Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Avondklok was dieptepunt voor daten en seks

Avondklok was dieptepunt voor daten en seks

Door Wieke

Misschien is het alweer weggezakt in je geheugen, maar van januari tot april dit jaar moesten we allemaal om 21:00 uur (later 22:00 uur) thuis zijn vanwege de avondklok. Dit had flinke impact op het seks- en date-leven van jongeren, blijkt uit onderzoek van Rutgers en SOA Aids Nederland.

Van de 16-20 jarige singles had 22% in periode van de avondklok een eerste date, tegenover 54% vóór corona. Naast de beperking van het aantal plekken om nieuwe mensen te ontmoeten (doordat scholen, horeca en sportclubs dicht waren), bracht de avondklok ook een beperking mee voor de plek of het tijdstip van de date zelf. Omdat je 's avonds niet meer buiten kon zijn, moest je óf bij elkaar thuis afspreken en blijven slapen, óf de date wat vroeger op de dag plannen.

En weinig dates, betekent ook minder seks. Tijdens de avondklok had ongeveer 25% van de singles seks. Dit is wel iets hoger dan tijdens de eerste lockdown-periode, toen maar 18% seks had. Binnen die groep singles die dus nog wél het bed in dook tijdens de avondklokperiode, is het percentage jongeren die dit met een one-nightstand deed laag: met 22% is dat heel vergelijkbaar met de andere lockdown-periodes (20%). 

Meer geweld

Wat verder opvalt aan de resultaten, is dat jongens en meisjes tijdens de avondklokperiode méér seksueel geweld rapporteerden. 3% van de jongens en 8% van de meisjes maakte seksueel geweld mee (manuele, orale, vaginale of anale seks tegen de wil), terwijl dit in de zomer maar respectievelijk 1% en 5% was. 

Directeur van Rutgers Ton Coenen zegt daarover in het NOS Radio 1 journaal dat dit verschil verklaarbaar is. Een belangrijk deel van het seksueel geweld vindt namelijk plaats bij bekenden, een date of een partner. Door de avondklok moesten jongeren daar vaker overnachten, ook als ze dat eigenlijk niet wilden.

Summer of love

En hoe zat het nou met die langverwachte 'summer of love' in 2021? Ondanks dat het uitgaansleven na twee mooie weken in juni meteen weer op slot ging, hebben jongeren hun liefdes- en seksleven een boost gegeven tijdens de zomermaanden. Wat flirten, daten en seks betreft, zitten singles alweer op hetzelfde niveau als vóór corona, en soms zelfs iets erover heen. Zo heeft 35% van de singles van 16-20 jaar in de zomer van 2021 seks gehad, tegenover 36% in de maanden vóór corona. Lekker bezig!

Dat verbaast de onderzoekers overigens ook niet, want uit de resultaten is ook af te lezen dat online daten en flirten geen fatsoenlijk alternatief is. In de avondklokperiode werd er namelijk niet méér online geflirt, gebruik van datingapps nam eerder af dan toe en er werden ook niet méér aan sexting gedaan. 

Over het onderzoek

Rutgers en SOA Aids Nederland deden in september voor de derde keer onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren (16-25 jaar) tijdens de coronacrisis. Ook via onze social media-kanalen heb je kunnen meedoen aan het onderzoek, waarvan er dus vandaag opnieuw een rapport is uitgebracht. 

Gepubliceerd op 1 november 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu