Bijzondere examenkandidaten: vrienden van vmbo-3 tot vwo-6

Na 8 jaar zijn ze het wel zat, maar al die tijd hebben ze het samen volgehouden. De tweeëntwintigjarigen Sinem en Danial kwamen in de derde klas van het VMBO samen en zijn sindsdien onafscheidelijk. Een getrouwd stel, zo omschrijven de twee vrienden zichzelf. Nu doet dat stel eindelijk samen VWO-examen.

"In de tweede klas van de HAVO, kreeg ik zo veel moeite met Frans, Wiskunde en Scheikunde, dat mijn leraren mij adviseerden om terug te stromen naar het VMBO. Ze zeiden dat ik HAVO 3 nooit zou halen met deze kennis, dus ik nam hun advies ter harte," vertelt Danial. "Op het VMBO ontmoette ik Sinem.'' 
"Het was vriendschap op het eerste gezicht," voegt zij lachend toe. 

Overhalen

Danial zag het al gauw niet zitten om met alleen een VMBO-diploma de middelbare school te verlaten. Dat vind ik zonde. Ik wilde al lang een universitaire opleiding doen en moest en zou daarvoor gaan. En de vakken die eerst niet goed gingen, gingen op het vmbo opeens stukken makkelijker." Zijn hele klas lachte hem uit, maar na een tijdje haalde hij Sinem toch over. "Hij kreeg me enthousiast voorde havo, daarna zouden we wel verder zien. Vervolgens waren we zo dichtbij, dat we gewoon besloten om nog twee jaar door te zetten en het VWO te halen."

Die laatste twee jaar op het VWO waren voor allebei niet makkelijk. Niet zozeer doordat de lesstof moeilijk was, maar vooral door de generatiekloof tussen de twintigjarige vrienden en de 'kinderen', zoals ze het zelf noemen. "We hebben daarvoor echt elkaars steun nodig. Onze klasgenoten zijn jong, maar ook onze vrienden zijn zelf al zo lang uit de schoolbanken dat ze ons niet begrijpen."

Samen volbrengen

"Ja, en aan het begin van dit schooljaar was het voor ons al helemaal spannend," vult Sinem aan. "Ik werd in een andere mentorklas ingedeeld dan Danial. Natuurlijk ben ik meteen naar mijn mentor gestapt om te regelen dat ik toch bij Danial kwam, want we willen dit echt samen volbrengen."

Nu de examens bijna voorbij zijn en het laatste diploma in zicht is, geven de twee aan nu wel echt klaar te zijn met de middelbare school. Sinem wil Kunstmatige Intelligentie gaan studeren, terwijl Danial naar de studie rechten wil. Of ze dan bang zijn om uit elkaar te groeien? Nee hoor. "We gaan allebei in Utrecht studeren en daar op kamers. Wij zijn echt onafscheidelijk."

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 25 mei 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.