Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

CKV: weg ermee

Justine

Nutteloze foto's maken, kunst 'analyseren' en dan ook nog een 8 scoren. CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) is meer een tussenuur dan een echt vak. Afschaffen die handel.

Even voor de duidelijkheid: ik ben vaak voor culturele en kunstvormige vakken en meestal tegen de wetsvoorstellen van oud-onderwijsminister Marja van Bijsterveldt. Helaas moet ik haar in één dingetje gelijk geven: het afschaffen van CKV als apart examenvak.

Tot 29 november loopt er een internetconsultatie waarbij burgers (met name leraren, ouders en leerlingen) het ministerie van Onderwijs online kunnen adviseren wat ze van deze en andere onderwijsplannen vinden. De nieuwe onderwijsminister, Jet Bussemaker, kijkt daarna wat ze met de ideeën doet. Ook Justine doet een duit in 't zakje.

Spijbelvak

Het gaat hier namelijk niet om het hele idee. Wij havo- en vwo-kinders willen ons niet de hele tijd bezighouden met feitjes en andere dingen die we in onze hoofden moeten proppen. Het onderwijs kan vaak teveel gefocust zijn op het eentonige: "Hoi, dit moet je leren, hier is een toets, fijn als je ‘m haalt, doei.'' Te veel informatie, dat is saai. We proberen ons ook op andere vlakken een beetje te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op kunst- en cultuurgebied. Daar ben ik absoluut een voorstander van.

Maar volgens mij gaat het mis bij de uitvoering. CKV is een vak waar bij mij op school minimaal de helft van de leerlingen voor spijbelt. Het wordt gezien als één grote grap. Waarom? De lessen zijn zinloos, kennen geen discipline.

Gezellig in de kantine

Tijdens een lesje CKV moesten we bijvoorbeeld foto's van elkaar gaan maken. Er werd geen concrete deadline gesteld. Gewoon, pak die peperdure camera en ga lekker foto's maken. Doe je ding en laat je kunstzinnigheid je leiden.

Wat deden wij? Wij gingen in de kantine gezellige zitten praten over hoe dom CKV is. Broodje frikandel en energydrankje d'r bij, prima. De paar foto's die we van elkaar maakten, vond de lerares toch altijd wel goed. Want ja, 'iedereen zo z'n eigen stijl'.

Niet alleen foto's maken, maar ook andere opdrachten waren heel easy. Zo moesten we een keer kunstwerken 'analyseren'. Met de hulp van Google en Wikipedia, m'n beste vrienden, maakte ik een prachtpresentatie. Voor het oplezen van de Wikipediapagina kreeg ik een 8.

Geld voor andere dingen

En ja, daar moet ik dan toch helaas ons Marja’ke gelijk geven: als het toch allemaal niet wil lukken, moet je geen geld gaan steken in iets wat toch niet goed wordt uitgevoerd. Ze heeft hier een punt. Dan kun je beter je geld in andere dingen steken.

Weg met CKV dus. Misschien moet onderdeel worden van een ander vak, maar een apart volwaardig vak is CKV op dit moment niet.

Gepubliceerd op 7 november 2012
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Beste Justine,
Je betoog lijkt me niet erg sterk. Je argument om CKV af te schaffen onderbouw je door aan te geven dat je er niets voor doet. Dan kunnen we alle vakken wel afschaffen, want als je je wiskundeopdrachten niet maakt wil dat ook niet zeggen dat wiskunde nutteloos is. Ik ben wel met je eens dat docenten ook kritisch moeten zijn. Maar ook dat geldt voor alle vakken. Ik denk dat het probleem meer ligt in het consumptieve gedrag van, onder andere, jijzelf. Als jij er voor kiest om Wikipedia voor te lezen dan ben jij degene die nutteloos bezig is. Moet je vooral doen, ook als je na school een baan zoekt.
Ligt het probleem niet op een ander vlak? Wil jij niet gewoon een hard cijfer en een strenge docent? Net als bij 'gewone' vakken? De vrijheid van CKV geeft jou te veel ruimte, daardoor is CKV nog geen slecht vak.

8 jaar geleden

G.

G.

ik ben het hier helemaal mee eens!
CKV is echt typisch een vak waar je niks aan hebt,
eigenlijk kost het alleen maar geld. :S

8 jaar geleden

P.

P.

Het is niet dat ik het geen leuk vak vind, maar het is vooral heel erg veel, daarom ben ik het eens met deze stelling.

8 jaar geleden

M.

M.

Ik vind dat Jurjen gelijk heeft. Het is wat je er zelf aan doet. Wij hebben op school zelf wel een strenge (en goede!) docent. Het is gewoon fijn om wat anders te kunnen doen, dan wiskunde en engels.

8 jaar geleden

T.

T.Zo denk ik er ook over!

8 jaar geleden

J.

J.

CKV sucks! Verslagen maken over musea en tentoonstellingen is zo'n onzin en die opdrachten slaan ook nergens op. Afschaffen die handel, en maatschappelijke stage ook maar meteen!

8 jaar geleden

D.

D.

Ik ben het helemaal met de stelling eens.
Ik heb nu voor derde jaar op rij het vak CKV en ik leer er helemaal niks van. Dit jaar heb ik voor het eerst een echt toegewezen lerares er voor gekregen. Zij doet het allemaal erg leuk en duidelijk uitleggen. Op zich is er niet veel mis met het vak, ik mag het dan gelukkig achter de computer doen. De lessen zijn erg gezellig, alleen dan al die uitjes en het huiswerk vallen een beetje erg tegen. Zo moet ik 6 mega opdrachten maken in maar een aantal weken tijd. Ik heb het vak maar 2 uur per week en ik doe echt mijn best, maar het meeste moet ik toch thuis maken. Ook moet ik dit jaar 6 uitjes maken met verschillende thema's, allemaal wel leuk en aardig, maar daarvan moet ik er zelf sowieso 3 betalen (zelf doen) en dan betalen mijn ouders ook nog eens een enorm bedrag (vind ik) om deze uitjes te bekostigen. En wat leer ik van dit alles? Helemaal niks. Daarbij heb je er helemaal geen inspraak in naar welk museum je wilt gaan. Want het museum wat ik dit jaar ga bezoeken, is al het derde jaar op rij dat ik hem bezoek op school. Daarbij moeten we op de fiets komen en is hij gratis. Waarom moeten mijn ouders dan nog zo'n geld bedrag neertellen.
Ik heb de afgelopen jaren er niks van geleerd en ik weet zeker dat ik dat aankomend jaar ook niet ga doen. Geef ons dan extra lessen. Daar leer je tenminste nog wat van. Ik vind het een waardeloos vak en van mijn part komt het ook nooit meer terug.

8 jaar geleden

B.

B.

Ik zit op het gymnasium en wij hebben KCV (Klassieke Culturele Vorming) in plaats van CKV. Dit houdt in dat we drie à vier keer per half jaar een lesje uitleg krijgen en daarna drie hoofdstukken feitjes in onze kop moeten stampen voor het schoolexamen. Dat is wat mij betreft geen culturele vorming. Nu verzwijg ik natuurlijk de geweldige klassieke reis naar Rome of Griekenland aan het eind van het jaar, maar afgezien dat worden we weinig 'cultureel gevormd'.

8 jaar geleden

D.

D.

ik snap ook het nut van ckv niet echt, tis gwn meer een knutseluurtje. na de uitleg gaat iedereen los! en nee niet met de opdracht, maar met facebook, twitter, w'app. als je maar zorgt dat je op tijd je verslag inlevert over onderwerpen waarvan je denkt hoe kom je erop?
en met uitjes valt het ook wel mee :(

8 jaar geleden

J.

J.

Afschaffe en stop dat geld maar in StuFi ;)

8 jaar geleden

H.

H.

ik heb zelf 1 jaar CKV gehad, en het was gewoon altijd lachen in de klas. waarom zou je het dan willen laten vervangen door een 'nuttiger' vak. Als ik jullie was zou ik het zo laten. en mooi van ervan genieten nu het nog kan.

8 jaar geleden

W.

W.

Wat een onzin, het probleem ligt niet in het vak, maar in de docenten die het slecht geven dus. Het is tegenwoordig een wijdverbreide opvatting geworden dat kunst en cultuur nutteloos is. Wanneer dit vak goed wordt gegeven, ligt er zeker nut in opgesloten.

8 jaar geleden

F.

F.

Op onze school is er niets mis met ckv, het is juist een leuk vak en we mogen zelf kiezen welke theatervoorstellingen we willen bezoeken. Dat het de 3 laatste uurtjes van de dag kost valt wel tegen, maar daar hebben we niets over te zeuren omdat we soms 2 tot 3 weken geen ckv hebben. Verder hebben we ook leuke lessen, de eerste les hadden we bijvoorbeeld breakdance en we hebben ook een cursus Afrikaans trommelen gehad. Wat mij betreft mag het vak gewoon blijven, maar dan moet je wel een goede docent/school hebben, want zoals ik in de reacties hieronder lees dan is heeft Justine wel gelijk.

8 jaar geleden

Z.

Z.

Bij ons op school is CKV ook echt een flutvak. Ik had het in de 1e en de 2e, maar daar deden we bijna niks. We kregen idiote opdrachten zoals een rap maken die per se over de liefde moest gaan, reclamefilmpjes maken, of we moesten midden in de winter naar buiten om foto's te maken.
Bij dat laatste hebben mijn vriendin en ik een bevroren hondendrol in de sneeuw gefotografeerd. Veel anders dan dat en sneeuw was er toch niet te vinden...
Mijn zusje zit in de 2e en heeft ook CKV. Zij moest laatst griemen. Best leuk denk je dan. Maar dan moet er weer zo'n kleuterachtige opdracht van gemaakt worden. Uiteindelijk moesten ze elkaar gaan schminken als een bepaald soort dier en dan een optocht door de school doen. Dan sta je echt voor paal! Er waren kinderen die olifanten moesten voorstellen, maar dan zonder slurf...
Toen ik in de 1e een keuzevak moest kiezen, dacht ik dat ik bij CKV kunst van verschillende culturen zou leren kennen. Maar nee hoor, we hebben het alleen over westerse cultuur en kunst gehad. Bovendien heb ik echt niets geleerd. Ik heb echt de twijfels of ik CKV nog in de bovenbouw ga kiezen, want in de onderbouw was het flut.

8 jaar geleden

I.

I.

Het ligt echt helemaal aan de docent.
De argumenten die jij aangeeft als negatief, hebben meet met de docent te maken Dan met het vak.

Wij hebben een leuke juf.
En leren echt leuke dingen

8 jaar geleden