Daantje en Marie-Mae spelen in De Reünie

Daantje en Marie-Mae spelen in De Reünie

De Reünie is nog altijd groot favoriet voor de leeslijst, nu is de gelijknamige film ook in de bioscoop te zien. In de thriller schitteren steracteurs als Thekla Reuten en Daan Schuurmans, maar ook jong talent als Daantje Idelenburg (22) en Marie-Mae van Zuylen (16).

Ik sprak de twee jonge acteurs: over bloopers, auditie doen en koude zwembadscènes.

Voor wie het boek nog nooit heeft opengeslagen even een korte samenvatting: De Reünie vertelt het verhaal van Sabine, die na een burn out van een half jaar weer terug is op de werkvloer. Ze ontvangt een uitnodiging voor een reünie van haar vroegere middelbare school. Dit brengt vervelende herinneringen naar boven, zoals pesterijen en het verdwijnen van haar hartsvriendin Isabel. Want wat is er nou eigenlijk precies met haar gebeurd?

Marie-Mae van Zuylen (16) maakt in deze film haar debuut als de jongere versie van steractrice Thekla Reuten.

Hoe ben je in de filmwereld terecht gekomen? 
"Ik heb acht jaar bij Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland gespeeld. Eens in de twee jaar organiseren ze een familievoorstelling en daarvoor moet je auditie doen. Via deze voorstelling kwam ik in contact met Kemna Casting, waarna ik een workshop Camera Acteren bij Dave Mantel volgde. Hij is de persoon geweest die mijn naam heeft doorgegeven aan de castingmedewerkers van De Reünie. En toen werd ik uitgenodigd."

Heb je ook 'n blooper gemaakt?
"Eh ja. Er is een scène waar ik van een duin af ren. En dat moest de hele tijd opnieuw. Nou, er lag dus 'n stekker... en die had ik wel gezien, maar die keer dus niet. Voordat ik het wist lag mijn voet onder het snoer en maakte ik een flexibele koprol. En er stonden dus dertig, misschien wel vijftig figuranten. Lag ik daar: 'Hihihihi. Gênant.'"

Is er ook een scène geweest die je vreselijk vond om te doen?
"Écht niet leuk? Niet echt. Er was wel een scene waarin ik naakt moest douchen. Dat is niet erg, ik keek er niet echt tegenop. Maar toen de regisseur zei: 'We gaan beginnen,' had ik wel zo iets van: 'Nou, ik sta hier lekker naakt. Hallo!' Iedereen op de set is gelukkig heel erg lief."

Omdat je zo intensief samenwerkt op de filmset, maak je snel nieuwe vrienden. Zo is Marie-Mae bevriend geraakt met de andere jonge actrice: Daantje Idelenburg (22). Zij begint inmiddels aan haar tweede jaar bij de Toneelschool in Antwerpen. Ook haar voelde ik aan de tand.

Heb je voor De Reünie al eerder audities gedaan?
"Als jong meisje heb ik auditie gedaan voor Aagje van Pluk van de Petteflet. Dat was 'm helaas niet geworden, ze zochten toch écht een blond meisje. Toen ik later een goeie auditie voor Spangas deed ging het balletje rollen. Ik werd gebeld door Kemna Casting of ik auditie wilde doen voor De Reünie."

Was er ook 'n ah-dat-was-minder momentje?
"Er waren soms momenten dat we speelden dat het veel warmer was dan dat het eigenlijk was. Best pittig. Zo is er een scene waarbij Marie-Mae en ik in een zwembad zitten en dat was eh, nogal koud. Er worden geregeld dekentjes en kruiken gebracht, maar die gaan ook weer weg. Ik dacht toen wel: 'Laat deze dag snel voorbij gaan'."

Heb je het boek ook gelezen? Wat vind je het grootste verschil?
"Ik heb de film zelf nog niet helemaal gezien, maar de regisseur heeft er, denk ik, voor gezorgd dat het verleden heel mooi en kleurrijk wordt.  In het boek speelt het verhaal zich veel af in het nu, waardoor je het verleden minder meekrijgt. Ik hoop dat mijn rol als Isabel, die net als enkele andere rollen wat meer op de achtergrond blijft, ook wat duidelijker wordt."

Gepubliceerd op 17 juli 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.