Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Cray (17) is gek op bunkers

Cray (17) is gek op bunkers

Met het bezoeken van bunkers maak je niet alle scholieren blij, maar Cray (17) wel. Voor hem zijn het veel meer dan blokken beton: hij is er dol op en was zelfs vrijwilliger bij de Bunkerdag dit jaar. "Bunkers zijn geschiedenis die je kunt zien en aanraken."
 

Cray's liefde voor bunkers begon drie jaar geleden toen hij in Den Haag de Monumentendag bezocht samen met zijn moeder. "We gingen naar een bunkermuseum en ik vond het supergaaf en wilde er snel meer over weten." 

Toch liet Cray het even rusten, omdat hij het druk had met andere dingen. "Maar vorig jaar ging ik met mijn opa opnieuw naar de Monumentendag en gingen we een oude hospitaalbunker in. Dat was zo ontzettend gaaf!"

Veldonderzoek

Sindsdien is Cray er dol op en zijn bunkers zijn hobby geworden. Hij doet veel rondom bunkers: "Ik vind het geweldig om onderzoek te doen in het  offline en online en archief, maar veldonderzoek is voor mij echt het hoogtepunt. Dan ga ik naar de bunker om er foto's of video's van te maken."

Soms gaat Cray een ongeopende bunker in: "Bunkers waar vleermuizen wonen of bunkers die dichtgemetseld zijn: het zijn als het ware tijdcapsules die je kunt aanraken."

Duitsers

Volgens Cray zijn bunkers veel meer dan beton: "Ze vertellen een stukje van het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en het is tastbare geschiedenis. Het is fantastisch om vondsten te doen in het archief, bijvoorbeeld over wat de Duitsers erin deden."

Een favoriet soort bunker heeft hij ook: "Dat zijn bunkers die hergebruikt zijn in de Koude Oorlog voor een eventuele oorlog met Rusland. Daarin is het interieur nog intact, erg mooi!"

Mini-musea maken

In Den Haag alleen al zijn er 142 overgebleven bunkers uit de oorlog, en Cray zou die graag als monumentenverzorger willen onderhouden. Dat is dan ook zijn droombaan. "Ik kan dan bedenken hoe ik die bunkers kan beschermen of hergebruiken: het allerliefste maak ik van elke bunker een mini-museum met poppen en meubels, zoals het ooit was. Tot dan vind ik het superleuk om vrijwilliger op de Bunkerdag te kunnen zijn."

Cray is inmiddels bezig met een nieuwe, eigen website over bunkers. Tot die in de lucht is kun je vast zijn oude website bezoeken.

Gepubliceerd op 20 juli 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.