Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Briefjes in de klas

Briefjes in de klas

Door Rijk

De redactie van Scholieren.com wordt gedomineerd door levenswijze examenkandidaten en zittenblijvers die nergens meer van op kijken. Nina bijvoorbeeld is nog wel scholier, maar wel al 20. Rijk (14, gymnasiast) daarentegen is zo lief en schattig als wij ooit waren en verblijdt ons deze maanden met gastblogs. 

"Psst!"
"Wat?"
"Wil je dit briefje even doorgeven aan Ruben, en zeggen dat-'ie naar Arne moet?"

Briefjes

Voor veel leerlingen is het een dagelijkse zaak. Je buurman port je en beveelt je om een briefje door te geven aan dat ene meisje. Of juist andersom.
Zuchtend geeft acht op de tien leerlingen dit briefje door aan de volgende. Maar waarom een briefje? Tegenwoordig gebruiken we toch zo vaak onze Blackberry of Hyves-app op onze iPhone of iPod om met elkaar te praten over nutteloze onderwerpen?

Waarom een briefje?

Als een jongen een meisje niet persoonlijk in de gang om verkering durft te vragen, oké, dan maar via een briefje. Maar als een jongen een briefje schrijft  met de vraag ‘Wil je met mij naar het schoolbal?’ dan denk ik: vraag dat meisje toch gewoon.

Briefjes gaan niet alleen van jongen naar meisje en andersom, maar ook van jongen naar jongen. Dat gebeurt opvallend vaak tijdens toetsen en met een wat minder romatische boodschap: 1-c 2-b 3-a 4-a et cetera.

Maak er toch een app voor

Tegenwoordig bestaat er voor alles een app, van een twitter-app tot een dansend aapje met Hawaï op de achtergrond. Als er nou eens een sociaal netwerk kwam genaamd ‘Briefjes’ en ze een app zouden uitbrengen, zou het makkelijker worden.

Ondanks het vele gebruik van de BlackBerry, iPhone of Android om elkaar te pingen of berichtjes te sturen via WhatsApp, zijn briefjes nog altijd razend populair. Ik had niet veel last van de mobieltjes, maar om elke les drie briefjes door te geven aan een leerling die aan de andere kant van het lokaal zit…

Risico’s bij het doorgeven

Maar dat briefjes doorgeven is niet zonder risico’s! Veel leerlingen denken dat hun leraar het niet ziet als ze een briefje openmaken. Des te erger schrik je als je leraar ineens achter je staat, je briefje afpakt en het hardop voorleest voor de hele klas: "Lisa, wil je verkering met me? X Arne"

Arne en Lisa krijgen allebei een rood hoofd en mogen zich melden bij de afdelingsleider. Zo zie je maar: briefjes doorgeven is niet zonder gevaar.

Tips voor het doorgeven

Oké, als je dan toch briefjes doorgeeft, doe het dan goed. Hier een paar tips:
- Zorg dat de briefjes niet te groot zijn en maar één duidelijke zin bevatten.
- Kies de kortste route om het door te geven, dat scheelt risico
- Zorg dat je briefje een beetje moeilijk te begrijpen is voor leraren, dat scheelt als je gesnapt wordt.
- Stuur het, als het om iets belangrijks gaat, via twee verschillende routes. Als een leerling een briefje niet door wil geven, komt het toch aan via de andere route.
- Schrijf de naam van de ontvanger op de voorkant. "Psst, dit is voor Kim" op fluistertoon kan net zo goed opgevat worden als "Psst, dit is voor Tim".

Ik hoop dat dit genoeg briefjes-doorgeef-tips zijn! Heel veel succes. En als je gesnapt wordt, is het niet mijn schuld...

Gepubliceerd op 30 mei 2012

REACTIES

N.

N.

HOOOOOOOOOI, NOG 15 MINUTEN SCHOOL :D:D:D

11 jaar geleden

U.

U.

Lekker nuttige reactie boven mij.

OT: Leuk geschreven aritkel, alleen is de kans dat je gesnapt wordt door een leraar tegenwoordig wel heel groot.

11 jaar geleden

F.

F.

Haha lelijk handschrift!!!

11 jaar geleden

..

..

um ik durf te wedden dat dat een beter handschrift is dan de jouwne

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.