Belangrijke studiekeuze-data op een rijtje
Doe jij in mei eindexamen en ga je daarna studeren? Dan heb je al genoeg shit om je druk over te maken. Daarom heeft Scholieren.com de belangrijkse data en deadlines voor toekomstige studenten verzameld. Check de punten in het overzicht hieronder om in de gaten te houden of je overal een beetje op tijd mee bent.
Open dagen
Open dagen vinden het hele jaar door plaats. Als je er vroeg bij bent (en dit blog dus niet vlak voor je examens leest), kun je al in de herfst naar een open dag van je droomopleiding, maar ook in de winter en het voorjaar kun je bij veel universiteiten en hogescholen over de vloer. Zie hier een uitgebreide kalender van open dagen.
Meeloopdagen
Met de meeste opleidingen kun je ook een dag meelopen of proefstuderen. Zo ontdek je of de studie écht iets voor jou is. Deze dagen vinden het hele jaar door plaats, bij sommige opleidingen kun je elke maand wel een keer een dagje meekijken. Check dat dus op de site van de desbetreffende hogeschool of uni.
DigiD
Digi-wattes? DigiD is 'n soort digitale identiteitskaart. Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Ook voor je inschrijving bij hogescholen en universiteiten via Studielink heb je een DigiD nodig.
Zorg dat je je DigiD op tijd hebt aangevraagd en geactiveerd, minstens één maand voor de officiële deadlines die jouw opleiding stelt voor inschrijving. Als je een numerus fixus studie (studie met een beperkt aantal plaatsen) wilt doen moest je uiterlijk 25 december 2016 over een DigiD beschikken, zodat uiterlijk 15 januari kon aanmelden. Voor studies zonder numerus fixus heb je nog even de tijd. Denk eraan dat na aanvraag van een DigiD het nog enkele dagen duurt voordat je de activeringsbrief thuisgestuurd krijgt. (Let op: je moet je DigiD echt zelf aanvragen, dat kunnen je ouders niet voor je doen.)
Inschrijven voor je opleiding
Het is tot uiterlijk 1 mei mogelijk om je in te schrijven voor een opleiding. Let er dus op dat je je uiterlijk 1 mei inschrijft voor je favoriete opleiding. Schrijf je je pas na 1 mei in? Dan heeft een onderwijsinstelling het recht om jou te weigeren. Bij numerus fixus studies moest je je uiterlijk 15 januari 2017 hebben ingeschreven.
Stufi en lening aanvragen
Vraag in mei alvast je studiefinanciering (alleen voor mbo'ers) en een eventuele lening of aanvullende beurs aan. Het aanvragen van een lening, aanvullende beurs en/of stufi doe je bij DUO, met behulp van je DigiD, bij voorkeur drie maanden voordat je gaat studeren. Studiefinanciering of je lening krijg je als je het op tijd hebt aangevraagd gelijk als je begint met je studie.
Ben je nog geen achttien en start je in studiejaar 2017-2018 met een studie? Ook dan kun je meteen geld gaan lenen bij DUO. Daarnaast heb je recht op een studentenreisproduct, sinds begin 2017 geldt dit ook voor minderjarige studenten op het mbo.
Studentenreisproduct
Je kunt je studentenreisproduct ophalen vanaf de 15e van de maand voordat je recht op je studielening (en daarmee je reisrecht) ingaat. Via DUO achterhaal je wanneer dat is, maar voor de meeste studenten zal dat 15 augustus 2017 zijn. Je kunt er vervolgens mee reizen vanaf het moment dat je studielening ingaat. Voor je studentenreisproduct heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig, waar je vervolgens bij een NS-kaartautomaat je studentenabonnement opzet.
Boeken
Het verschilt per studie wanneer je je boeken kan bestellen. Soms staat pas twee weken van tevoren online welke boeken je moet inslaan. Check dus in de zomermaanden je mail en de leeromgeving van je nieuwe opleiding.
Woning zoeken
Veel studenten studeren in mei en juni af. Dat is dus een goed moment om Facebookgroepen waar kamers worden gedeeld in de gaten te houden. Inschrijven voor woningcorporaties kan al zodra je 16 bent.
Heb je geen haast om op kamers te gaan? In november en december komen ook veel kamers vrij omdat er dan vaak mensen stoppen met een bepaalde studie en teruggaan naar huis of ergens anders op kamers gaan.
Introductieweken
Alle introductieweken vinden plaats in de laatste weken van de vakantie. Sommige introducties duren één dag, andere duren wel een week.
UVA Amsterdam Intreeweek: 28 augustus t/m 1 september 2017
VU Amsterdam: 23 augustus t/m 29 augustus 2017
Delft/ Haagse Hogeschool/ InHolland OWee: 20 augustus t/m 24 augustus 2017
Enschede Kick In: 23 augustus t/m 31 augustus 2017
Groningen KEI-week: 14 t/m 18 augustus 2017
Maastricht INKOM: 21 t/m 25 augustus 2017
Radboud Universiteit Nijmegen: 20 t/m 27 augustus 2017
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN): 28 augustus t/m 1 september 2017
Rotterdam Eurekaweek: 21 t/m 24 augustus 2017
Tilburg University TOP Week: 21 t/m 25 augustus 2017
Tilburg Fontys Hogeschool Purple: 21 t/m 25 augustus 2017
Utrecht UIT: 14 t/m 18 augustus 2017
Wageningen Summer AID: 18 t/m 23 augustus 2017
Zwolle HBO Bruisweek: 28 t/m 30 augustus 2017
Zwolle MBO Bruisdag: 6 september 2017
Leeuwarden Leip!: Datum nog onbekend, vermoedelijk rond eind augustus 2017
Eindhoven TUe: 21 t/m 25 augustus 2017
Elke opleiding kent vaak ook nog introductiedagen of -weken. Check dus even de website van jouw universiteit of hogeschool voor meer informatie.
Vereniging
Als je bij een vereniging wil, horen daar ook introductiedagen of een ontgroening bij. Sommige verenigingen kennen een maximum aantal plekken voor leden, dus wacht niet te lang met inschrijven. De ontgroening of introductie vindt vaak aan het einde van de vakantie plaats, soms zelfs tegelijk met de introductieweken van je opleiding of stad. Ontgroeningen kunnen soms wel veertien dagen duren, houdt daar rekening mee!
Verzekeringen en toeslagen
Het is ook verstandig om een eigen zorgverzekering aan te vragen. Je hebt dan ook recht op zorgtoeslag, waarmee je de kosten van je zorgverzekering weer deels kunt dekken.
Als je op kamers gaat is het daarnaast handig om een inboedelverzekering af te sluiten (kost je een paar euro per maand) en huurtoeslag aan te vragen (gratis geld!).
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden