Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Opgepakt om bomaanslag-tweet: de feiten

Opgepakt om bomaanslag-tweet: de feiten

Door Kim

'Ik plan een terreuraanslag op mijn school, het stedelijk gymnasium johan van oldenbarnevelt te amersfoort, aankomende vrijdag 8.30 lokaal 45.' twitterde gymnasiaste Charlotte (voor Scholieren.com een oude bekende) dinsdagavond voor de grap.

Gisteravond stonden er vier agenten en een officier voor d'r deur in Soest. 'er staat hier een hulpofficier van justitie en ik hoorde mijn vader zeggen ze nemen mijn dochter mee #yeshh'. Charlotte zat sindsdien in de cel.

INMIDDELS HEBBEN WE CHARLOTTE EN HAAR VADER GESPROKEN, LEES HUN VERHAAL HIER.

Haar brutale tweet komt niet helemaal uit de lucht vallen, want echt dikke matties met haar school was Charlotte niet. Vorig jaar startte ze een plagerige online schoolkrant en dat resulteerde in oorlog met de schoolleiding, vertelde ze in een interview met Scholieren.com. Pesterig, maar verder kwam daar geen politie aan te pas.

Verdacht van bedreiging

Dat veranderde dinsdagavond, toen ze de bomaanslag-tweet de wereld instuurde. Die is vijf keer geretweet, en op de reacties heeft ze nog een tijdje doorgetwitterd: "Ja dan gijzelen we (medewerker) rudy nadat we alle leraren dood hebben gestoken #terrorjvo" bijvoorbeeld. Allemaal ironisch bedoeld natuurlijk, maar genoeg reden voor de politie om haar donderdagavond met vijf man sterk te arresteren.

"Ze wordt verdacht van bedreiging. Ze heeft meerdere keren een berichtje gestuurd dat ze een bom ging plaatsen", zegt een woordvoerder van de politie Utrecht op de website van de Volkskrant.

"Doet ze vaker"

Het AD heeft al met de conrector van Charlotte's school gepraat: "Ik had het nog niet gezien, maar dit vind ik een uit de hand gelopen grap", zegt deze meneer Van Splunteren in het AD/Amersfoortse Courant.

"Ik vind het raar dat juist deze leerlinge zulke dingen roept op Twitter. Ze zet wel vaker gekke dingen op internet, en ook al eens over collega's van mij, " vertelt hij, doelend op haar online scholkrant De Pok. "Dit klinkt als de bekende laatste druppel",  aldus de conrector.

Verhoor

Inmiddels is de eerste Facebookgroep opgericht om Charlotte vrij te krijgen. Die meldt dat Charlotte vannacht op een gevangeniscel in Houten moest blijven (daar staat het centrale cellencomplex van de regio Utrecht), en sinds acht uur vanochtend op het politiebureau van Amersfoort verhoord wordt.

Charlotte wilde graag slechte publiciteit voor het Johan van Oldenbarneveldt, twitterde ze. Aandacht heeft ze nu genoeg:  ze heeft het NOS Journaal, de de landelijke kranten, bijna 800 reacties op GeenStijl.nl en zelfs het Belgische nieuws gehaald. Twitteraars vinden 't de arrestatie vooral erg kinderachtig, en #bommelding is trending topic geworden.

Ouders

Haar moeder was vanochtend bij Giel Beelen op de radio: "Ons respect voor de politie is weg. Wij moesten tot drie keer toe vragen om een legitimatie. Wij voelden ons geïntimideerd. We mochten haar niet wegbrengen naar het politiebureau en haar (gisteren) ook niet meer spreken." Charlotte's vader mocht volgens haar wel bij het verhoor aanwezig zijn, net als een advocaat. Wordt vervolgd, ook op Scholieren.com...

Update 14:15 uur: Vrouwentijdschrift Linda. schrijft dat de school niet eerst contact heeft opgenomen met Charlotte en haar ouders, maar meteen aangifte heeft bij de politie. En dat Charlotte vandaag nog de hele dag vast zou moeten blijven zitten voor verhoor.

Update 14:20 uur: "Echt niet!" schrijft de school in een brief aan alle ouders. "De afdeling Openbare Orde & Veligheid van de gemeente heeft woensdag contact met ons opgenomen, en de zaak overgedragen aan recherche". De school zegt dus helemaal niets met de aanhouding te maken te hebben. In diezelfde brief schrijft de directeur trouwens dat er nooit sprake is geweest van een reële dreiging.

Update 14:30 uur: Metro meldt  dat rond vier uur vanmiddag zal blijken of Charlotte nog langer in de cel moet blijven.

Update 15:15 uur: LAKS-voorzitter Steven de Jong twittert: "Amersfoortse scholiere van 'dreigtweet' door politie vrijgelaten. Terecht, ophef om niets en school verdedigde haar" Dat klinkt positief! Eind goed, al goed voor Charlotte?

Update 15:35 uur: En Charlotte kan dat bevestigen op Twitter:: "Vijf minuten geleden wakker geworden, mag naar huis. Lekker weer!"

Gepubliceerd op 17 februari 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

/.

/.

Wat een moordwijf! <3

13 jaar geleden

L.

L.

haha, agree with /care xD

13 jaar geleden

D.

D.

ach, die site kan ik ook nog wel als grap zien, maar ik kan me voorstellen dat mensen zulke tweets wel serieus nemen,,,

13 jaar geleden

0.

0.

Spel dan wel even de naam van de school correct.

13 jaar geleden

K.

K.

Foutje, sorry! Fixed.

13 jaar geleden

M.

M.

Haha, ik zie het gewoon als een creatieve manier om te zeggen dat je absolúut geen zin in die toets hebt! :D

13 jaar geleden

A.

A.

Twitterbericht later van die LAKS-voorzitter: "herstel: of Amersfoortse Gymnasiast met bomtweet vervolgd wordt is nog onduidelijk (via @jobjan) excuses!" twitter.com/StevendJong/status/38252416575094784

13 jaar geleden

Y.

Y.

Tja, vaak worden berichtjes op twitter, facebook en hyves vaak te serieus genomen. Maar dat soort dingen zoals "doet ze vaker" heeft natuurlijk gevolgen, dat het dus niet echt een gemeen grapje was waarvoor je niet echt een straf op hoort te krijgen.

13 jaar geleden

I.

I.

Het is goed dat dit zo geweldig in de gaten word gehouden, stel dat een echte terrorist zijn aanslag van te voren meldt op twitter? Dan is het wel leuk als de politie hem/haar aanhoudt. Tja, als ze even naar boven gescrolld hadden hadden ze begrepen dat het een grap was, ze hadden het eerst uit moeten zoeken en dan haar (niet) aanhouden...

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.