Coen (17) wint schoolplannenwedstrijd

Door Merel

Samen met onze collega's van jongerenkrant 7Days organiseerden we dit jaar de schoolplannenwedstrijd. De opdracht: bedenk een plan om het middelbaar onderwijs te verbeteren. Uit alle inzendingen kozen we deze week een winnaar, de zeventienjarige Coen Jegers. Hij wil Frans en/of Duits niet meer verplichten voor vwo-leerlingen met een bètapakket.

Coen pleitte er in zijn plan voor om de tweede moderne taal (naast Engels dus) af te schaffen voor leerlingen met een N&G- of N&T-profiel op het vwo. Of op z'n minst een makkelijkere versie aan te bieden, net zoals wiskunde C voor alfa-leerlingen. "Waarom is er geen versimpelde tweede moderne vreemde taal mogelijk voor bèta-leerlingen?", schreef hij.

Zelf is Coen niet al te goed in Frans. "Ik sta een 4.7 gemiddeld", vertelt hij. "Het is mijn enige onvoldoende: ik ben een echte bètaleerling, met onder andere wiskunde D in mijn pakket, en voor die vakken sta ik allemaal ruime voldoendes. Maar talen liggen me echt niet."

Volgens Coen blijven door de verplichte tweede moderne taal zelfs mensen zitten. "Ik ga met mijn 4.7 nog wel over, maar ik ken ook genoeg mensen die vandaag weer bij de decaan stonden. En dat terwijl ik Frans echt nooit meer nodig ga hebben. Ja, misschien een keer op vakantie in Frankrijk, maar dan houdt het ook wel op."

Sander Dekker

Tijdens de eindexamens boden we staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) de 20 beste schoolplannen uit onze wedstrijd aan. Over het plan van Coen zei hij: "De commissie Schnabel, die nadenkt over het onderwijs van 2032, zegt hierover: 'Je moet een taal niet half leren. Een beetje Frans is leuk, daar haal je je examen misschien mee, maar als het eenmaal is weggezakt heb je daar nooit meer iets aan. Dus leer het goed, of leer het helemaal niet.' Misschien moeten we daar inderdaad scherpere keuzes in maken."

Zelf is Coen vrij verbaasd dat hij de wedstrijd gewonnen heeft. "Wat leuk!", zegt hij. "Ik had dit niet verwacht. Ik was gewoon op een avond weer eens een rits Franse woordjes aan het leren, toen ik als een vorm van studie-ontwijkend gedrag dit plan ging uittikken." Het plan zat al langer in zijn hoofd, vertelt Coen. "Ik loop al heel lang met dit idee rond, maar op dat moment heb ik het gewoon uitgewerkt en opgestuurd. Ik had zoiets van 'we zien wel'."

Light-variant

Volgens Coen komt het onderwerp vaak ter sprake bij zijn medeleerlingen. "Alfa-leerlingen kunnen wiskunde C kiezen, en dat is eigenlijk gewoon een soort vierdejaars-wiskunde. Bij het vak wiskunde zijn er dus allerlei niveaus, maar voor de talen bestaat dat niet. Er zou dus ook een soort light-variant van Frans en Duits moeten zijn. Hoewel ik Frans het liefst helemaal niet meer zou volgen."

Ambitieuze plannen om zijn idee werkelijkheid te laten worden heeft Coen niet. "Dat is me teveel werk. Zoiets is niet in drie maanden geregeld. En voor mezelf is het sowieso al te laat: gisteren was de deadline voor het wijzigen van vakkenpakketten op mijn school. Maar ik heb wel een opzetje gemaakt. Anderen mogen ermee doen wat ze willen om het verder uit te bouwen."

Gepubliceerd op 3 juni 2016
ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ZOOOO dom om te denken, dat je een vak, taal in dit geval niet nodig zult hebben. Wie weet waar je nog eens een baan vindt, waarbij het spreken van een andere taal van belang is. Wil je als de voetbaltrainer Van Gaal door het leven gaan, die niet eens de moeite neemt om fatsoenlijk engels te leren, (en dan lachwekkend voor de tv zijn zegje doet??) terwijl hij een engelse voetbalploeg traint ? Walgelijk zo'n man. Wat is er mis mee, om frans, chinees, arabisch te leren als je all over the world naar een baan zoekt ?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast