Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ben je 15? Dan wil je een relatie

Ben je 15? Dan wil je een relatie

De relatieboom. Was-'ie jou al opgevallen, of ben je nog geen vijftien-plus? Op die leeftijd wil namelijk (bijna) iedereen ineens supergraag een relatie. In elke vierde klas schieten verliefde stelletjes ineens als paddenstoelen uit de grond. How come? 

Ik hoef maar m’n Facebook-nieuwsfeed door te scrollen en ik zie alweer een "I love you baby", een "AL 4 MAANDJES SCHATJE <3" of een burgerlijke statusverandering: "Henk heeft zijn of haar status vrijgezel gewijzigd in heeft een relatie."

Samen op vakantie

Ook op school zie je ze vanaf de vierde klas overal: stelletjes zoenend, vol passie lachend of hand in hand lopend. Schattig en aandoenlijk. Liefdesbetuigingen op elkaars Twitter, samen op vakantie gaan, bij elkaar komen eten. Puberale liefde.

Ligt het aan de leeftijd van vijftien/zestien? Hebben wij pubers van die leeftijd ineens een giga behoefte aan serieuze liefde in ons leven?

Chick scoren

Misschien ligt het bij de jongens ietsje anders. Misschien beginnen bij hen de seksuele verlangens heel erg op te spelen, en zien ze er op vijftien- of zestienjarige leeftijd volwassen genoeg uit om daadwerkelijk die ene grote wens in vervulling te laten gaan.

Ze scoren een chick met als missie: de ontmaagding. Dat zal vast bij meisjes ook een rol spelen, maar in mindere mate. 

Gezelligheidsdiertjes

Want bij meisjes ligt het volgens mij een stuk ingewikkelder. Meisjes zijn gezelligheidsdiertjes. Misschien dat die laag ijs en de enorm koude temperaturen in de winter meespelen bij ons pubermeisjes. En willen we de eerste winter op of na ons vijftiende een liefkozend vriendje om elke zaterdagavond naast te zitten op de bank. Met een zak chips en een mooie romantische film.

Bovendien zijn we kuddedieren: als de helft van onze vriendinnengroep een vriendje heeft, wordt die groepsdruk toch wel dramatisch verhoogd. Je ziet iedereen met een succesvolle relatie en doet graag mee met de trend. Je wilt liever niet de enige zijn die forever alone over blijft, om weer scrollend door je nieuwsfeed een foto van je beste vriendin zoenend met haar vriendje te zien.

DramatischDat wil je ook niet meer.

Maar is een relatie op je vijftiende dan wel zo mooi als het klinkt? Wellicht niet. Op de vraag of relaties wel bij pubers horen, heb ik nog geen antwoord gevonden.

We zijn puberaal, met andere woorden: dramatisch, opvliegerig. Daarom zie je misschien bij dat ene meisje bij jou in de straat haar burgerlijke status om de dag veranderen.

Die ene speciale

We laten in onze dramatiek misschien vrienden vallen, of meisjes voelen zich gedwongen tot seks. Er zijn immers zoveel meisjes die binnen een paar weken gedumpt worden en over wie de gekste verhalen te ronde doen nadat ze besloten hadden hun maagdelijkheid "aan die ene speciale jongen" te geven. Misschien moeten we die relaties toch maar bij volwassenen deponeren.

Gepubliceerd op 11 maart 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

Lieve lieve meiden pas erop, je lichaam is het laatste wat je iemand kan geven! Als hij niet kan wachten is hij niet de ware.
En trouwens ligt het aan mij kijkt dat meisje wel heel erg moeilijk op die foto?
{1-2-12 <3 Te Amo}
xoX

12 jaar geleden

K.

K.

Laat meiden dat lekker zelf beslissen. Als iemand geen relatie wil, maar wel seks, is daar ook niks mis mee. Zoals jij het laat klinken lijkt het wel alsof je nog in sprookjes gelooft. Wat ook een teken van onzekerheid is trouwens. Overigens zeg ik niet dat jongeren op hun vijftiende direct hun maagdelijkheid kwijt moeten willen, maar wel dat er niks mis is met one-night stands en vrienden-met-voordelen. Die 'Als hij niet kan wachten is hij niet de ware' bullshit moet ook maar eens afgelopen zijn. Je lijkt wel een 86-jarige non.

12 jaar geleden

P.

P.

Dat slaat echt nergens op waarom moet je op 16 jarige leeftijd de ware zijn, je weet nooit van te voren of het de ware is dus dan kan je het net zo goed nooit doen. Je moet gewoon doen waar je goed bij voelt ;)

12 jaar geleden

J.

J.

hey die foto is hier eerder gebruikt! ach boeiuh, leuk artikel trouwens, klopt ook wel xd

12 jaar geleden

K.

K.

Shit, gesnapt. Ik dacht dat 't niet op zou vallen. Toeval, of ben je een diehard fan die elk artikel leest?

12 jaar geleden

L.

L.

@Creative

Ik geloof niet dat je lichaam het laatste is wat je iemand kunt geven.
Maar je hebt gelijk dat hij/zij bereid moet zijn te wachten. Blijft allemaal heel persoonlijk.

12 jaar geleden

P.

P.

hah... GAAYYY
als je een leuk meisje/jongen hebt gevonden, wat is t probleem dan?
Volwassenen doen ook vet moeilijk overal over. maar wel goed artikel, ik heb alles gelezen (gebeurt niet vaak)

12 jaar geleden

T.

T.

Je bent pas verliefd wanneer je verliefd bent.

Dat kun je niet dwingen ;).

12 jaar geleden

D.

D.

Ik heb het gevoel dat er iets staat te gebeuren in mijn leven, maar misschien heb ik het fout en zit ik allang in de 'Friendzone'... :/ Ik hoop het eerste! :D

12 jaar geleden

R.

R.



Hey mag ik je nummer ???

6 jaar geleden

I.

I.

Ik herken mezelf er in, haha ik ben zelf ook 15!
Maar ik ben het er niet mee eens dat we de relaties maar aan de volwassenen moeten deponeren. Iedereen moet toch ook een beetje ervaring opdoen. En trouwens mijn opa en oma hebben elkaar ontmoet toen ze 12 waren, en die zijn na 60 jaar nog steeds bij elkaar, dus daar klopt ook niks van.

12 jaar geleden

D.

D.

Ik ben trouwens 16.

Leuk geschreven trouwens, maar ik weet niet zeker of ik met alles moet instemmen. :P

12 jaar geleden

J.

J.

You're young. wild and free! Sex, drugs an rock&roll! Gewoon doen waar je zin in hebt, pas als je twintig bent ben je toe aan serieuze ''echte'' relatie!

Laturrrrrrr

12 jaar geleden

N.

N.

Zucht. Om eerlijk te zijn word ik een beetje ziek van alle 'im in luv i lov jou' stelletjes van 13 - 15 om me heen. Van mij mogen ze, hoor, natuurlijk! Maar ik hoef de brug-en tweedeklassers niet de ene dag elkaar af te zien lebberen, en de andere dag zien dat ze elkaar woest aankijken en niet meer spreken.
Ook vind ik de reacties op zulke artikelen nogal... apart. "Sex is goed vooral doen!!!" (meestal komend van een kind dat zelf ±13 is) geeft niet echt een goed voorbeeld voor de andere jongere mensen hier.

Maar goed! Ik heb waarschijnlijk ook weinig recht van spreken. Ook ik had mijn eerste 'echte vriendje' op m'n veertiende en wij waren ook behoorlijk klef in het begin.
Nouja, we zijn er nu wel realistisch over. We zijn nu 16 (hij) en 17 (ik), nog steeds bij elkaar (na bijna 3 jaar) en onze relatie is echt top. Maar of het voor altijd is, daar ga ik nu geen uitspraken over doen.

Just dumpin' my thoughts.

12 jaar geleden

N.

N.

Ey mijn reacties posten niet :(

12 jaar geleden

N.

N.

Om eerlijk te zijn word ik een beetje ziek van alle 'i lov jou 4 evur' stelletjes van ±13. Van mij mogen ze, hoor, maar ik hoef ze niet dagelijks elkaar zien aflebberen (en een week later ineens niet meer, oh jee!).
Ook vind ik de reacties artikelen als deze nogal... apart. "Sex is goed vooral doen!!!" (meestal komend van een kind dat zelf ±13 is) geeft GEEN goed voorbeeld voor de andere jongere mensen hier die onzeker zijn over seksualiteit.

Maar goed! Ik heb waarschijnlijk ook weinig recht van spreken. Ik had mijn eerste 'echte vriendje' op m'n veertiende en wij waren ook behoorlijk klef in het begin.
Nouja, we zijn er nu wel realistisch over. We zijn nu 16 en 17, nog steeds bij elkaar (na bijna 3 jaar) en onze relatie is echt top. Maar of het voor altijd is, daar ga ik nu geen uitspraken over doen.

12 jaar geleden

B.

B.

Jaaaa klopt helemaaal!!! ik ben al bijna 16 jaar en iedereen om me heen is bezig met een vriendje en vriendinnetje.... Pfff, de ware die hoef ik eerlijk gezegd niet nu al te leren kennen. Ik heb nog een heel leven voor me!!
@ Creative
Je hebt helemaal gelijk : Je lichaam is het laatste wat je aan iemand kan geven; probeer eerst 'liefde' uit. ;)

Leuk Artikel btw.

12 jaar geleden

Y.

Y.

6 jaar geleden

M.

M.

ik ben 15 en ik wil wel met haar maar weet niet of se op mijn is T.T
sijn er tips

11 jaar geleden

J.

J.

ik ben 12 mei word ik 16 en, ben dan half jaar samen met mijn vriend, en wij willen echt graag samen een kind

11 jaar geleden

H.

H.

okee..... nee doe maar niet.

10 jaar geleden

M.

M.

Ik ben een jongen van 15, zie er echt niet slecht uit, ben gewoon erg verlegen en durf eigenlijk niet naar een meisje toe te stappen om kennis met haar te maken. Dus ik dacht dat er wel zo'n site zou bestaan waar je je gewoon kon opgeven en waar je meer van mijn soort "verlegen" meisjes zou vinden zodat je elkaar eerst via de chat, later via Skype en nog later persoonlijk kunt ontmoeten. Maar helaas pindakaas...je moet overal 18 voor zijn. Zucht! Wie kan me helpen? Ik woon in Roermond en er zullen best wel leuke, lieve meisjes in de buurt wonen die hetzelfde probleem hebben als ik. Ik ben echt geen plagerig, zit op 4 HAVO, maar heb het ook niet door als meisjes me wel leuk vinden. Ik zoek gewoon een maatje zodat we samen gezellig naar de film kunnen gaan, de stad in of naar het zwembad en ijs eten (als dit weer tenminste eens een keertje een flink stuk zonniger wordt...haha!). Maar serieus...hoe kan ik zoiets het beste aanpakken? Ik heb ook Facebook.

7 jaar geleden

L.

L.

Ik ben op zoek naar een meisje te schrijven op het portaal dating.jongeren.nl. Mijn bijnaam is Lars

6 jaar geleden

E.

E.

U heeft een verkeerde adres :D



dating-jongeren.nl

6 jaar geleden

E.

E.

Ik zou aanraden voor jongeren dating-jongeren. nl . Daar kunt u interessante mensen te ontmoeten.

6 jaar geleden

J.

J.

ik wil nu een relatie ik zoek een meisje van 16 17 jaar een heel mooi meisje en die ook wil sex hebben

6 jaar geleden

S.

S.

lekker

6 jaar geleden

A.

A.

Ik vind meisjes leuke die sporten en lol maken

6 jaar geleden

B.

B.

Hallo, mijn naam is Benjamin Varzideh. Ik ben 17 jaar, op 17 augustus wordt ik 18 jaar en ik woon in het centrum van Hilversum. Ik ben tweetalig opgevoed: Frans en Nederlands, omdat mijn moeder Franse is en ik heb 3 nationaliteiten: Frans, Nederlands en Perzisch, omdat mijn vader Perzisch is. Verder heb ik 1 zusje van bijna 14, 3 katten en een eigen tijdschrift. Ik stuur jou dit bericht omdat ik zelf nog nooit echte vrienden heb gehad en ik zoek ook nog een eigen vriendin voor een relatie. Mvg, Benjamin. Ps: Ik zou graag een vriendin willen dat iets jonger is dan ik.

5 jaar geleden

A.

A.

Hoi! Ik heb een vraagje! ik heb nu een maand een vriend maar mijn sociale leven word saai.... veel volwassenen zeiden ook dat 15 jaar echt te jong was eigenlijk... als je 15 bent moet je genieten van je jeugd! maar door mijn vriend nu word ik erg ingehouden en voelt het net alsof ik dan een veeeelsteeee serieuze relatie heb en ik zit er mee.... dan zie ik 3 jongens en 1 meisje lopen te kloten en te genieten en dan zit ik daar me het gevoel als een 50 jarige ouwe zak die in een huwelijk zit die dus behoorlijk saai word.... ik wil het niet uitmaken maar toch ook weer wel want ook voor mijn gevoel is die vonk gwn weg en mn gevoel gwn ik begin me te irriteren aan dingen van hem die mee eerst niet echt boeide... HELPP xx

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.