Daan (17) heeft een dwarslaesie: "Ik doe alles wat ik hiervoor deed"

Door Wieke

Daan Buringa is een 17-jarige jongen op het vwo met de droom om acteur te worden. Op veel vlakken is hij net zoals elke andere tiener, op een ding na: Daan heeft een aangeboren spierziekte en zit - vanwege een dwarslaesie door een mislukte operatie - ook in een rolstoel. 

Hoe Daan met zijn situatie omgaat is vanavond te zien in de tweede aflevering van de nieuwe documentaire Stuk. In de documentaire worden verschillende mensen gevolgd in een revalidatiecentrum, waaronder Daan. In Daans aflevering is te zien hoe hij ondanks alles van het leven geniet en zijn droom om acteur te worden najaagt.  

Operatie

"Ik ben geboren met een spierziekte en een scoliose, een verkromming in mijn ruggengraat," vertelt Daan, "Dat werd steeds erger en uiteindelijk moest ik daaraan geopereerd worden." Vorig jaar kreeg Daan de operatie. Daarna kon hij alles bewegen, maar een dag later weigerden zijn benen dienst. "Toen had ik ineens een dwarslaesie opgelopen."

Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwen in de rug, waardoor Daans benen verlamd zijn geraakt. Niemand weet hoe dit door de operatie heeft kunnen gebeuren. Bijzonder is dat Daan er niet mee lijkt te zitten dat hij waarschijnlijk nooit meer zal kunnen lopen. "Dat komt door die spierziekte", vertelt Daan. "Ik liep heel slecht en nu ik in een rolstoel zit ben ik veel wendbaarder geworden. Als ik iets wil, een trap op bijvoorbeeld, heb ik vrienden die me omhoog tillen. Ik doe alles wat ik hiervoor deed, dus ik kan het goed accepteren." De oefeningen in het revalidatiecentrum vond Daan ook niet moeilijk. "Ik zag de therapie als een uitdaging."

Stuk

Daan speelt al heel lang toneel en wil later acteur worden. "Ik zit nu al een jaar of acht bij een toneelgroep en ben sinds kort ook een eigen groep gestart genaamd Zwartgat. We doen veel met fysiek en absurd theater." Idolen heeft Daan niet zozeer, want "acteurs kunnen in een goede film spelen, maar ze kunnen ook hele slechte rollen hebben in een andere film." Er zijn wel films die Daan geïnspireerd hebben. "A Clockwork Orange vind ik een hele gave film. De hoofdrolspeler is zo'n mal type en Malcom McDowell speelt dat hartstikke goed."

Toen Monique, de wondverpleegkundige in het revalidatiecentrum, aan Daan vroeg of hij mee wilde doen aan een serie over het revalidatiecentrum, hoefde Daan dan ook niet lang na te denken over zijn antwoord. "Ik vond het heel gaaf. Ik vond het vooral interessant om te zien hoe de serie gemaakt werd en dat het zo kunstzinnig is." Daan had weinig last van de camera die hem volgde. "Ik ben publiek wel gewend door het theater. Een camera was voor mij niet heel anders. Ik kon de camera makkelijk negeren en gewoon mijn ding doen."

Vanavond kijken

Daan is blijven zitten door zijn revalidatieproces en zit nu in 5vwo. Hij volgt het NT profiel. Biologie vindt hij leuk, Duits niet. Naar boven of naar beneden op school, dat moet allemaal met de lift. "Die heeft wel eens kuren, dus dan moet ik van de trap af getild worden. Laatst zat ik op de bovenste verdieping en stond hij stil. Een vriend van me heeft me toen van de trap gerold. Dat ging veel sneller dan die lift." Ondanks dat de lift soms hapert, heeft Daan het erg naar zijn zin op school. Wat hij hierna wil doen is niet moeilijk te raden. "Het liefst wil ik naar de kleinkunstacademie in Amsterdam."

De aflevering van Stuk over Daan is vanavond te zien. Daan: "Ik vind het een hele mooie aflevering geworden, dus ik vind het heel leuk dat mensen het vanavond kunnen zien."

De serie Stuk is elke woensdag om 20:25 te zien op NPO2.

Gepubliceerd op 30 januari 2019
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.