht Lynn haar werk aan het grote publiek tonen. Ze had zich ingeschreven voor Kunstbende en schopte het tot de landelijke finale. “Ik was onzeker en bang dat er iets mis zou gaan," vertelt Lynn. Dat is ze meestal vlak voor een belangrijke uitvoering. “Maar toen ik het podium op kwam lopen, viel alle spanning van me af. Op een podium ben ik zo ontzettend gelukkig, het is de plek waar ik me echt thuis voel.”

Ontroerend

Met haar choreografie won Lynn de eerste prijs. Ze raakte niet alleen de jury, maar ook het publiek. "Een ontroerde vrouw zocht mij na de voorstelling op en vertelde me met betraande ogen hoe mooi ze het wel niet vond", zegt ze.

De organisatie van Kunstbende gaat Lynn nu verder helpen in haar dansontwikkeling. Ze mag optreden bij de organisatie Holland Dance, waarbij ze gecoacht gaat worden door niemand minder dan Min Hee Bervoets (die je misschien wel kent als jurylid van So You Think You Can Dance).  

Gepubliceerd op 28 oktober 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Supermooi! Geweldig gedaan Lynn, je hebt de eerste prijs verdiend (:

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.