Charlotte: 'Dit was dom en naïef'

Charlotte: 'Dit was dom en naïef'

Door Kim

Na zestien uur detentie is dreigtwitteraar Charlotte weer thuis. Ze is zich lam geschrokken, vertelt ze kleintjes tegen Scholieren.com. “Ik had echt nooit, nooit, nóóit verwacht dat dit zo serieus genomen zou worden”. En ze heeft superveel spijt. Ook Charlotte's vader is geschrokken.

Over de tweet waarin ze grapte een bomaanslag op haar school te plegen, had ze niet eens nagedacht. “Ik verveelde me een beetje. Iemand twitterde over een vacature bij de Amerikaanse CIA, en ik reageerde daarop. Op een gegeven moment ontstond er een onserieus gesprekje, dat we dan nu al streng in de gaten gehouden zouden worden door de CIA en Nederlandse AIVD. Ik geloofde dat laatste niet, dus twitterde expres dat ik een bomaanslag zou plegen, met expres de hashtags #hoi #aivd erachter.”

Het was meteen superduidelijk dat dat een grapje was dus, maar nog steeds niet echt slim. Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, moet je bij de douane toch ook niet grappen dat je een bom bij je hebt? “Nee, maar dat is iets anders. Ik had echt nooit, nooit nóóit verwacht dat er iemand op mijn Twitter-pagina zou gaan kijken. Wie boeit dat nou?”

Toch wel iemand, zo bleek. Charlotte kreeg later van de politie te horen dat een journalist van de Amersfoortse Courant met de tweets naar school en de politie zou zijn gestapt, maar dat wist ze zelf natuurlijk nog niet.

Woensdagavond: politie voor de deur

“Woensdagavond was ik aan het oppassen en kreeg ik een mailtje van mijn vader, dat de school had gebeld. Ik maakte me er toen nog niet zo heel erg druk over. Ik dacht dat ik wel uit zou kunnen leggen dat het snel getypt was, bedoeld als grapje.” Toen ze twee uur later thuis was en er vier agenten en een officier voor haar deur stonden, was ze nog steeds best relaxed.  “Ik dacht: deze mensen kunnen ook best wel lezen wat er op Twitter staat, maar ik moet gewoon met ze mee om extra uitleg te geven.” 

Met die instelling stapte Charlotte het busje in. “De politie had mijn ouders ook beloofd dat ze achter ons aan mochten rijden en ik ze op het bureau weer zou zien. Eenmaal daar werd ik echter door de achteringang naar binnen gebracht, bleek ik mijn ouders toch niet meer te mogen zien. Ook zag ik allemaal echte criminelen die niet begrepen wat ik kwam doen toen ik naar mijn cel gebracht werd. Dat was wel echt slikken. Die nacht heb ik ook wel een beetje gehuild. Maar niet waar de agenten bij waren!”

Rechercheurs begrepen twitter niet

Vanochtend werd Charlotte een paar uur lang verhoord. Door twee rechercheurs die geen bal van Twitter begrepen. “Ik moest ze zelfs uitleggen wat hashtags waren, en hoe je ‘follower’ schreef. Verder waren ze niet ontzettend gemeen of zo, maar als ze Twitter hadden gekend was het veel makkelijker geweest om de situatie uit te leggen. Nu dachten ze alleen maar: ‘wie zegt er nou in het openbaar dat-‘ie een bomaanslag gaat plegen?’”

Om een uur of drie vanmiddag werd Charlotte op vrije voeten gesteld. Ze wilde het liefst meteen naar school toe om alles uit te leggen aan de schoolleiding, maar die heeft daar een stokje voor gestoken. “Ik ben geschorst tot na volgende week, tot na de voorjaarsvakantie. Dan beslissen ze of ik van school getrapt wordt of niet.” Een schorsing op zich kan Charlotte best begrijpen, maar het feit dat ze ook helemaal niet met de directie mag praten, niet.

Dom, naïef en superveel spijt

“Ik wil zo graag uitleggen wat er precies gebeurd is, dat het een ontzettend domme en naïeve grap was en dat ik superveel spijt heb. Nu gaan ze een beslissing nemen zonder mijn kant van het verhaal gehoord te hebben. Ik wil echt ontzettend graag op het Johan van Oldenbarnevelt blijven en hier over een paar maanden mijn eindexamens doen.”

Pas over anderhalve week zal de school z’n oordeel vellen. Tot die tijd loopt Charlotte waarschijnlijk met klamme handjes ijsberend in de rondte. “Ik ga zaterdag op vakantie met vriendinnen naar Londen, maar zal daar ook alleen maar kunnen denken over wat de school gaat zeggen. Als ik dit van tevoren geweten had…”

En of ze nog bij de rechter moet komen? Waarschijnlijk niet. Een dreigement is namelijk pas een strafbaar feit als iemand zich daar ook door bedreigd vóelt. De schoolleiding zegt dat die zich niet zo voelt, dus waarschijnlijk zullen de tweets van Charlotte niet tot een rechtszaak leiden. Ook de vader van Charlotte denkt dat dat het geval is.

De vader van Charlotte

Voor pa stond z’n leven plots op z’n kop. Hij is de hele dag bij de gevangenis geweest. Ze hebben de complete Nederlandse media aan de telefoon gehad en hadden zelfs journalisten op de stoep thuis. “Het is waanzinnig. Wat mij verbaast is dat niemand goed gekeken heeft wie wat heeft gezegd. Het is natuurlijk stom van d’r geweest om dit soort berichten te twitteren, maar het is ook overduidelijk dat het niet serieus is. De jeugd praat op deze manier met elkaar, zo sprak ik ook met mijn vrienden 30 jaar geleden. Alleen nu gaat dat via twitter.”

Had Charlotte het account niet beter kunnen afschermen, zodat haar tweets alleen door vrienden zouden worden gelezen? “We kunnen natuurlijk zeggen tegen de jeugd: scherm je tweets af, want anders gaan anderen er mee aan de haal. Maar ik denk dat we beter kunnen kijken naar de volwassenen die dit verhaal opblazen tot iets wat het niet is.”

Charlotte twitterde toch ook juist haar bericht richting de Telegraaf, nrc.next en DWDD? “Nee, ze deed @telegraaf enzo, maar dat komt bij een automatische twittermachine. Zo lijkt het (stoer voor haar vrienden) alsof ze het naar de media stuurt. Maar die media hebben er niks van gemaakt. Het is begonnen met het AD/Amersfoortse Courant die hiermee naar de school en de politie is gestapt. Daarna zijn alle andere media ermee aan de haal gegaan.”

Zorgen

Pa maakt zich zorgen: “Ze is voorlopig geschorst, de kans bestaat dat ze nu van school gestuurd wordt. Door de hele heisa voelt de school zich gedwongen te reageren. Terwijl d’r schoolexamens er bijna aankomen, en ze in mei eindexamen moet doen. Misschien moeten we nu op eens op zoek naar een nieuwe school..”

Dit artikel is mede geschreven door Simon. De feiten op een rij zoals die vandaag tot ons kwamen, zijn hier te lezen. Scholieren.com sprak eerder met Charlotte over haar kritische schoolkrant, dat artikel publiceerden we vandaag hier. AD/Amersfoortse Courant geeft in een reactie aan niet de politie gebeld te hebben naar aanleiding van de tweet van Charlotte:

"Inmiddels is opgehelderd dat niet de Amersfoortse Courant maar de Gemeente Amersfoort de politie heeft gebeld in de zaak Charlotte. Toevallig belden wij de SCHOOL op dezelfde dag, maar de politie was toen al bezig."

Gepubliceerd op 17 februari 2011

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Wow, jullie hebben r te spreken gekregen. Mooi stuk!!

11 jaar geleden

J.

J.

Hee klaas.
Misschioen kunnen wij een keer afspreken?

11 jaar geleden

J.

J.

Nou ? De bel gaat zo dus hurry up..

11 jaar geleden

J.

J.

Die charlotte is wwel dom

11 jaar geleden

S.

S.

Ja, maar als je je verveelt. Kan je toch gwn wat leuks gaan doen met je vrienden? Nou dan. Of heb je geen vrienden?

11 jaar geleden

D.

D.

Domme actie, maar wel een beetje overdreven reactie! Ik vind het wel gemeen dat haar school niet met haar wil praten en ze nu zolang moet wachten.

Ik hoop echt dat het allemaal goed komt.

11 jaar geleden

R.

R.

Die girl hoort gewoon terug naar die school te kunnen!
Wat sommige mensen toch van een muis een olifant kunnen maken he?!
You go Charlotte!

11 jaar geleden

I.

I.

van een MUG een olifant maken. :)

9 jaar geleden

R.

R.

Wat verwacht je dan? Dreigen met aanslagen op school KAN gewoon NIET. En wat als ze wel iets gedaan had en de politie ondanks de aanwijzingen niets gedaan had omdat ze dachten dat het een grapje was? Dan hadden we helemaal de poppen aan het dansen.
Grappen maken over het plegen van een aanslag op kinderen is ontoelaatbaar! Alles wat er nu met haar gebeurd, is haar eigen stomme schuld en volledig terecht.

11 jaar geleden

P.

P.

Flauw om AD hier de schuld van te geven. Ik zou als ouder van een medelezer ook mijn wenkbrauwen hebben gefronst dat dit op een openbare twitter komt.

11 jaar geleden

J.

J.

Wat een raar mens. Zeker gezien het interview met haar op deze site. Al dit gedoe alleen omdat de schoolkrant saai is? Ze zet de hele school tegen haar op doordat ze foto's, filmpjes en tekeningen maakt van leraren en die op internet zet. En dan vindt ze het ook nog raar dat de school hier boos om wordt? Mens, zoek een leven.

Gewoon van school sturen, er is toch geen hoop meer.

11 jaar geleden

J.

J.

Dit moet gewoon kunnen, vind ik. Die schoolleiding heeft er zelf een probleem van gemaakt, als ze haar d'r gang haden laten gaan was er waarschijnlijk helemaal niet zo'n drama. En was 't ook niet zo aantrekkelijk geweest om er mee door te gaan! Hebben ze zelf veroorzaakt, lijkt mij.

11 jaar geleden

L.

L.

Jeetje, ik vind het wel dom hoor!
Zoiets kun je toch echt wel verwachten?

11 jaar geleden

S.

S.

wat een belachelijk gedoe, toch duidelijk dat dat een grapje was? wel vreselijk raar dat ze haar verhaal nergens mag doen! daar heb je toch gewoon recht op? 0.o

k zeg ook af en toe voor de gein dat ik de school wel in de fik zou willen steken, boeieh? moet ik nu ook meegesleurd worden in een busje als iemand dat op straat hoort?

Oke als je dat op twitter zet, ga het dan niet naar die media enzo erbij twitten dat gaat mij wel een tikkie ver

11 jaar geleden

F.

F.

Wat een onzin, die meid hoeft hier toch niet voor geschorst te worden?
Het is TWITTER, na school nota bene! Gaan ze haar misschien ook nog van school trappen voor het examens! Nee.. Vind haar school echt belachelijk, maar was ook niet slim om te grappen met een bom aanslag!

11 jaar geleden

J.

J.

@Floor,

Dus na schooltijd mag je wel dreigen met een bomaanslag op je school, als je dat maar niet doet tijdens schooltijd?

11 jaar geleden

J.

J.

Wat een gedoe, allemaal om zoiets.
Oke ondoordacht, beetje naïef, maar als er een beetje meer moeite gedaan was om de hashtags te snappen en de ironie van haar tweet in te zien was deze onzin niet nodig geweest...

ach ja, dit is typerend voor Nederland eerst doen dan denken...

11 jaar geleden

I.

I.

Precies!! Wat jij schrijft dekt de hele lading.

9 jaar geleden

A.

A.

Iedereen zegt dat Charlotte dom is. Dat is dus absoluut niet zo. Ze zit op het gymnasium mensen! Maar 4% van alle middelbare scholieren in Nederland doen dat! Het is echt bewonderenswaardig als je in je eentje tegen de school in durft te gaan (ik heb het nu dus over de schoolkrant). Niet veel mensen hebben daar het lef voor. Ook dat ze na al die berispingen, irritant gedrag van de school, enz. nog door is gegaan is knap. Ze moet hier ook gewoon mee doorgaan. Ze is een voorbeeld voor alle andere middelbare scholieren die te bang zijn om iets te veranderen in school. You go girl!

11 jaar geleden

R.

R.

To acquire knowledge, one must study; but to acquire wisdom, one must observe.... Opleiding zegt niks. En zolang je niet zelf je opleiding, je kleren en make-up betaalt zou ik een toontje lager zingen!

11 jaar geleden

R.

R.

Is ook wel een ontzettende stomme actie... Rijp voor een gesticht.

11 jaar geleden

L.

L.

ik had het ook net zo goed kunnen zijn, op twitter mag alles gezegd worden vind ik

11 jaar geleden

M.

M.

ik vind het echt een domme actie van haar, Algemeen is het bekend dat we erg op onze hoede zijn met al die berichten over aanslagen,en dan ga je uit verveling zoiets typen.
Persoonlijk hoop ik dat ze van school wordt gestuurt,en dat ze niet de kans krijgt om de directie te spreken,terecht.mensen met zulke domme actie's horen gewoon in zenuwen te zitten

11 jaar geleden

M.

M.

Wat een opgeblazen zaak zeg echt ongelofelijk. Natuurlijk, het is niet slim om zoiets te gaan twitteren. Maar hoe hierop gereageerd wordt is belachelijk. Overheid ga je zorgen maken om belangrijke en serieuze dingen in ons land ipv. huilen om een flauwe grap!

11 jaar geleden

R.

R.

Het is niet echt slim en dat voor iemand in de eindexamenklas en dan niet eens van het vmbo. Als het iemand van het vmbo was had ik het nog wel wat logischer gevonden, helemaal als het een jongen was. Ik vind dat je over zoiets geen grapjes maakt, helemaal niet als ook anderen het kunnen lezen.

11 jaar geleden

L.

L.

Ze gaan haar toch niet serieus van school sturen vanwege een grap.
Dit lijkt allemaal een beetje overdreven.

11 jaar geleden

N.

N.

Wat een domme actie om zo'n 'grap' op twitter te zetten, maar dat snapt ze zelf achteraf ook wel. Maar van school sturen...nee dat gaat te ver. Ze heeft op een erg harde manier haar lesje geleerd.

11 jaar geleden

S.

S.

Dit vind ik een beetje erg overdreven. Het is toch wel overduidelijk dat dit om een grapje gaat.....
Onbegrijpelijk

11 jaar geleden

F.

F.

wth?, dit is gwn nep.
ik geloof ut niet.

haha hoezo slecht artikel?
-.-

11 jaar geleden

W.

W.

Ik hoef niet eens te lezen wat voor rotzooi hieronder staat. Waarschijnlijk allemaal hatende berichten waarin de schrijver, zoals altijd, geen enkel gevoel voor tact noch intellect bezit.

Wat zij deed, was fout. Ja, natuurlijk! Maar was het niet fout toen jij dat mooie glas van je moeder brak toen je jong was? Tuurlijk, had je spijt bij. Draai om je oren en je deed het nooit meer.
Of die keer dat je uitgedaagd werd om je mouw/broekspijp eraf te knippen of misschien deed je dat wel zonder reden.
Wederom, draai om je oren en je had voorgoed spijt en levens ervaring. Een fout die je niet nog eens maakt.

Het probleem hier is dat dit eenzelfde situatie is op hoger niveau MET mensen die geen enkele reden hebben om zo zaak te behandelen. Wat DOEN die agenten daar? Trap ze uit het gebouw en haal er een serieuze gekwalificeerde man/vrouw bij die de jeugd tenminste een beetje begrijpt. Iemand die ook daadwerkelijk up-to-date is met de huidige sociale situatie van de jeugd.

Ze hoort gestraft te worden, en ZWAAR! Dit was wel een dreigement richting honderden kinderen, ben je mal dat laat je niet zomaar varen.
Maar haar toekomst op het spel zetten? Als het ruikt naar stront, voelt als stront en smaakt naar stront zal het toch wel stront zijn? Daar hoef je geen wetenschapper met z'n scheikunde set voor bij te halen. Die link moet de politie EN de school maken.

Het was een fout van een meid die dat nooit zou doen. Gestraft moet ze worden maar niet voor de rest van haar leven, waar gaat de wereld naar toe als haar leven verkloot word door arrogante mensen zonder verstand van de situatie over zoiets fragiels als een tweet?

11 jaar geleden

W.

W.

Ten eerste:
We worden altijd in de gaten gehouden.
In Engeland hangen her en der verborgen camera's dus vast ook wel in Nederland om ons in de gaten te houden. Telefoon gesprekken kunnen afgetapt worden, onze sms berichtjes worden ergens bewaard. Om paranoia van te worden!

Zeggen dat je bomaanslagen gaat plegen is een vraag om moeilijkheden. Helemaal gezien de onduidelijk context en stand van zaken in de wereld. Denk eerst ff na voordat je iets op het internet smijt.

11 jaar geleden

P.

P.

Ik snap dit echt niet. Hoe dom ben je om dit op twitter te zetten.
Terecht dat je nachtje in de cel hebt gezeten!

10 jaar geleden

V.

V.

Effe eerlijk weze: Twitter is voor noobs die tijd overschot hebben.

10 jaar geleden

B.

B.

Lekker slim hoor.

10 jaar geleden

J.

J.

Dat krijg je nou met meisjes!! Het is altijd dat twitter-gedoe.
Hoe dom kan je zijn. terecht !!! Mompeldemompel

10 jaar geleden

M.

M.

egt heel dom. egt een actie van een sjap.

10 jaar geleden

S.

S.

DUH!!!

10 jaar geleden