Amalia over haar middelbareschooltijd: 'Die docent was zo aardig'

Amalia over haar middelbareschooltijd: 'Die docent was zo aardig'

Normaal bevindt het leven van koningin-in-spé Amalia zich achter slot en grendel. Tot deze week: voor het nieuwe boek 'Amalia: Prinses van Oranje' gaat de kroonprinses in gesprek met cabaretier Claudia de Breij en vertelt ze - bijna - alles. Inclusief over haar leven op het Haagse gymnasium Sorghvliet.

Wij zetten de interessantste uitspraken over haar middelbareschooltijd voor je op een rijtje.

1. Cum laude

Ondanks dat Amalia cum laude is geslaagd voor haar eindexamen, wilde ze toch nog een her doen voor het vak economie. '‘Ja, vriendinnen zeiden: waarom zou jíj een her doen?', vertelt Amalia in het boek. 'Je bent al cum laude geslaagd! En toen dacht ik het zelf ook. Ik deed het eigenlijk alleen maar omdat die docent zo aardig was, en die dacht dat er een nóg hoger cijfer in zat. Maar waarom? Bovendien had ik echt geen energie meer om te studeren nu.'

2. Tranen bij het eindexamen

De kroonprinses heeft prachtige cijfers gehaald, maar dat ging niet van een leien dakje. De nodige tranen zijn rond het leren wel gevloeid, zo vertelt ze. 'Ik had er gewoon best veel stress van, want mijn vader had tegen me gezegd: "Amalia, je zou de eerste van de familie zijn die cum laude slaagt voor het gymnasium." En ik stónd al cum laude, hè. Het kon alleen maar minder worden als ik mijn examens niet heel goed zou maken. Dus ik had er zoveel spanning van. Nou ja, toen was ik een keer echt in tranen en pakte mijn vader mijn handen vast en zei: "Het hóéft niet, hè. Ik wilde het alleen maar zeggen." Maar ik heb het toch gehaald.'

3. Spijbelen

Eens een uurtje of twee overslaan op school, deed Amalia niet. Ze was vooral erg druk met school. Zo maakte ze voor een project een eigen musical, zat ze in de leerlingenraad en was ze leerlingenbemiddelaar, iemand wiens hulp kan worden ingeroepen bij het oplossen van ruzies.

4. Liefde

Volgens Amalia zag 'niemand haar op de bassischool staan.' Ze vertelt lachend: 'Toen in de eerste van de middelbare school een jongen verkering wilde, vond ik het idee zo leuk dat iemand me eindelijk leuk vond dat ik ja zei.' De relatie duurde drie maanden, daarna was het ook abrupt weer voorbij.

Lees ook
Wat ik zou doen met Amalia's 1,6 miljoen

Gepubliceerd op 17 november 2021
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!