Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Blanke koppies op het gym

Blanke koppies op het gym

Door Merel

Zes jaar lang zat ik met welgeteld één niet-Nederlandse leerling op het gymnasium. De rest van onze 22 scholieren tellende klas was allemaal blank, blond en oer-Hollands.

En onze klas was geen uitzondering. Op de meeste gymnasiumscholen is zelfs minder dan twee procent van de leerlingen allochtoon, blijk uit een recent onderzoek.

De sociologen Cees Klaassen en Berber Vreugdenhil onderzochten wat er nodig is om meer allochtonen op het gymnasium te krijgen én te laten slagen. Dat deden ze op verzoek van Hans Buijze, rector van het Christelijk Gymnasium Utrecht. Ook al zo'n witte school.

Wij waren benieuwd naar de onderzoeksresultaten en belden even met meneer Buijze.

Erg?

Tja, er zaten inderdaad weinig allochtone jongeren in mijn klas. Maar waarom is dat zo erg? Er zijn toch ook gewoon minder allochtone jongeren dan Nederlandse? Dat klopt, stelt ook het rapport. Maar Buijze wil graag dat "dat de leerlingenpopulatie een betere afspiegeling vormt van de samenleving".

Dus er zijn inderdaad minder buitenlandse dan Nederlandse scholieren, maar niet zó weinig dat het percentage op gymnasia onder de twee procent zou mogen liggen. En het is natuurlijk niet zo dat Nederlandse scholieren 'slimmer' zijn dan niet-Nederlandse, dus daar ligt het niet aan.

Hoe kan het?

Oké, het is duidelijk, die verhouding is scheef. Maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom kiezen deze jongeren niet voor het gym? Of kunnen ze er niet voor kiezen? Eén van de belangrijke redenen is wat de onderzoekers het 'verborgen curriculum' noemen.

Buijze: "Dat 'verborgen curriculum' wil eigenlijk zeggen dat scholieren met een buitenlandse komaf soms niet dezelfde culturele achtergronden en gebruiken kennen die de 'traditionele' gymnasiast kent. Dat zijn bijvoorbeeld manieren, omgangsvormen, het taalgebruik en normen en waarden die de Nederlandse gymnasia gebruiken, en die voor de allochtone jongere lang niet zo vanzelfsprekend zijn." Door zulke cultuurverschillen kan het lastiger zijn om mee te komen in de klas. "Dat is onnodig en jammer."

Andere redenen volgens het onderzoek: niet alle migrantenleerlingen weten welke gymnasia er in de buurt zijn en juffen en meesters geven vaak een te laag schooladvies. Ook scoren allochtonen soms minder goed voor taal, terwijl ze verder het gymnasium prima aan zouden kunnen. 

Vernieuwend onderzoek

Volgens Buijze is dit onderzoek anders dan anders. Het bestudeert niet hoe migrantenjongeren zich kunnen aanpassen aan het gymnasium, maar hoe een gymnasium beter kan letten op de culturele verschillen die lastig kunnen zijn voor allochtonen op het gym. 

En op de school van Buijze? "Dit jaar is ongeveer 10 procent van onze brugklassers van buitenlandse komaf. Dat is nog niet genoeg. We hopen dat hier verandering in komt, al is zo'n verandering niet één twee drie te verwezenlijken," vertelt hij.

"Kijk, het is gemakkelijk om een extra voorlichtingsklasje te maken, maar daarmee kom je er niet. Door dit onderzoek hoop ik dat het gymnasium nog eens kritisch bekeken wordt, en dat het denkproces verandert. Dat is het belangrijkste."

Gepubliceerd op 2 oktober 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

ik zit op het erasmiaans gymnasium rotterdam, en van een klas met 30 is 30 procent allochtoon (waaronder ikzelf) wat volgens mij de reden is van deze uitkomst is dat veel gymnasia christelijk zijn, die een van de weinige in rotterdam. allochtonen hebben soms andere geloven en kiezen daardoor eerder voor een openaar atheneum dan voor een gelovig gymnasium

9 jaar geleden

Kim

Kim

@Sonja, hm, daar zit wat in. En dit onderzoek zegt natuurlijk niks over scholengemeenschappen (waar je naast gymnasium ook atheneum, havo en/of vmbo kunt doen). Misschien ligt het percentage daar wel hoger.

9 jaar geleden

W.

W.

Erasmiaans gymnasium Rotterdam is een uitzondering. Voor de rest zijn er inderdaad heel veel blanke mensen op gymnasia.

9 jaar geleden

N.

N.

@Sonja Ik weet dat er op mijn christelijke school relatief veel allochtonen zijn met een ander geloof. Dit komt doordat ze liever een ander geloof hebben dan geen geloof,omdat de normen en waarden meesten meer op een lijn liggen.

9 jaar geleden

R.

R.

Mijn lieve oude schooltje, en toen ik mijn eindexamen deed waren er zeker 2 van de een stuk of 125 geslaagden allochtoon. (een halve chinees nog niet eens meegeteld). Dus het kan wel, maar goed, het zijn er alsnog heeeel weinig :P

9 jaar geleden

M.

M.

Ik weet op onze gehele gymnasiumafdeling (1-6) van zo'n 240 is er maar één die niet van nederlandse afkomst is. (twee halve duitsers, ik en een vriendin, en een halve pool niet meegerekend)

9 jaar geleden

S.

S.

Heb er nooit iets van gemerkt. Maarja, ik woon in Amsterdam.

9 jaar geleden

Pim

Pim

Ik snap Buijze niet helemaal. Eerst zegt 'ie dat de Gymnasia klassen een betere afspiegeling van Nederland moeten worden. Vervolgens heeft hij het over 1 op de 3 leerlingen autochtoon.

Ligt het aan mij of is dat wel heel optimistisch?

9 jaar geleden

Kim

Kim

@Pim: een op drie? Waar lees je dat?

9 jaar geleden

Y.

Y.

in onze klas zitten maar twee niet-nederlanders, twee duitsers. maar dat is ook nog dicht bij huis want ik woon bijna op de grens. verder nog een half cubaan en een half italiaan en mijzelf maar die tellen niet mee-vind ik- omdat we allemaal in Nederland geboren zijn

9 jaar geleden

V.

V.

Wat is de definitie van een allochtoon?

Iemand met een getinte huidskleur?
Iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst?
Iemand die in het buitenland is geboren?
Iemand waarvan 1 of beide ouders in het buitenland is geboren?
Of iets heel anders?

Veel mensen noemen bijvoorbeeld iemand waarvan 1 van zijn ouders in Duitsland is geboren, maar diegene zelf in Nederland is geboren geen allochtoon, maar iemand waarvan 1 van zijn ouders in bijvoorbeeld Marokko is geboren, maar diegene zelf in Nederland en de taal goed beheerst wel een allochtoon. Komt dit door de huidskleur van die persoon?

9 jaar geleden