Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Als ’n eendje in het water

Als ’n eendje in het water

Een regenachtige vakantiedag in een bungalowpark is het perfecte moment om het menselijke soort  in een onnatuurlijke habitat te aanschouwen. In deze aparte omgeving ontdoet de mens zich massaal van hun gebruikelijke kledij om het te verruilen voor balletpakjes en ondergoed van een apart materiaal.

Vervolgens drommen zij naar een grote betegelde kuil gevuld met water, chloorionen, ureum en andere al dan niet menselijke chemicaliën. Na een doordringend geluid van een lage toonhoogte beginnen zij op en neer te deinen als eendjes, terwijl zij met kreten van plezier de ruimte vullen. Ik heb het hier over het fenomeen 'golfslagbad'.

Eendjes

Ook ik behoor tot de categorie 'eendjes' Ik vind het geweldig om door het water omhoog en omlaag gevoerd te worden als de golfgenerator aanstaat. Toch blijft er elke keer iets knagen, vooral bij het zien van het rooster waar de golven uit lijken te komen. Hoe krijgen ze het voor elkaar om deze golven te produceren?

Na een kort onderzoek met behulp van mijn favoriete medium Wikipedia kwam ik op het antwoord: Bij grote zwembaden bevindt zich boven het bad een reservoir dat in een zeer kort tijdsbestek in het bad wordt geleegd. 

Hierdoor komt er druk te staan op het water en wordt het dus samengeperst. Dit noemt men het 'accordeonprincipe', want er ontstaan - net als bij het samenpersen van een accordeon - golven.

Waterovervloed

Aan het eind van het bad is nu een overvloed aan water; dit wordt via de roosters op de bodem weer teruggepompt naar het reservoir, zodat het hele proces weer opnieuw  kan beginnen.

De volgende keer dat ik mij in een golfslagbad begeef zal ik niet over het gevoel van onwetendheid en mysterie beschikken. Alhoewel, ik vraag mij nu weer af waar het reservoir zich bevindt. En hoeveel water er nodig is om dit reservoir te vullen. En…

Sanne van Beem
Sanne (15) zit in de vijfde klas van het gymnasium en woont in Bussum. Vorig jaar koos ze voor een bètaprofiel en blogt daarom voor YouTech vooral over wat ze allemaal meemaakt en over wetenschap. Daarnaast zal ze ook schrijven over musea en voorstellingen.

Gepubliceerd op 24 mei 2015

REACTIES

D.

D.

De roosters achterin het golfslagbad vind ik maar eng. Ik blijf er zo ver mogelijk van uit de buurt. Ik heb sowieso al iets tegen roosters in zwembaden, vooral de grote, grijze exemplaren. Ik kan er niet eens overheen zwemmen, ze liggen daar op de bodem zo eng te 'loeren' en ik ben als de dood dat ze een te sterke zuigkracht hebben. Stomme angst, ik weet het. :')

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.