Cum laude op je diploma
Slaag je met een acht of hoger voor je middelbare school? Hartstikke mooi natuurlijk, maar op dit moment is daar niks van te zien op je diploma. Dat moet anders, als het aan Sander Dekker ligt. In een brief aan de Tweede Kamer pleit de staatssecretaris van Onderwijs voor meer maatregelen om toptalent te stimuleren, zoals het toevoegen van het cum laude-predicaat.
Het is een van de vele plannen van Dekker. De staatssecretaris is al langer bezig met het stimuleren van uitblinkers in het onderwijs. Vaak is er veel aandacht voor het helpen van achterblijvers, maar worden goede leerlingen vergeten. Daardoor presteren ze soms minder dan ze kunnen en vervelen ze zich, omdat er niet genoeg uitdaging is.
Uitdagender onderwijs
In de brief aan de Tweede Kamer beschrijft Dekker hoe hij het onderwijs voor topleerlingen uitdagender en interessanter wil maken. Zo stelt hij voor om een cum-laude predicaat te plaatsen op het diploma van leerlingen die met een acht of hoger zijn geslaagd. Ook wil hij leerlingen die goed zijn in een bepaald vak de kans geven dit vak op een hoger niveau te volgen. Zo kan een vmbo-leerling die uitblinkt in Engels deze lessen op havo-niveau gaan volgen. Ook hiervan zou een predicaat op je diploma moeten komen.
Leraren
Verder moet er meer aandacht komen voor het verbeteren van leraren. Zij zijn ontzettend belangrijk bij het aanbieden van excellent onderwijs. Vaak hebben zij nog niet de kennis en vaardigheden om goede leerlingen extra te stimuleren, schrijft Dekker.
De brief met plannen sluit aan bij maatregelen die de staatssecretaris al eerder heeft genomen om het onderwijs te verbeteren. Zo voerde hij een tijd terug bijvoorbeeld het predicaat 'Excellente School' in, als beloning voor scholen die extra goed presteren.
1 seconde geleden
K.
K.
Ik vind dit eigenlijk geen goede ontwikkeling. Als mensen die hogere cijfers halen als het ware een hoger diploma krijgen, zul je al snel zien dat bij de populaire opleidingen er niet eerlijk geloot zal worden. Iedereen moet dezelfde kansen krijgen, of je nou met een 5,5 of 10 geslaagd bent.
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hoezo, het gaat alleen om een vermelding op het gewone diploma. Daarnaast bestaat er al een lotingssysteem, waarbij mensen die cum laude geslaagd zijn automatisch in lotingsklasse A terecht komen. En waarom moet iedereen dezelfde kansen krijgen? Iemand die een 10 heeft, verdient wat mij betreft echt wel voorrang op iemand die een 5,5 heeft. Iedereen moet de kansen krijgen die hij/zij verdient.
11 jaar geleden
Q.
Q.
Ik vind het eigenlijk wel goed. Als je er hard voor werkt om cum laude te slagen, mag dat best gewaardeerd worden. En mensen die cum laude slagen, hoeven niet eens mee te loten. Misschien wel een beetje pijnlijk voor alle mensen die - net als ik- voorgaande jaren (net) niet cum laude geslaagd zijn, terwijl ze daar wel hard voor gewerkt hebben.
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Stalin was een communist
11 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Ik kon op de havo ook vakken op VWO niveau volgen. Maar het blijft het wel een havo diploma! Hogescholen zullen eerder onder de indruk zijn van iemand met een 8 voor Engels, dan iemand met net een zesje op VWO niveau. Het is niet dat als je 1 vak op vwo niveau volgt dat je dan naar de universiteit kan. Dus voor later is het niet echt nuttig.
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Een hoog cijfer betekent niet dat diegene er hard voor gewerkt heeft. Ik vind dit een beetje onzin. Dat cum laude slagen al betekent dat je niet hoeft te loten, is toch genoeg? Cijfers op de middelbare school worden een beetje overschat hoor. Sommigen werken keihard voor een zesje, anderen vreten uit hun neus voor een 8. Werkgevers kijken bovendien denk ik eerder naar je het in je studie hebt gedaan/welke commissies je bijvoorbeeld hebt gedaan. Uitdaging is goed, maar moet je je dan direct verder onderscheiden terwijl er al verschillende soorten aan niveau's zijn als havo, vwo, vmbo. Excellentie zit toch in motivatie, niet in cijfers?
11 jaar geleden
Antwoorden1.
1.
Het is niet zozeer dat mensen die een 8 halen meer verdienen, ook al hebben ze er niets voor gedaan, het probleem is dat er geen hoger niveau bestaat dan het VWO (en voor de alpha's onder ons het gymnasium), als jij op de HAVO zit en je slaagt cum laude, had je op het VWO moeten zitten en zat je gewoon een niveau te laag, doe je datzelfde op het VWO, dan had je niet een niveau hoger kunnen zitten, simpelweg omdat dat niet bestaat, er zijn nu dus mensen op het VWO die veel minder leren dan dat ze kunnen en, zoals je al zegt, uit hun neus zitten te vreten. Kortom die leerlingen zitten zich te vervelen en hebben geen uitdaging meer waardoor hun motivatie ook daalt en ze nooit "leren werken", waardoor ze later een probleem krijgen.
11 jaar geleden