Britse droom in de ijskast

Britse droom in de ijskast

Door Tim

''Hallo pap, mam,

Misschien hadden jullie al zo'n vermoeden door al die folders, maar ik wil in Engeland gaan studeren. Koste wat het kost. Internationale ervaring is immers niet alleen superleuk, maar ook een key to succes. Hoe fantastisch zou het zijn als jullie geliefde zoon het helemaal gaat maken?"

Ik had deze brief al bijna afgemaakt, toen ik mijn naïviteit opzij schoof en eens ging rekenen. Ik droom ervan om in Engeland te studeren, maar na serieuze research blijkt die droom nóg een stuk duurder te zijn dan ik al vermoedde.

''Nee pap, het kost niet per se bakken met geld om dit plannetje uit te voeren. Ik bedoel: het is wel ongelooflijk, onmogelijk, schrikbarend duur en zo, maar het verdient zichzelf terug. Echt.''

Als ik denk aan studeren in Groot-Brittannië, denk ik aan iets romantisch. De mooiste tijd van mijn leven. Campussen die een mix zijn van Eton en American Pie, aan goedgeklede Engelse studenten en een o-zo-fantastisch accent. Ik voel me nu al verbonden met Cambridge vanwege mijn Cambridge-certificaten, ook al ben ik er nog nooit geweest.

Niet zomaar een beurs

Kijk, studeren gaat hoe dan ook geld kosten.  Met mijn voorkeur voor particuliere opleidingen á la de KLM Flight Academy is een fikse lening echt een must. In plaats daarvan kan ik ook gewoon een studiebeurs regelen en in het buitenland studeren, dacht ik. Maar die vlieger gaat niet op.

Je moet namelijk een wel héél excellente leerling zijn om beurzen te mogen incasseren, heb ik ontdekt. En cum laude mijn gymnasiumdiploma halen zit er niet helemaal in (sorry pap en mam). Als je erg goed bent in sport kan je dat in de Verenigde Staten nog wel een extraatje opleveren, maar beide zijn in mijn geval betrekkelijk irreëel. En mocht je er tóch een krijgen, dan heb je geen recht meer op Nederlandse studiefinanciering.

Collegegeld

Toen ik het Britse collegegeld googelde, kreeg ik prompt een hartaanval. In het Verenigd Koninkrijk mogen universiteiten maximaal 9000 pond collegegeld vragen, zo'n 12.000 euro per jaar. En dat doen ze dan ook: vorig jaar kostte één bachelorjaar gemiddeld 8400 pond...

Daarom heb ik mijn plannen maar in de ijskast gezet. Ik troost mezelf met de gedachte dat het misschien beter is om eerst lekker de Nederlandse bal uit te hangen tijdens je bachelor. Daarna kun je in het Verenigd Koninkrijk tijdens je master een echte poepchique gentleman worden. Dan heb je het beste van twee werelden, toch? 

Ik ga voor de master

Ik heb bovenstaande brief aan mijn ouders maar verscheurd, en wacht met Engeland tot het tijd is voor mijn master. Dat kost je maar één jaar collegegeld, je hebt meer kans op een beurs en je kunt bovendien meedoen met het Erasmus Mundus Programme van de Europese Unie. Je krijgt dan (via een Nederlandse uni) subsidie én zakgeld om in het buitenland te gaan studeren. Wauw! 

Ik vind nog steeds dat er niets beters bestaat voor een sterk CV dan een Britse studie. Maar hoe ver wil je gaan en hoe diep wil je jezelf in de schulden steken? Wat in het vat zit, verzuurt niet. Eton-achtige scholen en American Pie kunnen best nog een paar jaar langer wachten.

Gepubliceerd op 1 maart 2016
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

M.

M.

"Campussen die een mix zijn van Eton en American Pie" - love it

11 jaar geleden

R.

R.

Herkenbaar, ik ben ook van plan te gaan studeren in Engeland (of Amerika). Het kost wat, maar je kunt gewoon een relatief goedkope lening afsluiten die je pas terug hoeft te betalen als je een bepaald bedrag verdient. En met een diploma van Cambridge is het zo weer terugverdiend.

11 jaar geleden

J.

J.

Hi Tim
Neem eens contact op met het studie informatie centrum www.study-globe.com zij geven gratis advies over studeren in het buitenland.
Heb ik namelijk zelf ook gedaan en zodoende ben ik in Londen terrecht gekomen. Engeland kost een studie meer geld dan in Nederland maar de kwaliteit en de ervaring die je daar opdoet verdien je dit dubbel en dwars terug.
Je zult merken dat als je zoiets gedaan hebt je veel sneller aan een baan zult komen en dat is toch uiteindelijk waar je het voor doet nietwaar?

Succes en hopelijk heb je iets aan mijn top

11 jaar geleden

M.

M.



Er zijn nog mensen in Nederland die durven te zeggen waar het op staat, en Nederlandse normen en waarden graag behouden zien blijven voor de toekomst.

Dit heeft niets te maken met skinheads "die niet tegen hoofddoekjes kunnen", in tegendeel.

Als jij echt voor Nederlandse normen en waarden zou staan, had je dit initiatief de waardering gegeven die het verdient. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en participatie bij de politiek nog meer.

In het geval je als Nederlander niet meer je mening mag geven, dan zijn we pas ver weg van huis.



Ik wil je nog wel iets meegeven om over na te denken:

"Now we all have to pay for the idiocy of the manipulated".

14 jaar geleden

D.

D.

ik ben zelf van plan om mijn reis te organiseren met study-globe, maar kan nergens ervaringen vinden! Maar uit dit bericht neem ik op dat jij een goede ervaring bij study-globe hebt gehad?

9 jaar geleden

S.

S.

... studeren in Schotland is momenteel gratis

11 jaar geleden

_.

_.

Ik heb echt een hekel aan mensen die hun eigen land wegzetten als klein en irrelevant voor de maatschappij die dan in het VK willen studeren. Ten eerste, iedereen weet nu toch wel dat studeren in het VK peperduur is, waarom denk je dat die Britten onze Engelstalige studies genieten? Ten tweede, Nederlandse universiteiten bieden perfecte studies. Ten derde, als Nederlander kun je heel moeilijk werk vinden in het VK, je mag nog zoveel Cambridgecertificaten hebben, maar een etnische Brit heeft gewoon de voorkeur.

11 jaar geleden

E.

E.

Story of my life...
Ik ben vorig jaar op excursie naar Engeland met school naar Cambridge geweest. Daar een rondleiding gehad langs allemaal colleges enzo, en iedereen vond het saai, behalve ik. Als je ziet hoe de studenten daar op de campus leven lijkt me dat echt fantastisch en super gezellig! Mijn droom is nu dus om naar Cambridge te gaan over 3 jaar, ben al bezig mn ouders voor te bereiden, groot succes... Evenals mijn cijfers...

11 jaar geleden

N.

N.

mijn kont is van plan om in korea solbridge te gaan studeren. hopelijk is dat met beurzen mogelijk

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.