Creative Writing studeren of toch niet?

Door Pepijn

Voor veel schrijffanaten is de studie Creative Writing aan Artez in Arnhem een droom: de hele dag schrijven, dichten en jouw passie uitvoeren. Dat klinkt toch te gek!? 

Toch haalt niet iedereen die aan deze studie begint het laatste jaar. Wat deed Martin en Noralie beslissen om alles te geven voor deze studie of juist er vroegtijdig mee te kappen?

In de stopperblijver-rubriek vertellen twee studenten over hun megapopulaire studie. De één is enthousiast, de ander juist weggelopen uit de collegebanken.

De derdejaars: "Je leert verschillende leuke disciplines"

Martin zit nu in zijn derde jaar bij Creative Writing en studeert volgend jaar af. "Hiervoor studeerde ik humanistiek, maar ik wilde toch liever schrijven." 

De vakken bevallen hem goed: "Ik vind proza schrijven het allerleukste. Dat werkt bij ons volgens thema's: tekst en vorm is bijvoorbeeld poëzie en tekst en stijl houdt in dat je verhalen schrijft. Het proza schrijven heeft hier vaak een filosofisch raakvlak en dat vind ik gaaf. Je bedenkt zelf dingen in plaats van dat je grote denkers vergelijkt met elkaar. Dat lijkt ook op humanistiek."

Martin zegt dat er bij Creative Writing ook goed wordt gepraat over schrijven als beroep: "Vlak na de kerstvakantie dit jaar had ik een projectweek over de noodzaak van schrijven: 'waarom kies je geen baan waarvoor je gegarandeerd betaald krijgt?'. Twee weken heeft mijn klas daarover gepraat en daarna moest je een zelfgeschreven tekst van 500 woorden over dit onderwerp voordragen aan jouw klasgenoten."

Wat is een eigenschap die handig is om te hebben voor deze studie? Martin: "Je moet vooral niet te streng voor jezelf zijn, bijna een soort zelfliefde hebben. Als je vastloopt bij het schrijven, is dat vaak omdat je te streng bent voor jezelf. Dan helpt het als je iets minder hard kan zijn voor jezelf. Ook kunnen inleven in anderen en personages komt van pas."

Het allermooiste van deze studie vindt Martin toch dat je veel samenwerkt met andere kunstvormen: "Je leert bij deze studie veel verschillende disciplines. Zo heb ik een performance gemaakt met een danseres. Je spreekt beiden een andere 'taal' en toch kun je samen iets maken."

De stopper : "De sombere sfeer was niet erg fijn"

Noralie stopte in het begin van haar tweede jaar met de studie Creative Writing. "Ik merkte op een gegeven moment dat ik niet echt meer zin had om naar school te gaan. Dat kwam denk ik door meerdere dingen. Zo was er per leerjaar maar één klas en de hele dag met dezelfde mensen over moeilijke onderwerpen schrijven en praten, was erg intens. Verder zie ik schrijven als een creatief proces. Als om 12 uur jouw gedicht af moet zijn maar je hebt geen inspiratie, gaat het niet lukken. Daar kreeg ik daar geen ruimte voor. Ook vond ik de cijfers raar: hoe kon iemand eigenlijk mijn creatieve proces beoordelen?"

De sfeer op de school vond Noralie ook niet erg bevorderlijk: "Op de kunstacademie hing een sombere sfeer. Veel mensen waren ongelukkig en gevoelig. Het was bijna 'stoer' om ongelukkig te zijn. Daardoor was er ook een klaagcultuur. Dat past gewoon niet bij mij."

Al deze dingen zorgden voor enorm veel twijfels bij Noralie: "Halverwege het eerste jaar begon ik mij al af te vragen of ik wilde doorgaan met de studie. Aan het eind van het jaar was ik blij dat ik vakantie had. Daarna dacht ik dat ik wel weer motivatie zou hebben, maar die kwam niet meer. Toen ben ik een week thuisgebleven en vervolgens nooit meer teruggegaan naar die school."

Nu studeert Noralie kunstgeschiedenis aan de universiteit: "De universiteit verschilt heel erg van de kunstacademie: het is veel minder schools en er zijn geen vaste klassen, waardoor ik het idee heb dat ik het écht voor mezelf doe en niet voor de leraar. Iedereen is hier ook veel positiever en ik ben vooral volwassener geworden."

Daarom geeft Noralie ook aan twijfelaars voor deze studie mee: "Begin niet te jong aan Creative Writing. Ik was eigenlijk niet oud genoeg, had geen idee wat ik daar kwam doen en verdronk bijna in de school en de studie. Onthoud ook vooral: je kunt altijd stoppen. Doe het voor jezelf en niet voor de leraar, want jij moet het doen."

Gepubliceerd op 22 maart 2016
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!